Suplimentele pentru memorie și concentrare
 

Suplimentele pentru memorie și concentrare

O modalitate de a hrăni și stimula mintea este prin suplimente. Această combinație de vitamine și minerale acționează ca o resursă pentru acuitatea mentală. Cât de bune sunt suplimentele pentru memorie și concentrare?
Suplimentele pentru memorie și concentrare
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Este posibil ca trecerea anilor să deterioreze sănătatea creierului. Ajutarea acestui organ să funcționeze corect depinde de alimentația sănătoasă, de instrumente precum meditația, de exerciții de stimulare a creierului și de suplimentele pentru memorie și de concentrare.

Aportul suplimentelor generează unele controverse, deoarece este necesar să se efectueze mai multe studii care să verifice eficiența lor în sănătatea creierului. Totuși, conform laboratorului Bayer®, unele cercetări indică faptulexistă vitamine cu rol cheie pentru ca creierul să-și atingă potențialul maxim, să mențină concentrarea zilnică și să câștige energie.

Ce sunt suplimentele pentru memorie și concentrare?

Suplimentele alimentare oferă nutrienți care nu sunt consumați de obicei în cantități suficiente, după cum a explicat Consiliul European pentru Informații Alimentare. La fel se întâmplă și cu formulele pentru memorie și concentrare.

Sub formă de tablete, pastile, lichide sau capsule, aceste amestecuri sunt menite să crească concentrarea, scăzând în același timp epuizarea psihică și fizică.

Suplimentele pentru concentrare și memorie sunt denumite nootropice, conform dicționarului Clinicii Universitare din Navarra. Sunt medicamente care îmbunătățesc procesele de memorie la persoanele cu deficiențe cognitive.

La rândul său, Salud Colectiva menționeazănootropicele reprezintă substanțe sigure și accesibile pentru îmbunătățirea performanței mentale.

Ce efecte au suplimentele pentru memorie și concentrare?

Aceste suplimente sunt avantajoase atunci când este nevoie de concentrare maximă. Atât la tineri, cât și la cei în vârstă, suplimentarea pot stimula memoria și pot dezvolta o atenție mai ascuțită.

Alte beneficii atribuite sunt următoarele:

  • Minimizează inflamația creierului.
  • Cresc oxigenarea în creier.
  • Intervin în stadii de stres și efort mintal intens.
  • Oferă micronutrienți și minerale potrivite pentru fluxul sanguin cerebral.
  • Reglează și sporesc activitatea neurotransmițătorilor, cum ar fi adenozina, acetilcolina și glutamatul.

Suplimentele principale pentru memorie și concentrare

Pe piață, puteți găsi aceste complexe în concentrate individuale sau compuse, sub denumiri precum Centrum®, Omega 3, Supradyn®, Pharmaton® sau Memorex®, printre altele. Aceste combinații sunt alcătuite din câteva dintre ingredientele pe care le prezentăm mai jos.

Femeie care nu folosește suplimentele pentru memorie

Ginkgo biloba

Extractele acestei plante sunt legate de dezvoltarea funcției cognitive, auzului și vederii. Anumite studii citate de Asociația Urologică din New York le leagă de o pierdere mai redusă a memoriei la vârstnici.

Coenzima Q10

Aceasta este una dintre coenzimele care furnizează mai multă energie creierului. Biblioteca Națională de Medicină a Statelor Unite a subliniat într-un articol că Q10 orală ar putea fi o strategie antioxidantă împotriva bolilor neurodegenerative, cum ar fi maladia Alzheimer.

Deficiența de coenzima Q10 este legată de pierderea memoriei și de diferite grade de retard mintal, după cum a raportat Revista Farmacéutica.

Magneziu

Magneziul este asociat cu învățarea și memoria pe termen scurt și lung, așa cum subliniază Journal of Neurology. Publicația adaugă faptul că creșterea concentrației acestui element în creier crește și numărul de sinapse funcționale și activează principalele molecule de semnalizare.

Vitamina B

Toate vitaminele care alcătuiesc complexul B sunt esențiale pentru organism. Ele favorizează activitatea sistemului nervos și a metabolismului, influențând capacitatea de memorare și concentrare.

