5 alimente bogate în arginină de inclus în dietă
 

5 alimente bogate în arginină de inclus în dietă

Vă vom spune ce alimente sunt bogate în arginină, astfel încât să vă puteți bucura de beneficiile acestui aminoacid pentru sănătate!
5 alimente bogate în arginină de inclus în dietă
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Principalele alimente bogate în arginină sunt utile pentru îmbunătățirea funcționării sistemului cardiovascular. Vorbim despre un aminoacid care reușește sa stimuleze producția de oxid nitric, care induce vasodilatație. Acest lucru poate ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale și poate ajuta inima să funcționeze mai eficient.

Înainte de a începe, trebuie să subliniem faptul că pentru o alimentație sănătoasă este important să avem varietate și echilibru la nivel energetic. În acest fel, se vor evita modificările dăunătoare ale stării de compoziție corporală, care pot afecta nivelurile de inflamație din mediul intern.

Alimente bogate în arginină

În continuare, vom prezenta alimentele bogate în arginină. Pentru a experimenta beneficii în contextul sportiv, este esențial să folosiți arginina sub formă de supliment. Cantitatea găsită în alimente nu va fi suficientă.

Sardine

Sardinele sunt alimente bogate în arginină

Sardinele sunt o sursă importantă de arginină. În plus, conțin o doză semnificativă de acizi grași omega 3. S-a demonstrat că aceste elemente ajută la controlul nivelului inflamației, ceea ce previne dezvoltarea multor patologii cronice și complexe. Desigur, trebuie să obțineți un echilibru între omega 3 și omega 6 pentru a experimenta cele mai mari beneficii.

Migdale

Migdalele au o densitate nutritivă ridicată. Conțin proteine și acizi grași în cantități semnificative. De asemenea, oferă minerale de o importanță deosebita și, bineînțeles, arginină.

Printre mineralele prezente în migdale, vom evidenția seleniul, un compus cu activitate antioxidantă ridicată. Acesta este benefic pentru sistemul cardiovascular, împreună cu arginina menționată mai sus. Prin procese antioxidante, se poate reduce riscul de a dezvolta patologii coronariene complexe. Acest lucru este indicat de un studiu publicat în British Journal of Pharmacology.

Soia

Soia este o altă sursă importantă de arginină. Oferă și flavonoide, elemente pozitive pentru sănătatea femeilor. Potrivit cercetărilor publicate în revista Current Medicinal Chemistry, acestea reușesc să reducă stările inflamatorii, reușind să ajute la menținerea homeostaziei în mediul intern.

Există controverse cu privire la consumul de soia la bărbați. Ani de zile, s-a susținut că acest aliment ar putea acționa ca un supresor al nivelului de testosteron, ceva care ar fi cu adevărat nociv pentru sănătatea bărbaților. Cu toate acestea, literatura științifică actuală susține că nu există probleme, atât timp cât soia este consumată în cantități moderate.

Linte

Nu putem vorbi despre alimente bogate în arginină fără a include o leguminoasă pe listă. Lintea se remarcă deoarece oferă o doză semnificativă de până la 2 grame la 100 grame de produs. Poate fi consumată în contextul oricărei diete sănătoase. Conține proteine, fibre și minerale în cantități mari.

Leguminoasele sunt alimente bogate în arginină

Fibrele fac diferența atunci când vine vorba de funcționarea sistemului digestiv. Acest element mărește volumul fecal, permițând o mai mare stimulare a mecanoreceptorilor. Procesele de constipație devin mai puțin frecvente. O parte din fibre fermentează în tractul digestiv, servind drept substrat energetic pentru bacteriile care trăiesc acolo.

Ouă

Pentru a încheia lista, vom vorbi despre ouă. Acestea conțin toți aminoacizii esențiali. Sunt o sursă de nutrienți de înaltă calitate și este bine să fie prezente în dietă în mod regulat. Ani de zile s-a considerat că aportul frecvent ar putea crește nivelul de colesterol, dar această teorie a fost dezmințită. Ouăle nu sunt legate de riscul cardiovascular crescut.

Includeți alimente bogate în arginină în dietă

După cum puteți vedea, există mai multe alimente care pot oferi o cantitate mare de arginină. Acest compus va ajuta la îmbunătățirea vasodilatației, reducând tensiunea arterială. Poate acționa sinergic alături de alți compuși naturali, precum nitrații. Aceștia sunt prezenți mai ales în sfeclă și sunt folosiți și în sport ca ajutor ergogenic.

Pentru a încheia, rețineți că există întotdeauna alternativa de a consuma un supliment de arginină pentru a obține un efect superior. Acest lucru este obișnuit atunci când vorbim de performanță ridicată pentru exerciții fizice.

În acest tip de situație, devine cu adevărat decisivă maximizarea aportului de oxigen și nutrienți către țesuturi. Efectul vasodilatator poate face diferența. Înainte de a lua un supliment, este mai bine să consultați un profesionist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474
  • Xia, N., Daiber, A., Förstermann, U., & Li, H. (2017). Antioxidant effects of resveratrol in the cardiovascular system. British journal of pharmacology174(12), 1633–1646. https://doi.org/10.1111/bph.13492
  • Wen, K., Fang, X., Yang, J., Yao, Y., Nandakumar, K. S., Salem, M. L., & Cheng, K. (2021). Recent Research on Flavonoids and their Biomedical Applications. Current medicinal chemistry28(5), 1042–1066. https://doi.org/10.2174/0929867327666200713184138

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.