Gerascofobia sau frica de îmbătrânire: cauze și simptome
 

Gerascofobia sau frica de îmbătrânire: cauze și simptome

Este normal să dorim să nu îmbătrânim și să ne simțim inconfortabil în timpul procesului. Cu toate acestea, atunci când disconfortul este intens și persistent, ne confruntăm cu o tulburare de anxietate.
Gerascofobia sau frica de îmbătrânire: cauze și simptome

Ultima actualizare: 21 februarie, 2023

Gerascofobia este un tip de fobie caracterizat prin frica irațională de îmbătrânire. Anxietatea este atât de intensă, încât funcționarea normală este afectată. Această problemă nu trebuie confundată cu dorința de a nu îmbătrâni și îngrijorarea pe care acest lucru o poate genera.

Gerascofobia este o patologie care este inclusă în tulburările de anxietate. Persoanele care suferă de aceasta experimentează o frică excesivă și persistentă de schimbare.

Printre schimbările care provoacă frica de îmbătrânire se numără pierderea abilităților fizice și mintale, dependența de ceilalți, schimbările de aspect, înrăutățirea sănătății și singurătatea. Cu toate acestea, majoritatea sunt prejudecăți și stereotipuri sociale.

Gerascofobia sau frica de îmbătrânire: cauze

Gerascofobia apare atunci când semnele îmbătrânirii încep să devină evidente, de obicei după 35 de ani. Aceste semne tind să fie primele riduri, părul cărunt, lipsa de agilitate fizică sau pielea lăsată. În aceste circumstanțe, persoana afectată simte o frică intensă.

Cauzele acestei afecțiuni sunt diverse. În linii mari, depinde de factori externi (cum ar fi credințele și experiențele) și interni (personalitate). Cele mai comune cauze sunt următoarele:

 • Influența mass-media și a industriei estetice. Campaniile de publicitate stabilesc un ideal de frumusețe și fericire bazat pe tinerețe. Acestea creează stereotipuri negative legate de bătrânețe, asociindu-o cu deteriorarea, singurătatea, boala și tristețea.
 • Frica de a fi singur
 • Trăsături de personalitate narcisistă
 • Asocierea bătrâneții cu moartea și boala
 • Experimentarea în trecut a unui eveniment traumatic care determină pacientul să asocieze bătrânețea cu ceva neplăcut
 • Credințe sociale sau stereotipuri negative despre bătrânețe
 • Senzația de a fi pierdut cei mai productivi ani de viață fără a fi realizat nimic

Citiți mai mult: Există alimente care accelerează îmbătrânirea?

Femeie bătrână
Frica de bătrânețe are de-a face, de multe ori, cu asocierea acestei etape cu singurătatea, ceea ce nu este întotdeauna adevărat.

Ce fel de oameni sunt mai susceptibili la gerascofobie?

Există oameni care sunt mai predispuși să sufere de gerascofobie. Cei mai vulnerabili sunt cei care îndeplinesc următoarele caracteristici:

 • Persoane care, din cauza profesiei sau altor circumstanțe, s-au implicat puternic în perpetuarea tinereții sau au grijă de aspectul lor fizic: de exemplu, modele și actori
 • Cei care sunt expuși criticilor sociale și judecății altora, cum ar fi influencerii sau celebritățile
 • Oameni care au fost în contact cu adulți în vârstă și au fost martorii celor mai neplăcute sau vulnerabile aspecte ale bătrâneții
 • Cei cu anumite trăsături de personalitate, cum ar fi nesiguranța, stima de sine scăzută sau narcisismul

Cum se manifestă frica de îmbătrânire?

Fiind o fobie specifică, manifestarea clinică este senzația de anxietate intensă. Apar următoarele simptome:

 • Transpirație excesivă
 • Tahicardie
 • Greaţă
 • Ameţeală
 • Tremurături
 • Dureri în piept
 • Furnicături sau amorțeală
 • Respirație dificilă
 • Gură uscată

În plus, persoanele cu frică de îmbătrânire manifestă unele dintre următoarele semne psihologice:

 • Gânduri negative și recurente despre viitor sau îmbătrânire
 • Teama de a nu putea preveni îmbătrânirea
 • Nesiguranță și tristețe din cauza modificărilor fizice
 • Frică intensă de boli sau vulnerabilitate
 • Probleme interpersonale. Pacienții se compară cu tinerii și simt invidie.
 • Dinamici obsesive pentru a ascunde semnele îmbătrânirii. Pacienții investesc sume mari de bani și timp pentru a arăta din ce în ce mai tineri.

Sfaturi pentru a face față fricii de îmbătrânire

Acceptați că acel moment va veni

Cu cât aveți mai multă rezistență față de această etapă a vieții, cu atât va provoca mai mult disconfort. Acceptați că ciclul vieții constă în copilărie, tinerețe, vârstă adultă și bătrânețe. Viața este una și ne putem bucura de fiecare moment.

Identificați gândurile negative și schimbați-le

De fiecare dată când aveți un gând negativ despre bătrânețe, schimbați-l. Schimbați „când voi fi bătrân, voi fi bolnav” cu „sănătatea și bunăstarea depind nu numai de vârstă, ci și de obiceiuri și stilul de viață”.

Din păcate, există multe stereotipuri negative, pe care le considerăm adevăruri absolute. A îmbătrâni nu înseamnă a fi singur. Identificați și reformulați toate acele convingeri pe care le aveți despre îmbătrânire.

Rețineți că schimbarea este graduală

Nimeni nu se trezește peste noapte bătrân. Schimbările sunt treptate. Acest lucru facilitează procesul de adaptare.

Cuplu în vârstă
Bătrânețea este marcată de stereotipuri, dar obiceiurile sănătoase trebuie să însoțească procesul de maturizare.

Concentrați-vă pe prezent

Grija constantă pentru viitor face ca viața să treacă pe lângă noi fără să ne dăm seama. Trăiți în prezent, prețuiți și bucurați-vă de ceea ce aveți. Știm că nu este întotdeauna o sarcină ușoară. Pentru a face acest lucru, vă recomandăm să aplicați tehnici bazate pe mindfulness.

Aveți grijă de fizic și psihic

Pentru o bătrânețe sănătoasă și fericită, este nevoie de obiceiuri benefice și un stil de viață sănătos. Acestea fiind spuse, începeți să mâncați corect, să faceți exerciții fizice și să dormiți adecvat.

Mergeți la un terapeut

Majoritatea persoanelor care suferă de o fobie specifică au nevoie de ajutor profesional pentru a depăși această patologie. Dacă ați încercat să vă tratați și nu ați observat niciun rezultat, contactați un specialist. În prezent, există o serie de tratamente psihologice eficiente care ajută la abordarea tulburărilor de anxietate.

Gerascofobia poate fi tratată

Acceptarea bătrâneții ca etapă inevitabilă a vieții și schimbarea convingerilor negative sunt piloni fundamentali pentru combaterea fricii de îmbătrânire.

Cu toate acestea, uneori există factori predispozanți mult mai complecși care necesită ajutorul unui profesionist pentru ca afecțiunea să fie depășită. Consultați un psiholog dacă credeți că gerascofobia vă modifică tiparele de comportament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.