Relațiile la distanță: lipsesc îmbrățișările, dar nu iubirea - Doza de Sănătate
 

Relațiile la distanță: lipsesc îmbrățișările, dar nu iubirea

Pentru a împiedica distanța să-ți afecteze relația cu partenerul, este important ca și tu și el/ea să înțelegeți situația și să aveți încredere unul în altul necondiționat. 
Relațiile la distanță: lipsesc îmbrățișările, dar nu iubirea

Ultima actualizare: 29 aprilie, 2019

Relațiile la distanță dintre doi oameni care se iubesc sunt ca un fir delicat care leagă două inimi. Între sentimente nu se impune o distanță, dar există întotdeauna acea teamă că zecile de kilometri care vă despart ar putea distruge acea conexiune dintre două priviri. Ar putea distruge conexiunea dintre două trupuri care până de curând erau atât de apropiate.

De-a lungul vieții, se întâmplă de multe ori ca, din diverse motive, să te afli departe de o persoană dragă. Poate fi vorba de partenerul de viață sau de copilul tău.

Serviciul pare să fie cea mai frecventă cauză a acestor despărțiri forțate. Relațiile la distanță, deși sunt temporare, pot reprezenta o amenințare pentru legătura voastră.

Apar îndoielile, teama și dorul de persoana iubită.

Cu toate acestea, două minți mature capabile de a gestiona această situație complexă înțeleg că distanța nu înseamnă decât lipsa contactului fizic, nicidecum absența sentimentelor.

Te invităm să reflectezi asupra acestui subiect.

Relațiile la distanță care despart două suflete

La începutul unei relații, cele două persoane nu știu niciodată prin ce încercări vor trece. Tocmai de aceea, atunci când creezi o legătură de acest gen cu o persoană, trebuie să înțelegeți amândoi anumite lucruri:

 • A iubi înseamnă a fi dispus să faci un efort.
 • Dragostea impune întotdeauna un risc.
 • O relație poate fi considerată stabilă și matură doar dacă cele două persoane implicate sunt capabile de a depăși toate dificultățile. Întotdeauna apar situații pentru care niciuna dintre ele nu este pregătită.

În societatea contemporană atât de schimbătoare, competitivă și complexă, se întâmplă adesea să fii nevoit să te muți într-un alt oraș sau chiar într-o altă țară. Toate acestea pentru a-ți urma studiile sau pentru a-ți îmbunătăți situația economică.

Deși ideal este să fii împreună cu partenerul indiferent de circumstanțe, uneori acest lucru nu este posibil. Cel puțin nu pentru o anumită perioadă de timp. Astfel, pot apărea anumite probleme pe care le consemnăm mai jos.

Nu toți oamenii pot menține o relație la distanță

Nesiguranța în ceea ce privește sentimentele partenerului

Îndoielile, frica și lipsa încrederii sunt, în general, principalii dușmani ai relațiilor la distanță.

 • O parte din tine s-a obișnuit să aibă alături „jumătatea” sa. Atunci când se crează un spațiu mare, între voi își fac loc îndoielile, simți că lipsește ceva din tine.
 • Principala problemă este nesiguranța cu privire la sentimentele lui/ei. Tocmai de aceea ai nevoie de mai multe telefoane, mesaje sau interacțiuni care să confirme legătura dintre voi. În realitate, nu trebuie decât să renunți la temeri.

Este, fără îndoială, o situație complexă.

Relațiile la distanță: cine poate și cine nu poate să le mențină

Specialiștii susțin că nu toți oamenii sunt capabili să mențină o relație la distanță.

 • Persoanele cu o stimă de sine scăzută sunt mai predispuse la tulburări de atașament. Au nevoie de sprijin imediat și nu pot face față distanței.
 • Lipsa de încredere în sine, de stimă de sine și o nesiguranță acută pot duce la apariția geloziei și a neîncrederii care, la rândul lor, rănesc partenerul.
 • Oamenii maturi și stabili din punct de vedere psihic pot stabili o legătură solidă cu persoana iubită, bazată pe încredere și înțelegere.
 • Asta nu înseamnă că nu le este dor unul de altul, că nu simt lipsa contactului fizic, a mângâierilor, a apropierii sau a privirilor cu subînțeles.

Atunci când iubești din tot sufletul și ai inima împăcată, însemnă că ai încredere absolută în partener, indiferent de distanța dintre voi.

Sfaturi pentru a menține relațiile la distanță

Așa cum am menționat deja, personalitatea fiecărui partener este un factor esențial în menținerea unei relații la distanță.

Iubirea este firul care leagă două suflete care se iubesc de la distanță

Cu toate acestea, există și alte elemente care trebuie luate în considerare:

 • Distanța fizică dintre parteneri  trebuie să aibă un scop precis, pe care să-l înțeleagă amândoi. Obiectivul este să vă creați o viață împreună, un spațiu comun în care să conviețuiți fericiți.
 • Dacă nu există un consens în această privință și nu înțelegi de ce persoana iubită trebuie să plece departe, poate fi greu pentru voi să mențineți relația.
 • Consolidați-vă respectul și încrederea unul în celăllat în fiecare moment. În ciuda faptul că vă aflați în locuri diferite pe hartă, nu înseamnă că nu puteți împărți același spațiu emoțional.
 • Sinceritatea nu ține cont de distanță.

Dacă la un moment dat nu poți să vorbești cu ea pe Skype sau ești ocupat, persoana iubită trebuie să înțeleagă acest lucru și să nu-și facă griji sau presupuneri eronate.

Distanța este temporară. Acesta este cel mai important lucru. Dacă ești nevoit/ă să te desparți fizic de partenerul tău, amintește-ți că fiecare zi care trece vă aduce mai aproape de momentul reîntâlnirii. 

Forța interioară, tristețea și dorul vostru vor fi răsplătite.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Beck, U., & Beck-Gernsheim, E. (2012). Amor a distancia: nuevas formas de vida en la era global. Grupo Planeta (GBS).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.