Hospital Nutrition subliniază că, alături de alți micronutrienți și minerale, vitamina B are efecte neuroprotectoare și benefice pentru performanța intelectuală. În mod similar, Jurnalul American de Nutriție Clinică afirmă că suplimentarea pe termen lung cu vitamina B12 și acid folic promovează funcția cognitivă.

Vitamina C

Vitamina C este un antioxidant puternic. Protejează creierul de daunele cauzate de radicalii liberi.

National Institutes of Health (NIH) observămajoritatea multivitaminelor conțin vitamina C. Producătorii o listează adesea ca acid ascorbic, ascorbat de sodiu, ascorbat de calciu și ascorbat mineral.

Vitamina E

Unul dintre atributele vitaminei E este efectul său protector asupra sistemului nervos. Deși sunt necesare mai multe cercetări, se crede că dozele mari din această vitamină întârzie evoluția maladiei Alzheimer, după cum a raportat Clinica Mayo.

NIH susține analiza acestui micronutrient ca adjuvant pentru menținerea lucidității și întârzierea scăderii funcțiilor mentale.

Zinc

Printre numeroasele efecte ale zincului în organism se remarcă rolul său în menținerea funcției cognitive normale, în comunicarea neuronală și în participarea la fixarea amintirilor.

Arhivele Latino-Americane de Nutriție corelează suplimentarea acestui micronutrient cu dezvoltarea cunoștințelor. Jurnalul Cubanez de Sănătate Publică a publicat rezultatele unei evaluări în care grupul de studiu care a primit zinc a avut o îmbunătățire semnificativă a memoriei de recunoaștere, a raționamentului și a funcției psihomotorii.

Omega 3

Unele studii subliniază rolul protector al acizilor grași Omega 3 împotriva deficiențelor cognitive ușoare, demenței și progresiei bolii Alzheimer la adulții în vârstă.

Omega 3 este alcătuit din acid docosahexaenoic (DHA) și acid alfa linolenic (ALA), cu diverse beneficii pentru atenție și memorie, așa cum este menționat în Journal of the Canary Societies of Pediatrics.

Colină

Acest nutrient este legat de prevenirea pierderii memoriei. Este un aliat pentru sistemul nervos.

Hospital Nutrition sugerează că, în stadiul perinatal, aportul de colină este esențial pentru garantarea dezvoltării cognitive și evitarea defectelor de tub neural. La adulții în vârstă și la vârstnici, aportul acestui supliment îmbunătățește performanța cognitivă și reduce incidența demenței.

Ginseng

Proprietățile sale sunt folosite ca stimulent pentru performanța cognitivă, ameliorarea stresului și îmbunătățirea circulației sângelui.

Un studiu clinic publicat de revista Anales de la Farmacoterapia subliniază că acesta contribuie pozitiv la aspecte ale sănătății mintale și ale funcționării sociale. Aceste diferențe sunt observate după utilizarea suplimentului mai mult timp.

Rădăcină de ginseng
Ginsengul este folosit în medicamentele comerciale și sub formă de rădăcină, pentru a prepara infuzii naturale.

Contraindicații ale suplimentelor pentru memorie și concentrare

Biroul NIH pentru Suplimente Alimentare susține că șansele de a compromite sănătatea prin administrarea de multivitamine și minerale sunt scăzute. Totuși, clarifică faptul că trebuie să vă asigurați că nu depășiți limitele aportului zilnic.

Utilizarea suplimentelor este limitată la femeile însărcinate, femeile care alăptează și copii, cu excepția cazului în care este recomandată de medic. În general, dozele acestor formule trebuie prescrise de specialist.

Fără supraveghere medicală, suplimentele pot genera reacții adverse:

  • Iritabilitate
  • Palpitații
  • Reacții alergice
  • Complicații ale somnului
  • Modificări ale tensiunii arteriale

Alte modalități de a stimula memoria și concentrarea

Majoritatea componentelor din suplimentele pentru memorie și concentrare se găsesc în alimente. O modalitate de a ajuta aceste funcții ale creierului este adoptarea unei diete de vigilență mentală.

De asemenea, fiți activi din punct de vedere intelectual. Clinica Universitară din Navarra recomandă antrenarea zilnică a minții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.