Ai nevoie de un umidificator sau dezumidificator?
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Excesul de umiditate din aer – sau absența acesteia – poate duce la unele probleme de sănătate, în special la persoanele vulnerabile, cum ar fi nou-născuții sau persoanele cu astm bronșic. Astfel, poate fi necesară utilizarea unui umidificator sau a unui dezumidificator. Ce să alegeți? Totul depinde de condițiile climatice ale casei.
Regula este foarte simplă; în medii uscate, ar trebui să vă luați un umidificator, iar în medii umede, dezumidificatorul este adecvat. Primul adaugă umiditate aerului, iar al doilea o scade. În timpul verii, de exemplu, umiditatea crește din cauza temperaturilor ridicate și apare sub formă de vapori de aer.
Se estimează că umiditatea dintr-o încăpere ar trebui să fie între 50 și 55%. În acest fel, locul devine plăcut și primitor, cel puțin în ceea ce privește aerul. Cum puteți măsura nivelurile de vapori de aer dintr-un loc? Simplu, cu ajutorul unui higrometru de masă.
Ce este un umidificator și cum funcționează?
Un umidificator este un dispozitiv care servește la creșterea umidității din aer. Modelele sunt disponibile online sau în magazinele de electrocasnice. Contrar a ceea ce cred mulți, sunt accesibile. Punerea în funcțiune nu este complexă, deși trebuie să știți că există un recipient care trebuie umplut cu apă.
Există și un sistem care evaporă apa din recipient. Aceasta devine parte a aerului din camera în care se află dispozitivul. În acest fel, rezultă mai puțină uscăciune în mediu.
Citiți și: 7 moduri de a curăța sinusurile natural
Ce tipuri de umidificatoare există pe piață?
În funcție de marca și modelul umidificatorului, acesta va avea un anumit sistem și, deci, un anumit cost. Există trei modele de bază:
1. Abur fierbinte
Acest model nu necesită utilizarea apei distilate; apa de la robinet sau îmbuteliată este suficientă. În general, aceasta este încălzită până devine abur fierbinte.
Prin fierberea lichidului, bacteriile existente sunt ucise și aerul nu este poluat. Cu toate acestea, umidificatorul cu abur necesită prudență, mai ales dacă aveți copii în cameră, deoarece aceștia se pot arde.
2. Abur rece
Umidificatoarele cu abur rece funcționează prin intermediul ultrasunetelor, care sunt responsabile de evaporarea apei în siguranță. Acest design este ideal în timpul verii, deoarece împrospătează aerul din cameră.
Acest dispozitiv funcționează numai cu apă distilată, deoarece nu se încălzește; dacă se folosește apă obișnuită, microorganismele infecțioase pot ajunge în aer.
3. Ultrasunete
Aparatele cu ultrasunete au un traductor care face ca apa să vibreze rapid. Acest proces are ca rezultat vapori reci. La fel ca umidificatorul de mai sus, trebuie să folosiți apă distilată. În plus, este necesar să fiți atenți la curățarea aparatului.
Acest umidificator emană un flux de abur mare. Fără a prejudicia modelele de mai sus, se dovedește a fi și mai silențios. Prin urmare, este ideal pentru utilizarea în perioadele de odihnă.
Câteva beneficii ale umidificatorului
- Risc mai mic de uscare a ochilor, pielii sau buzelor. Lipsa de umiditate din aer produce aceste simptome.
- Minimizează apariția afecțiunilor respiratorii, legate de astm, gripă, răceală sau alergii. Aerul pe care îl respirăm va deveni mai puțin agresiv.
- Mediul în care este amplasat umidificatorul devine mai sănătos pentru bebeluși.
- Lacul de pe mobilier sau vopseaua de pe pereți tinde să se crape mai puțin, iar marginile tapetului nu se dezlipesc.
- Dacă aveți plante de interior, acestea suferă mai puțin. Acest dispozitiv ajută la menținerea umidității în sol.
Ce este un dezumidificator și cum funcționează?
Dezumidificatorul îndeplinește funcția opusă umidificatorului. Reduce excesul de umiditate din aer. Dacă aveți probleme de umiditate acasă, acest aparat vă poate ajuta să le combateți eficient și rapid.
Acest dispozitiv captează umiditatea și colectează apa într-o găleată. Dacă locuiți într-o zonă unde căldura este lipicioasă, luați în considerare cumpărarea unui dezumidificator pentru a îmbunătăți experiența.
Rețineți că un mediu cu umiditate ridicată, vara, este mai cald. În schimb, în timpul iernii, un nivel ridicat de umiditate face ca mediul să fie mai rece. Ambele circumstanțe pot agrava orice afecțiune respiratorie.
Acestea fiind spuse, apariția umezelii pe pereți, mirosul acesteia și petele de mucegai sunt semne evidente că ar trebui să luați un dezumidificator. Acesta inhibă condensul apei din casă și, în consecință, problemele asociate acestuia.
Recomandăm: Motive să ai un dezumidificator în locuință
Câteva beneficii oferite de un dezumidificator acasă
- Poate ameliora afecțiunile respiratorii, în special cele legate de alergii și astm. Elimină condițiile în care se dezvoltă acarienii și mucegaiul.
- Reduce disconfortul legat de problemele osoase sau artrită. Rețineți că umiditatea agravează aceste boli.
- Scade cheltuielile legate de aerul condiționat.
Previne existenta umezelii în pereți și coroziunea obiectelor metalice, a țevilor și a aparatelor. - Contribuie la uscarea hainelor.
- Nu necesită instalații complexe. Trebuie doar să goliți regulat recipientul în care este depozitată apa condensată.
Creează un climat sănătos și plăcut în spațiile tale cu un umidificator sau un dezumidificator
Reducerea disconfortului asociat aerului încărcat cu umiditate sau lipsit de aceasta este simplă. Trebuie doar sa fiți atenți la semnele pe care le-am descris, pentru a avea succes în achiziționarea aparatului, umidificator sau dezumidificator. Unele dintre aceste aparate funcționează cu tablete sau uleiuri esențiale, ceea ce va face experiența mai plăcută.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Hyndman, S. J., Brown, D. L., Ewan, P. W., Higenbottam, T. W., Maunder, J. W., & Williams, D. R. (1994). Humidity regulation in the management of asthma patients sensitized to house dust mites. The Quarterly journal of medicine, 87(6), 367–372.
- Patberg, W. R., & Rasker, J. J. (2004). Weather effects in rheumatoid arthritis: from controversy to consensus. A review. The Journal of rheumatology, 31(7), 1327–1334.
- Lepeule J, Litonjua AA, Gasparrini A, et al. Lung function association with outdoor temperature and relative humidity and its interaction with air pollution in the elderly. Environ Res. 2018;165:110-117. doi:10.1016/j.envres.2018.03.039
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.