10 simptome ale depresiei la adolescenți
Adolescența este o etapă cheie în viața fiecărei persoane. În acești ani, personalitatea este definită și apar diferite experiențe emoționale și fizice care lasă loc maturității. Deși momentele dificile sunt inevitabile, există unele comportamente atipice care pot declanșa probleme psihologice grave, cum ar fi depresia. Descoperiți 10 simptome ale depresiei la adolescenți!
Potrivit cifrelor oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial, peste 350 de milioane de oameni suferă de depresie, aceasta fiind una dintre bolile care afectează cel mai mult tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani.
Ceea ce este cel mai îngrijorător este faptul că depresia a devenit unul dintre principalele motive de dizabilitate în rândul adolescenților de ambele sexe. Este a treia cauză de suicid la nivel mondial.
Din acest motiv, Asociația Națională a Psihologilor Școlari din Statele Unite și prestigioasa Clinică Mayo au dezvăluit cele mai frecvente simptome ale acestei tulburări la populația adolescentă. Este foarte important să le detectăm la timp pentru a evita consecințele.
10 simptome ale depresiei la adolescenți
1. Tulburări de somn
Dacă o persoană tânără nu doarme bine sau petrece prea mult timp dormind în fiecare zi, este un indiciu că ceva se întâmplă. Schimbările în obiceiurile de somn sunt dovezi fizice ale depresiei.
Citiți mai mult: 13 întrebări de adresat unui adolescent
2. Schimbări în alimentație
Toate extremele dietetice au consecințe negative grave. De obicei, merg mână în mână cu depresia.
Mâncatul prea puțin sau prea mult este un semn evident al unor probleme emoționale sau psihologice care pot duce la boli grave, precum anorexia sau bulimia.
3. Pierderea interesului pentru hobby-uri
Este obișnuit ca la anumite vârste modul de petrecere a timpului și de distracție să se schimbe. Ciudat este dacă brusc adolescentul își pierde entuziasmul pentru tot ceea ce făcea înainte, încetează să facă ceea ce îi place și preferă să fie singur.
4. Iritabilitate sau tristețe spontană
Există situații în viața adolescenților care pot provoca sentimente precum furie și plâns. Este normal să se întâmple așa uneori. Ceea ce nu este obișnuit este ca aceste două emoții să devină zilnice. Ele se înrăutățesc chiar dacă adulții încearcă să le ridice moralul.
5. Comentarii agresive
În diferite momente ale vieții și din diverse motive, adolescenții își pot submina stima de sine sau o pot avea la niveluri foarte scăzute. Problema apare atunci când aceasta nu este controlată. Comentariile negative devin cronice și distructive.
Acest semn de depresie necesită o atenție imediată, deoarece poate declanșa probleme majore, atât fizic, cât și emoțional.
6. Pierderea relațiilor sociale
Acest simptom este destul de evident în rândul adolescenților depresivi. În general, evită să iasă cu prietenii, stau departe de ei și preferă să fie singuri de cele mai multe ori.
7. Probleme de concentrare
Din cauza acelorași dificultăți de a dormi bine și stresului care însoțește depresia, tinerii cu această afecțiune au adesea probleme serioase de concentrare și memorie. Toate acestea se reflectă în performanța școlară.
8. Comportament violent
Când începe să se implice în acțiuni violente, de intimidare sau de agresiune, adolescentul poate avea o depresie pe care încearcă să o ascundă prin astfel de comportamente. Sunt incluse și comportamentele sexuale riscante și consumul de alcool și droguri.
9. Gânduri sinucigașe
Aceasta, fără îndoială, este o dovadă convingătoare că ceva foarte grav se întâmplă. Cele mai multe dintre aceste gânduri se concentrează pe dorința de a muri sau pe lipsa unui motiv pentru a dori să trăiască. Acest lucru este evidențiat prin expresii precum „Vreau să mor” sau „Viața mea nu are sens”, printre altele.
În cazuri mai grave și necontrolate, apar tentative de sinucidere sau auto-rănirea fizică, cum ar fi loviturile sau tăieturile.
10. Fuga de acasă
Se întâmplă atunci când tânărul are probleme în familie, nu se simte acceptat sau trece printr-o perioadă proastă cu una dintre rude.
Ar trebui să i se acorde multă atenție, deoarece, unii copii merg pe căi greșite și pot primi sfaturi de la persoane răuvoitoare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Thapar, A., Collishaw, S., Pine, D. S., & Thapar, A. K. (2012). Depression in adolescence. The Lancet. Lancet Publishing Group. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(11)60871-4
- Dwivedi, K. N., & Varma, V. P. (2008). Depression in Children and Adolescents. Depression in Children and Adolescents (pp. 1–153). Whurr Publishers Ltd. https://doi.org/10.1002/9780470777954
- Cicchetti, D., & Toth, S. L. (1998). The Development of Depression in Children and Adolescents. American Psychologist, 53(2), 221–241. https://doi.org/10.1037/0003-066X.53.2.221
- Brunstein Klomek, A., Marrocco, F., Kleinman, M., Schonfeld, I. S., & Gould, M. S. (2007). Bullying, depression, and suicidality in adolescents. Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 46(1), 40–49. https://doi.org/10.1097/01.chi.0000242237.84925.18
- Ha, J. H., Kim, S. Y., Bae, S. C., Bae, S., Kim, H., Sim, M., … Cho, S. C. (2007). Depression and internet addiction in adolescents. Psychopathology, 40(6), 424–430. https://doi.org/10.1159/000107426