Depresia la vârstnici: cauze, simptome și recomandări
 

Depresia la vârstnici: cauze, simptome și recomandări

Știți că de multe ori semnele depresiei la vârstnici sunt trecute cu vederea? Ajutați-i pe cei pe care îi iubiți cel mai mult să depășească această tulburare care afectează peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume!
Depresia la vârstnici: cauze, simptome și recomandări

Ultima actualizare: 25 septembrie, 2022

Depresia la vârstnici este mult mai frecventă decât ne imaginăm. Sentimentul de singurătate din cauza morții partenerului poate fi mai intens dacă copiii locuiesc departe. Există mult mai mulți factori care provoacă acest tip de depresie. Ce se poate face?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), depresia afectează peste 300 de milioane de oameni la nivel global. Este un număr alarmant, deoarece 800.000 de oameni se sinucid din cauza depresiei. Prin urmare, cunoașterea cauzelor și simptomelor depresiei la vârstnici poate favoriza căutarea unui tratament care să evite un rezultat fatal.

Este diferită depresia la vârstnici și tineri?

Răspunsul la această întrebare este da. Tinerii manifestă simptome de depresie prin scăderea notelor școlare, scăderea performanței la locul de muncă sau abandonarea practicării unor activități care anterior erau apreciate.

Bătrânii tind să se izoleze și, cel mai periculos, acest lucru este considerat normal pentru vârsta lor. De multe ori, depresia la vârstnici este însoțită de boli sau dizabilități care îi fac dependenți de alte persoane.

Important este să nu normalizăm anumite comportamente sau să le justificăm. De exemplu, „nu se întâlnește cu prietenii săi să joace cărți pentru că este obosit” sau „este normal să fie trist de când și-a rupt șoldul, dar va trece peste asta”.

Bărbat cu depresie
Depresia la adulții în vârstă este mult mai frecventă decât se crede și necesită atenție psihologică.

Semne de depresie la bătrâni

Există mai multe semne care ne pot alerta despre posibila prezență a depresiei la adulții în vârstă. Aceștia sunt mai morocănoși decât de obicei și acest lucru se menține în timp.

Există și alte semne de avertizare, cum ar fi problemele cu somnul, senzația de oboseală excesivă și schimbarea apetitului.

De asemenea, fiți atenți dacă adulții în vârstă se simt lipsiți de valoare, nu se mai bucură de activitățile pe care le făceau înainte și au gânduri de sinucidere. Nu trebuie să ignorați nimic din toate acestea și, cu atât mai puțin, să normalizați acest tip de comportament. Depresia la adulții în vârstă este o realitate și trebuie diagnosticată pentru a începe tratamentul cât mai curând posibil.

Depresia la vârstnici: tipuri

Trebuie să diferențiați cele trei tipuri care există, deoarece identificarea acestora va ajuta la primirea tratamentului adecvat.

Depresie majoră sau severă

Primul tip este depresia severă sau majoră. National Institutes of Health (NIH) ne explică faptul că semnele caracteristice sunt incapacitatea de a te bucura de viață și de activitățile apreciate în trecut, mâncatul exagerat sau lipsa poftei de mâncare, insomnia… În plus, există mai multe episoade, nu doar unul.

Distimie

Al doilea tip de depresie este distimia sau tulburarea depresivă persistentă. Semnele nu sunt la fel de grave ca în cazul de mai sus, dar durează mult mai mult timp.

NIH ne avertizează că distimia se manifestă cel puțin 2 ani. În această perioadă pot apărea episoade de depresie severă sau majoră.

Depresie minoră

Al treilea tip de depresie este cel care poate fi legat de tulburări afective sezoniere sau de o altă cauză. Simptomele nu durează mult și sunt mai ușoare decât în cazurile anterioare. Totuși, ele pot fi începutul unei depresii care mai târziu se poate agrava.

Cauze posibile și factori de risc

Depresia la vârstnici în timpul pandemiei
Depresia adulților în vârstă poate fi legată de pierderea unei persoane dragi.

Cauzele depresiei la vârstnici pot fi legate de stresul din cauza pierderii unei persoane dragi, de senzația de inutilitate după pensionare sau de menținerea unei relații dificile. De asemenea, familia nu are suficient timp pe care să-l dedice persoanei în vârstă, aceasta fiind singură.

În ceea ce privește factorii de risc, NIH indică faptul că a fi femeie, a avea un handicap, a avea un istoric familial de depresie sau a abuza de băuturile alcoolice poate avea un impact ridicat asupra depresiei la vârstnici. Prin urmare, trebuie să acordați atenție tuturor acestor lucruri pentru a detecta cât mai curând posibil simptomele.

Tratamente disponibile

Din fericire, există mai multe tratamente disponibile care funcționează foarte bine pentru a trata depresia la adulții în vârstă. Prima opțiune este terapia, căreia ar trebui să i se acorde prioritate.

Terapia

Terapia pentru depresia la vârstnici poate fi de diferite tipuri. Psihoterapia funcționează foarte bine, dar se poate apela și la terapie cognitiv-comportamentală, terapie interpersonală sau ECT.

Toate sunt opțiuni bune, deși pacientul este cel care trebuie să aleagă. Acest lucru este important pentru ca tratamentul să aibă succes.

Medicamentele

Medicația este a doua opțiune de tratament și este însoțită de terapie. Aceasta poate ajuta la combaterea insomniei, la îmbunătățirea modului în care creierul folosește anumite substanțe chimice… Pe scurt, va ajuta terapia să ducă pacientul pe drumul cel bun.

Specialist care tratează depresia la vârstnici
Asistența psihologică este esențială la persoanele în vârstă pentru a depăși depresia.

Importanța familiei

În ciuda a tot ceea ce s-a spus până acum, nu trebuie să uităm de importanța sprijinului familiei. Susținerea nu este doar recomandată, ci este esențială.

Fără acest ingredient, terapia poate eșua, așa că este esențial să alocați timp pentru a ajuta persoanele în vârstă în acest moment al vieții lor.

Îmbătrânirea nu înseamnă că există un risc mai mare de depresie, dar singurătatea, plecarea copiilor și pandemia nu sunt în favoarea persoanelor în vârstă.

Prin urmare, familiile trebuie să depună mai mult efort. Prioritizați timpul petrecut cu bătrânii. Când veți ajunge la vârsta lor, veți dori ca alții să facă același lucru pentru voi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.