Cum încurajezi obiceiurile sănătoase la adolescenți - Doza de Sănătate
 

Cum încurajezi obiceiurile sănătoase la adolescenți

Obiceiurile sănătoase la adolescenți sunt esențiale pentru a putea face față schimbărilor fizice și emoționale din această etapă a vieții. Există ceva ce părinții pot face pentru a-i ajuta? Citește mai departe pentru a afla!
Cum încurajezi obiceiurile sănătoase la adolescenți

Scris de Ana Núñez

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Obiceiurile sănătoase la adolescenți sunt vitale. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește adolescența ca etapa cuprinsă între 10 și 19 ani. După cum îți poți imagina, această etapă cuprinde multe transformări fizice și psihologice care condiționează percepția pe care o persoană o are despre sine.

Construcția identității este la vârf în adolescență, așa că părinții trebuie să aibă câteva strategii pentru a promova obiceiurile sănătoase la adolescenți.

Adolescenții nu mai sunt copii, dar nu sunt nici adulți. Acesta este motivul pentru care părinții trebuie să fie atenți pentru a le oferi instrumentele necesare pentru a se putea maturiza în mod sănătos. Să aruncăm o privire asupra câtorva strategii utile!

Cum încurajezi obiceiurile sănătoase la adolescenți

Există trei etape în adolescență: timpurie, medie și târzie. Creșterea este un factor cheie în fiecare dintre acestea. Astfel, adolescenții trebuie să adopte rutine sănătoase pentru a se dezvolta în mod corespunzător.

Deci, ce ar trebui să iei în calcul?

Atenție la personalitatea în formare

Fiecare moment al adolescenței are caracteristici emoționale care se vor reflecta asupra personalității copilului. Este fundamental ca părinții să fie atenți la acest lucru, deoarece este o modalitate de a canaliza preferințele copiilor către activități care le plac cu adevărat.

Planificarea meselor

Nutriția este un factor cheie în toate etapele adolescenței. Acest lucru se datorează faptului că o dietă adecvată este un factor determinant atât pentru creșterea fizică, cât și pentru cea mintală și pentru sănătate. Astfel, adolescenții ar trebui să-și planifice mesele în avans și, dacă este posibil, să consulte un nutriționist.

Activitățile recreative

Recreerea și sportul sunt la fel de importante ca dieta. Împărtășirea activităților distractive cu adolescenții permite consolidarea legăturilor emoționale. Mai mult, a face un obicei din asta va ajuta la crearea amintirilor familiale pozitive.

Mamă și fiică râzând împreună
Adolescența este un moment al multor schimbări, așadar sprijinul părinților este esențial.

Strategii pentru a încuraja obiceiurile sănătoase la adolescenți

Este greu să încurajezi obiceiuri sănătoase la adolescenți, deoarece aceștia sunt adesea indisciplinați. Cu toate acestea, există câteva strategii care pot ajuta la facilitarea acestui proces. Să vedem care sunt acestea, astfel încât să le poți pune în practică!

1. Alimentație sănătoasă

Consumul de junk food este un subiect care este în permanență dezbătut. Din păcate, puțini oameni sunt obișnuiți să mănânce zilnic fructe și legume, chiar dacă acestea sunt vitale pentru întărirea sistemului imunitar. Respectă aceste recomandări dacă ai adolescenți acasă:

  • Află care sunt tipurile lor preferate de fructe și păstrează-le mereu la vedere. În acest fel, vor fi întotdeauna prezente atunci când este timpul pentru o gustare. Fructele sunt un bun aliat, deoarece pot satisface rapid nevoia de a mânca ceva dulce.
  • Asigură-te că adolescenții nu omit niciodată micul dejun. Această primă masă a zilei este secretul pentru a obține energie și substanțe nutritive. Poate face minuni pentru sănătatea oricui, atât timp cât mănâncă alimente de calitate. Din păcate, adolescenții ignoră adesea micul dejun și îl înlocuiesc cu produse nocive.
  • Nucile și semințele sunt extrem de hrănitoare și, prin urmare, sunt un adaos excelent în dieta unui adolescent. În plus, sunt ușor de depozitat și transportat în pachetul pentru școală.
  • Promovează consumul de apă și băuturi sănătoase. Asigură-te că adolescenții au întotdeauna o sticlă de apă la îndemână. În același timp, păstrează băuturile industriale îndulcite și răcoritoare în afara casei. Acestea sunt cauza unor probleme grave de sănătate – precum diabetul.

2. Stabilitatea emoțională

Schimbările corpului ce apar în timpul adolescenței pot duce la tot felul de nesiguranțe care se manifestă adesea ca stres, anxietate și schimbări de dispoziție. Pentru a evita aceste stări emoționale, poartă conversații și explică-le că trebuie să se simtă bine cu ei înșiși. De asemenea, este important să le permiți să se bucure de timpul liber alături de prietenii lor.

3. Sport și activitate fizică

Există multe modalități de a fi activ fizic. Alegerea unui sport care li se potrivește nu va fi dificilă. Activitatea fizică este un factor determinant pentru sănătatea adolescenților pe termen mediu și lung. Iată câteva activități simple de care s-ar putea bucura:

  • Mers sau jogging
  • Sporturi precum fotbalul, baschetul, voleiul, etc.
  • Exerciții de rutină acasă
  • Plimbări cu bicicleta
  • Mersul la o sală de sport
Obiceiurile sănătoase la adolescenți includ sportul
Încurajarea adolescenților să fie activi fizic este esențială pentru sănătatea lor generală.

4. Viața socială

Adolescenții pun în practică multe dintre valorile și obiceiurile pe care le învață acasă și încep să ia propriile decizii atunci când interacționează cu alți tineri. Așadar, trebuie să li se permită să interacționeze cu prietenii lor și să aibă o viață socială normală. Așa învață să fie independenți.

5. Somn suficient

Odihna corectă este un alt factor pe care trebuie să îl încurajezi la adolescenți. Îi va ajuta să proceseze activitățile legate de dezvoltarea cunoștințelor. Așadar, încearcă să le oferi propriul spațiu confortabil acasă, unul în care pot dormi sau pot face orice alte activități care necesită liniște și concentrare.

Încurajarea obiceiurilor sănătoase la adolescenți este responsabilitatea părintelui

Trebuie să fii un exemplu pentru a insufla obiceiuri sănătoase adolescenților. Acesta este motivul pentru care întreaga familie trebuie să fie activă din punct de vedere fizic, să mănânce bine și să se angajeze în activități care contribuie la bunăstarea fizică și mintală a tuturor.

În cele din urmă, trebuie să oferi spațiile și condițiile necesare pentru ca tinerii să poată adopta un stil de viață sănătos. Sprijinul și îndrumarea părintelui sunt fundamentale în această etapă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kaplan, L.J. Adolescencia: el adiós a la infancia. Paidós, 1991.
  • Lillo Espinosa, José Luis (2004) Crecimiento y comportamiento en la adolescencia. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-57352004000200005
  • Shaw, Mary E. 1998 Adolescent Breakfast Skipping: An Australian Study Adolescence, Winter 1998, 33(132): 851-861.http://digilib.library.uq.edu.au/eserv/UQ:7963/ms_ad_33_98.pdf
  • Bleich SN, Vercammen KA. The negative impact of sugar-sweetened beverages on children’s health: an update of the literature. BMC Obes. 2018;5:6. Published 2018 Feb 20. doi:10.1186/s40608-017-0178-9

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.