Beneficiile îmbrățișărilor pentru sănătate - Doza de Sănătate
 

Beneficiile îmbrățișărilor pentru sănătate

Nu doar cel care este îmbrățișat, ci și cel care îmbrățișează beneficiază de puterea îmbrățișărilor. Și nu uitați, efectele pozitive ale îmbrățișărilor se resimt și după încetarea contactului fizic.
Beneficiile îmbrățișărilor pentru sănătate

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Cui nu-i plac îmbrățișările? După părerea noastră, îmbrățișările sunt extraordinare și pot determina emoții minunate. Dar de ce ne plac atât de mult îmbrățișările? În acest articol, vom discuta despre beneficiile îmbrățișărilor pentru sănătate. Acest gest afectiv este benefic atât pentru cei care îmbrățișează, cât și pentru cei care sunt îmbrățișați.

Îmbrățișările pot veni de la oricine: de la un prieten, de la un membru de familie, de la persoana iubită, de la partenerul de viață sau de la o persoană cu care vă simpatizați. Îmbrățișarea este considerată unul dintre principalele moduri de manifestare a afecțiunii dintre oameni. Citiți acest articol pentru a descoperi beneficiile pentru sănătate și puterea îmbrățișărilor!

Beneficiile îmbrățișărilor pentru sănătate

Studiile științifice au arătat faptul că îmbrățișările stimulează creierul pentru a secreta endorfine, care contribuie la procesul de vindecare și sănătatea întregului organism. În plus, îmbrățișările sunt o formă de terapie care generează o stare de bine și pot reduce tensiunea arterială sau chiar durerile menstruale la femei.

De asemenea, îmbrățișările pot ameliora durerile de cap și scădea nivelul de anxietate, stres sau depresie. Acestea contribuie la cultivarea stimei de sine, calmează nervii, vă reamintesc că nu sunteți singuri, tratează insomnia, vă ajută să depășiți frica, stimulează simțurile, vă umplu de bucurie, vă calmează sufletul și, potrivit unora, încetinesc procesul de îmbătrânire și ajută la controlarea apetitului. Vă mai întrebați de ce este bine să primiți o îmbrățișare?

Copii îmbrățișați

Îmbrățișarea unei alte persoane are și beneficii fiziologice. Secreția hormonului oxitocină este unul dintre acestea. Oxitocina este cunoscută sub denumirea de hormonul atașamentului și îmbunătățește calitatea vieții persoanelor indiferent de vârstă. Îmbrățișările au atât de multe beneficii, încât „terapia prin îmbrățișare” a ajuns să fie utilizată pentru tratarea depresiei și a altor tulburări psihice.

De asemenea, îmbrățișările determină eliberarea de serotonină și dopamină, hormoni care au un efect sedativ asupra organismului. Aceste substanțe creează senzația de bine, calm și liniște. Dar cel mai interesant este faptul că acest efect nu apare doar în timpul îmbrățișării, ci poate persista mult timp după contactul fizic. Curios este și faptul că, potrivit studiilor științifice, deși îmbrățișările și mângâierile influențează atât femeile, cât și bărbații, au efect mai puternic asupra femeilor.

Bazându-ne pe cartea lui Kathleen Keating, „Terapia îmbrățișării”, putem spune că îmbrățișările produc o stare de bine și sunt esențiale pentru dezvoltarea psihică și intelectuală a copiilor, ajutându-i să-și depășească temerile. De asemenea, acestea sunt un factor antiîmbătrânire.

Kathleen Keating scrie în cartea sa:

„Contactul fizic nu este doar plăcut, ci și necesar pentru confortul psihic și emoțional, sporind buna dispoziția și sănătatea individului. Îmbrățișarea este un mod aparte de atingere, care te face să te accepți mai bine pe tine însuți și să te simți acceptat și de ceilalți.”

În concluzie: Care sunt beneficiile îmbrățișărilor pentru sănătate?

  • Protecție: Ca ființe umane, suntem fragili și vrem să ne simțim mereu protejați. Nimic nu ne oferă mai bine sentimentul de protecție decât îmbrățișările.
  • Încredere: Dacă sunteți încrezători, nu vă temeți să înfruntați provocările care pot apărea în timpul zilei. După o îmbrățișare, nimic nu vă poate opri.
  • Siguranță: Sentimentul de siguranță este esențial în viața de zi cu zi. Putem spune că acesta este combustibilul care generează încrederea de care avem nevoie pentru atingerea scopurilor.
  • Putere: Dacă sunteți puternici, dați energie celor pe care îi îmbrățișați.

Și nu uitați:

Indiferent de semnificațiile îmbrățișărilor, toți știu ce fel de îmbrățișări oferă și primesc și care sunt efectele psihice pozitive ale acestora. Îmbrățișarea venită de la un prieten poate transmite pur și simplu bucurie, în timp ce o îmbrățișare de la partener poate fi pasională. Nu contează motivul, nu refuzați niciodată o îmbrățișare!


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.