Apatia la bătrâni: cum poate fi evitată?
 

Apatia la bătrâni: cum poate fi evitată?

Cum poate fi prevenită apatia la persoanele în vârstă? În acest articol, ne vom ocupa de acest subiect foarte important, deoarece este esențial să avem grijă de bunăstarea psihică a bătrânilor noștri!
Apatia la bătrâni: cum poate fi evitată?

Ultima actualizare: 02 noiembrie, 2022

Izolarea, neglijarea legăturilor afective, pierderea interesului pentru activități care înainte erau plăcute… Apatia la bătrâni nu trebuie trecută cu vederea, deoarece poate duce la depresie profundă.

Potrivit Societății Spaniole de Medicină de Familie și Comunitară (SEMFYC), până la 20% dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani suferă de apatie. Cauzele pot fi variate și toate sunt legate de aspectul îmbătrânirii. Din fericire, există modalități de a o evita.

Ce simptome are apatia la adulții în vârstă?

Pierderea interesului față de oamenii din jur este cel mai clar simptom al apatiei la adulții în vârstă. Nu mai există dorința de a petrece timpul cu nepoții și cu atât mai puțin cu prietenii. Jocurile de cărți sau serile pe bancă în parc nu mai sunt atractive.

A neglija îngrijirea este un alt semn de apatie la adulții în vârstă. Ne referim la igienă personală, alimentație și vestimentație. Parcă nimic nu ar mai conta.

Un alt semn de apatie la adulții în vârstă este indiferența: indiferența față de boala terminală a unui prieten sau față de evenimentele din societate care apar la știri. Asta nu înseamnă lipsă de compasiune, ci este un semn de depresie.

Apatia la bătrâni de sărbători
Apatia este legată de depresie și izolare, ceea ce sporește sentimentul de singurătate în acest stadiu.

Apatia la bătrâni: de ce apare?

Apatia afectează 20% dintre adulții în vârstă. De exemplu, boala Alzheimer poate fi asociată cu apatia, la fel ca și maladia Parkinson. Aceste patologii fac ca oamenii să fie dependenți de îngrijitori și reduc calitatea vieții.

Leziunile la nivelul capului pot să modifice anumite structuri ale creierului. Prin urmare, este important să acordați atenție oricărei accidentări sau răni.

Există și alți factori care sunt legați de apatie. Copiii își creează propriile familii, se îndepărtează de bătrâni și nu au timp de petrecut cu ei. Multe persoane în vârstă se simt izolate și acest lucru le provoacă o depresie profundă care se manifestă prin apatie.

Diagnosticul și tratamentul apatiei

Pentru a diagnostica apatia la adulții în vârstă, sunt luați în considerare patru factori:

  • Lipsa de motivație
  • Schimbările emoționale
  • Scăderea calității vieții
  • Schimbările de comportament

Dacă acești factori persistă timp de o lună sau mai mult, ceva nu este în regulă. Prin urmare, bătrânul trebuie să meargă la medic.

În ceea ce privește tratamentul, există mai multe opțiuni, de la administrarea de medicamente (antidepresive, stimulente dopaminergice, psihostimulante, agenți psihotropi, etc.) până la terapii de stimulare cognitivă și exerciții care trebuie făcute zilnic.

Recomandări pentru evitarea apatiei la bătrâni

Acum că avem mai multe informații despre cauzele și simptomele apatiei la bătrâni, vom vedea câteva recomandări pentru a o evita. Deși nu pare, există modalități de a o preveni.

1. Favorizați relațiile sociale

Pentru a evita apatia la bătrânețe, relațiile sociale trebuie încurajate, deoarece simptomul poate fi legat de singurătate. În ciuda faptului că locuim departe, trebuie să ne îngrijim bătrânii, să petrecem weekendurile cu ei, să îi vizităm ori de câte ori putem și să îi sunăm zilnic dacă este necesar.

2. Încurajați participarea acestora la activități

Putem implica persoanele în vârstă în diferite activități, fie că este vorba de jocul de șah sau de practicarea de yoga. Acest lucru îi va ajuta să rămână activi și să se simtă mai bine.

3. Cereți-le să facă anumite lucruri

Bătrânii pot ajuta în bucătărie, pot ajuta la organizarea casei sau pot construi o piesă de mobilier. Aceștia trebuie să se simtă folositori pentru a nu deveni apatici.

Bunici și nepoți fericiți
Petrecerea timpului cu adulții în vârstă este o modalitate simplă și practică de a preveni apatia acestora.

4. Oferiți-le afecțiune

Toate ființele umane au nevoie de afecțiune și persoanele în vârstă cu atât mai mult. Bătrânii se pot simți foarte singuri, așa că orice detaliu, cum ar fi o îmbrățișare sau pur și simplu ținerea de mână, este esențial.

Să prevenim apatia la bătrâni înainte să apară!

Prevenirea apatiei la vârstnici este importantă și posibilă. Este clar că bolile degenerative sau alte circumstanțe pot avea o influență negativă. În acest caz, cereți sfatul medicului.

Unele lucruri sunt în mâinile noastre. Trebuie să comunicăm cu vârstnicii, să-i invităm să facem lucruri împreună și să le oferim locul pe care îl merită.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Espín Andrade, A. M. (2008). Caracterización psicosocial de cuidadores informales de adultos mayores con demencia. Revista Cubana de Salud Pública34, 1-12.
  • Keegan, E., & Garay, C. (2007). Terapia cognitivo-conductual de la esquizofrenia. Vertex. Revista Argentina de Psiquiatría18(76), 423-427.
  • Peláez, M. S., Bernal, J. G., Cámara, R. S., Iglesias, A. I. S., & Jahouh, M. (2020). Ansiedad, depresión y apatía en relación a la situación de fragilidad. Revista INFAD de Psicología. International Journal of Developmental and Educational Psychology.2(1), 149-158.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.