De ce septembrie este galben?
 

De ce septembrie este galben?

Culoarea galbenă a lunii septembrie semnifică prevenirea sinuciderii. De ce a fost ales acest ton? Cât de importantă este conștientizarea cu privire la această problemă?
De ce septembrie este galben?

Ultima actualizare: 10 septembrie, 2022

Pe 10 septembrie, sărbătorim Ziua Mondială de Prevenire a Sinuciderii. Sprijinit de Asociația Internațională pentru Prevenirea Sinuciderii și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), evenimentul își propune să trateze această problemă majoră. De ce septembrie este galben?

Diverse organizații guvernamentale și neguvernamentale organizează evenimente care răspândesc ideea de prevenire a sinuciderii. De asemenea, oferă instrumente pentru ca oamenii să aibă resurse utile dacă trec prin depresie.

Motto-ul pentru 2022 este următorul: „Creează speranță prin acțiune”. Această expresie ne obligă pe toți să acționăm pentru a evita decesele care pot fi prevenite.

De ce este septembrie galben?

Istoria alegerii culorii este una dureroasă. În anul 1994, programul Yellow ribbon (bandă galbenă) a fost creat prin acțiunea familiei și prietenilor lui Mike Emme.

Mike avea 17 ani când și-a luat viața. Era pasionat de mașini și obișnuia să lucreze la restaurarea lor. Cel mai important proiect al său a fost un Ford Mustang din 1968, pe care îl găsise în stare proastă.

Mike a cumpărat mașina, a reparat-o și, după ce a restaurat-o, a vopsit-o într-un galben vibrant. Într-o zi, când părinții lui s-au întors acasă, Mustangul era parcat afară, dar tânărul se sinucisese.

În casă, părinții au găsit un bilet pe care scria: „Nu vă învinovățiți, mami și tati, vă iubesc. Cu dragoste, Mike, 23:45”. Din păcate, adulții sosiseră 7 minute mai târziu și era deja prea târziu pentru a face ceva.

Inițiativa

La înmormântarea tânărului Mike Emme, întreaga comunitate a fost șocată. Prietenii lui i-au întrebat pe părinți cum i-ar putea ajuta. Părinții le-au spus tinerilor următoarele:

Nu vă sinucideți, cereți ajutor.

~ Mama lui Mike Emme ~

Urmând acest sfat, mai mulți membri ai comunității au pus fraza pe hârtie galbenă în memoria lui Mike. Alături, au notat numere de telefon la care cei care se gândesc la sinucidere pot primi ajutor.

Hârtiile au fost împărțiți în birouri publice, școli și alte locații din oraș. Încetul cu încetul, culoarea galben a fost asociată cu posibilitatea de a preveni un eveniment tragic precum sinuciderea.

Fundă galbenă legată de copac
Inițiativa s-a extins din Statele Unite, adoptând culoarea galbenă pentru a crește gradul de conștientizare în întreaga lume.

Câteva fapte relevante despre sinucidere

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în lume există 703.000 de oameni care își iau viața în fiecare an. Este deja a patra cauză de deces la tinerii între 15 și 29 de ani.

În Statele Unite, de exemplu, statisticile sunt alarmante. Suicidul este a doua cauză de deces între 10 și 34 de ani, cu o frecvență aproximativă de 132 de sinucideri în fiecare zi.

Mitul conform căruia sinuciderea este o problemă numai în țările cu venituri mari este doar atât: un mit. De fapt, dacă luăm în considerare cele mai recente tendințe, mai mult de 70% dintre sinucideri au loc în zonele cu venituri mici și medii.

În spatele fiecărei persoane care își ia viața, sunt mult mai mulți oameni care au încercat și au eșuat. Este foarte posibil să încerce din nou. Tentativele sunt recunoscute ca factor de risc, deoarece există o mare posibilitate ca persoana în cauză să încerce să se sinucidă din nou.

Septembrie este galben: putem preveni sinuciderea?

Ideea din spatele mișcării Septembrie Galben este prevenirea sinuciderii și reducerea incidenței acestuia. Inițiativa vrea să crească gradul de conștientizare cu privire la această problemă, astfel încât oamenii să aibă sprijin atunci când suferă.

Comportamentul suicidar are două caracteristici:

  • Tentativa de sinucidere: persoana în cauză încearcă să-și provoace moartea, dar nu reușește. Pot exista sau nu răni.
  • Ideea suicidară: persoana are gânduri recurente despre cum s-ar sinucide. Poate chiar să pregătească niște lucruri sau scenarii în care îți ia viața.

Recunoașterea oricăreia dintre aceste situații necesită acțiune imediată. Faceți tot posibilul pentru ca persoana respectivă să primească ajutor specializat.

Aproape toate țările au o agenție de prevenire a sinuciderii. De obicei, există un număr de telefon disponibil pentru a obține ajutor.

Bărbat care se gândește ls suicid
Ideea sinucigașă este un avertisment. Persoana în cauză va încerca să se sinucidă la un moment dat și trebuie ajutată.

Ajutor

Liniile de asistență și ONG-urilor sunt esențiale. Oamenii care se gândesc să se sinucidă pot comunica și pot primi ajutor. Și apropiații pot fi sfătuiți cum să acționeze.

Linia de asistență este asigurată de persoane instruite pentru a atinge următoarele obiective :

  • Conversație de sprijin. Persoana în cauză este în criză, așa că are nevoie de ascultare și cuvinte adecvate.
  • Ajutor concret. Operatorul de telefonie va îndruma persoana respectivă către rețelele de ajutor din teritoriu.
  • Resurse de sănătate mintală. Operatorul poate aplica unele tehnici de relaxare și ascultare activă pentru a descuraja încercarea de sinucidere.
  • Programare la psiholog. Linia de asistență poate programa imediat o consultație cu un profesionist în sănătate mintală.

Septembrie galben este speranță

Galbenul acestui septembrie trebuie să ne dea speranță. Putem reduce cazurile de sinucidere din lume. O acțiune simplă, cum ar fi distribuirea de hârtii galbene cu numere de ajutor poate fi suficientă. Este un act util tuturor celor care vor să salveze vieți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Krishnamurti, Lauren Sealy, et al. “Gender differences in use of suicide crisis hotlines: a scoping review of current literature.” Journal of Public Mental Health (2022).
  • Pirkis, Jane, et al. “Suicide prevention media campaigns: a systematic literature review.” Health Communication 34.4 (2019): 402-414.
  • Sindahl, Trine N., et al. “Texting for help: Processes and impact of text counseling with children and youth with suicide ideation.” Suicide and Life‐Threatening Behavior 49.5 (2019): 1412-1430.
  • Gordon, Joshua A., Shelli Avenevoli, and Jane L. Pearson. “Suicide prevention research priorities in health care.” JAMA psychiatry 77.9 (2020): 885-886.
  • Large, Matthew Michael. “The role of prediction in suicide prevention.” Dialogues in clinical neuroscience (2022).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.