Importanța și sfaturi pentru a vorbi despre sinucidere
 

Importanța și sfaturi pentru a vorbi despre sinucidere

A vorbi despre sinucidere poate salva vieți, deoarece construiește punți către cei care nu găsesc o cale de scăpare. Aflați cum să porniți corect o conversație despre sinucidere!
Importanța și sfaturi pentru a vorbi despre sinucidere
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Sinuciderea este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. În fiecare an, aproape 1 milion de oameni își iau viața și mulți alții încearcă să facă acest lucru. În ciuda acestui fapt, există încă un climat de tăcere și stigmatizare. Din acest motiv și cu ocazia Zilei Mondiale de Prevenire a Sinuciderii, care se sărbătorește pe 10 septembrie, dorim să vă discutăm despre importanța de a vorbi despre sinucidere.

Când o persoană decide să-și ia viața, se confruntă cu o suferință greu de înțeles pentru cei din jur. Se întâmplă ca acești oameni să fie forțați să-și înfrunte durerea în tăcere și în secret. La nivel social, avem tendința de a evita subiectul sau de a-i judeca pe cei care au această idee.

A vorbi despre sinucidere poate salva vieți și poate preveni dramele care afectează familii întregi.

Importanța de a vorbi despre sinucidere

Unii cred greșit că a vorbi despre sinucidere încurajează comiterea actului. Din acest motiv, abia se menționează în mass-media. Oamenii preferă să nu discute problema. Cu toate acestea, este necesar să vorbim.

Această atitudine provine din așa-numitul efect Werther, care spune că oamenii au tendința de a se sinucide după ce îi văd pe alții făcând acest lucru. Totuși, acest lucru se întâmplă doar ca urmare a malpraxisului jurnalistic, fenomenul fiind prezentat într-un mod senzațional și superficial.

Când abordăm subiectul în mod conștient, fără a oferi detalii specifice sau morbide, fără a-l glorifica și concentrându-te pe tipurile de ajutor disponibile, rezultatul este invers. Prin normalizarea discuțiilor despre sinucidere, oamenii afectați se simt înțeleși, ascultați și ajutați.

A vorbi despre aceste gânduri este eliberator, produce catharsis și elimină sentimentul de singurătate și izolare care nu face decât să mărească disconfortul. În plus, acest lucru le permite celor din jur să acorde atenție semnelor de avertizare și să acționeze la timp, oferind sprijinul și ajutorul necesar.

Sfaturi pentru a vorbi despre sinucidere

O conversație despre sinucidere nu este simplă pentru niciuna dintre părți. Cu toate acestea, având în vedere importanța sa, este necesar să facem acest lucru. În continuare, vă oferim câteva sfaturi care vă pot ajuta pentru a vorbi despre sinucidere.

Cuplu care poate sfaturi pentru a vorbi despre sinucidere

Întrebări deschise

Deși este incomod și dureros, dacă bănuiți că cineva apropiat are idei suicidare, este de preferat să-l întrebați direct ce are de gând să facă. Acest lucru va crea un spațiu de exprimare și eliberare emoțională, va ajuta la construirea de punți și va reduce sentimentul de singurătate al celuilalt.

Ascultarea activă

O persoană care se gândește să-și ia viața se află într-un proces dureros. Are nevoie de înțelegere. Pentru a o înțelege, este esențial să ascultăm ce are de spus.

Fiți cu adevărat interesați de ceea ce simte, fiți aproape și disponibili. Nu fiți șocați de cuvintele sale și nu încercați să-l faceți să nu mai vorbească despre asta. Descărcarea emoțională este vitală.

Empatie și validarea suferinței

Nu este întotdeauna ușor să fim empatici. Când o persoană sinucigașă ne vorbește despre sentimentele și motivele sale, avem tendința să le invalidăm și să le minimizăm.

„Toți avem probleme, nu este mare lucru, ci doar o serie de obstacole”. Acest tip de frază nu ajută. Chiar dacă nu o înțelegem, suferința celuilalt este atât de mare încât nu există nicio cale de scăpare. Pentru a-i alina durerea și pentru a-l ajuta, este esențial să legitimăm ceea ce simte.

Fără judecă și reproșuri morale

Mulți oameni evită să vorbească despre sinucidere de teamă să nu fie judecați de cei apropiați. Poate fi chiar condamnabil din punct de vedere moral, dar judecata nu ajută deloc.

A judeca acea persoană pentru comportamentul său, a o critica, a o face să se simtă vinovată sau rușinată nu rezolvă problema. Nimeni nu înțelege ce simte altcineva pentru că nu este în pielea lui. Uneori, când viața ne aduce provocări dincolo de capacitatea noastră de a ne descurca, renunțarea poate părea singura cale de ieșire.

Sprijin social

În acest moment, este esențial să oferiți sprijin necondiționat, companie și prezență. Dedicați-vă timpul și atenția acestei persoane, nu făcând-o să se simtă urmărită sau persecutată, ci arătând dragoste și îngrijorare autentică.

Sprijinul social este un puternic element de protecție, așa că trebuie să întăriți rețeaua de sprijin și să-i persoanei în cauză că îi stați la dispoziție.

Persoane care pot sfaturi pentru a vorbi despre sinucidere

Alternative și metode de sprijin disponibile

În primul rând, atunci când vorbim despre sinucidere, este important să ne concentrăm pe alternativele și soluțiile disponibile. Când cealaltă persoană se deschide și ne spune ce o îngrijorează și o chinuie, trebuie să o ajutăm să aibă o perspectivă mai amplă.

Persoanele cu idei suicidare au adesea un stil de atribuire depresiv; interpretează totul în cel mai rău mod posibil. Acest lucru generează un sentiment de deznădejde și neputință care elimină opțiunile din peisaj.

A vorbi despre sinucidere poate salva vieți

Pe scurt, este timpul să vorbim despre sinucidere, să o facem vizibilă și să o normalizăm. Cei care o privesc ca pe o alternativă au nevoie de ascultare, empatie și sprijin din partea mediului. Trebuie să exprime ceea ce gândesc și simt.

Când oferim oportunitatea de a vorbi despre asta, construim o punte care face diferența. Prin urmare, să evităm tăcerea și să ne concentrăm pe prevenție. A vorbi despre sinucidere poate salva vieți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Herrera Ramírez, R., Ures Villar, M. B., & Martínez Jambrina, J. J. (2015). El tratamiento del suicidio en la prensa española:¿ efecto werther o efecto papageno?. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría35(125), 123-134.
  • Marchetti, I., Alloy, L. B., & Koster, E. H. (2019). Breaking the vise of hopelessness: Targeting its components, antecedents, and context.
  • Priester, M. J., & Clum, G. A. (1992). Attributional style as a diathesis in predicting depression, hopelessness, and suicide ideation in college students. Journal of Psychopathology and Behavioral Assessment14(2), 111-122.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.