Ce este agorafobia? Tulburarea de anxietate a lui Zac Efron
Declarațiile recente ale lui Zac Efron despre agorafobia care îl afectează au generat întrebări legate de comportamentul său. De multe ori, a fost văzut retrăgându-se rapid din mulțime și de la evenimente la care participa din cauza obligațiilor actoricești.
Recent, a fost foarte criticat pentru o presupusă operație estetică pe care și-ar fi făcut-o și care i-ar schimbat prea mult fața. Întârzierea răspunsului actorului a alimentat speculațiile.
S-a dovedit că și-a fracturat maxilarul și că era în curs de dezintoxicare. Motivul pentru care clarificarea nu a venit la timp? Agorafobia lui Zac Efron. Acesta intră foarte puțin pe rețelele de socializare. A aflat despre comentariile de pe internet în urma unui apel de la mama sa.
Declarațiile lui Zac Efron despre agorafobia sa
În ultimul interviu, actorul a spus:
Nu ies afară. Grupurile mari de oamenii îmi declanșează agorafobia.
Problemele au apărut după pregătirea fizică și filmarea peliculei Baywatch. Pentru a se menține în formă și a avea un fizic sculptat, Zac Efron a apelat la antrenamente stricte și solicitante.
În mijlocul pregătirii fizice, au apărut diferite traume și leziunii: un ligament încrucișat anterior rupt la unul dintre genunchi, un umăr luxat, o articulație fracturată la una dintre mâini și numeroase dureri de spate.
Experiența filmării peliculei Baywatch l-a marcat. Simțea o oboseală pe care nu o mai experimentase niciodată și voia să se oprească pentru a-și reveni. Cu toate acestea, pauza a venit abia odată cu pandemie.
Odată cu restricțiile impuse din cauza pandemiei COVID-19, actorul s-a retras într-un mic oraș de coastă din Australia: Byron Bay. Acolo, într-un loc cu mai puțin de 10.000 de oameni, s-a relaxat și a schimbat antrenamentele grele cu activități cu impact redus.
Leziunea facială
În Australia, a apărut problema la maxilar. Actorul s-a împiedicat și s-a lovit. A fost inconștient pentru câteva clipe.
Când m-am trezit, am observat că osul bărbiei atârna.
Fața i s-a schimbat complet. Mușchii maseteri au crescut excesiv pentru a compensa problema maxilarului. Acest lucru a dus la o dezvoltare hipertrofică a feței. Totul arăta ca o operație estetică nereușită.
Întrucât actorul se obișnuise deja să se îndepărteze de internet, mass-media și oameni, nu a văzut niciodată meme-urile care circulau despre el. A filmat pentru anumite contracte cu fața afectată, iar internații nu l-au iertat, caricaturizându-l.
Un telefon de la mama lui l-a informat despre ceea ce se întâmplă. Clarificare publică a apărut mai târziu. Astăzi, fața artistului este recuperată și fără semne de fractură.
Agorafobia lui Zac Efron
Este posibil ca toate experiențele recente ale lui Zac Efron să fi contribuit la agorafobia dezvoltată de actor. Aceasta este o tulburare de sănătate mintală care este definită ca o frică irațională de a fi în locuri din care evadarea este percepută ca fiind dificilă.
Desigur, această dificultate este doar o percepție. Mulți pacienți cu agorafobie nu vor să fie în mijlocul multor oameni. Pentru alții, problema sunt podurile și spațiile deschise foarte mari.
Este foarte frecvent ca persoanele care au suferit atacuri de panică să aibă agorafobie. A fi în public și a se gândi la posibilitatea unui nou atac, fără a primi ajutor adecvat, este suficient pentru a deveni foarte anxioși.
Încetul cu încetul, pacienții își schimbă rutina pentru a evita aglomerația și pentru a evita să-și părăsească locuința. După izolarea din cauza pandemiei, cazurile de agorafobie s-au înmulțit.
Factori de risc
Dovezile științifice indică faptul că agorafobia tinde să apară la o vârstă fragedă, aproape întotdeauna înainte de 35 de ani. Zac Efron, de exemplu, are astăzi 34 de ani. Tulburarea apare și în copilărie și adolescență.
Potrivit statisticilor, femeile suferă de agorafobie mai des decât bărbații. Stresul este considerat un factor de risc relevant. Acesta este crescut dacă pacientul are o personalitate anxioasă. Desigur, șansele sunt și mai mari atunci când pacientul are o boală cum ar fi depresia, alte fobii sau atacurile de panică.
Cazurile severe pot face ca pacienții să dezvolte metode nesănătoase de evitare. Nu vorbim doar despre statul acasă și evitarea contactului social, ci și despre practici dăunătoare, precum consumul excesiv de alcool sau droguri recreative.
Unii pacienți care nu își mai părăsesc locuința. Noile facilități tehnologice permit cumpărături online, plata serviciilor prin home banking și munca la distanță. Pare a fi scuza perfectă pentru agorafobi.
Descoperiți și: Ce este tocofobia și de ce este important să o depășim?
Există tratament pentru agorafobie?
Nu știm dacă actorul este sub tratament psihiatric. Tratamentul combină adesea terapia cognitiv-comportamentală cu medicamente. Printre acestea, se numără următoarele:
- Antidepresive: sunt preferați inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), cum ar fi sertralina sau fluoxetina.
- Anxiolitice: benzodiazepine prescrise pentru anxietate și stres ridicat.
Grupurile de sprijin sunt o altă strategie utilă. Pacienții își pot împărtăși experiența cu oameni care se confruntă cu aceeași frică de mulțimi și spații deschise. Este o oportunitate de a învăța tehnici de relaxare care pot fi aplicate în cazul unui atac de panică.
Pe scurt, agorafobia lui Zac Efron aduce în prim plan realitatea stresului în care trăiesc actorii celebri. A ști cum să faci față solicitării constante din partea fanilor și cerințelor mass-media nu este întotdeauna o sarcină ușoară. Pentru artist, tratamentul constă și în a se reinventa în noul său context.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sandín, Bonifacio, et al. “Sucesos vitales estresantes y trastornos de pánico: relación con el inicio del trastorno, la gravedad clínica y la agorafobia.” (2006).
- Mitrasinovic, Miodrag. “Agoraphobia: New York City Public Space in the Time of COVID-19.” The Journal of Public Space 5.3 (2020): 83-90.
- Tibi, Lee, et al. “An admixture analysis of age of onset in agoraphobia.” Journal of affective disorders 180 (2015): 112-115.
- Martin, Patrick. “The epidemiology of anxiety disorders: a review.” Dialogues in clinical neuroscience (2022).