De ce ar trebui să mâncăm ouă de mai multe ori pe săptămână
 

De ce ar trebui să mâncăm ouă de mai multe ori pe săptămână

Pentru a obține beneficiile maxime atunci când vine vorba de a mânca ouă, modul în care le gătiți este decisiv. Este recomandat să le consumați poșate sau ușor fierte pentru a nu distruge antioxidanții
De ce ar trebui să mâncăm ouă de mai multe ori pe săptămână

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Consumul de ouă este sănătos sau dăunător? De ce ar trebui să mâncăm ouă de mai multe ori pe săptămână? Toate ouăle sunt la fel?

Nu toate ouăle sunt la fel

Tipuri de ouă

 

Este mai bine dacă ouăle sunt bio. Acestea provin de la găini crescute în libertate și hrănite în mod natural cu semințe, plante, insecte, etc. Ouăle bio sunt mult mai bogate în nutrienți, datorită variației dietei naturale a găinilor.

În schimb, ouăle obișnuite provin de la găini crescute în număr mare, unele dintre ele în cuști individuale, cu hrană pe bază de soia și porumb modificate genetic și diferite tipuri de aditivi și antibiotice.

Ca și curiozitate, nu există nicio diferență între ouăle albe și cele colorate.

Oul și sănătatea

În ultimii ani, am auzit multe critici la adresa oului. Mulți l-au legat de creșterea colesterolului și boli cardiovasculare. Cele mai recente studii arată că ouăle cresc colesterolul bun (HDL) și au un efect foarte mic asupra modificărilor colesterolului rău (LDL).

Dr. Francisco López-Jiménez, de la Clinica Mayo, explică faptul că riscul bolilor de inimă este legat de alimentele grase care însoțesc de obicei ouăle, cum ar fi slănina, șunca sau uleiurile saturate.

Ouăle pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă deoarece, pe lângă creșterea colesterolului bun, pot reduce trigliceridele și pot oferi antioxidanți. Din ce în ce mai mulți nutriționiști recomandă consumul regulat de ouă ca parte a unei diete sănătoase.

Mai multe ouă și mai puțină carne

Dacă dorim să adoptăm o dietă echilibrată și să ne bucurăm de aroma și beneficiile acestui aliment, trebuie să creștem aportul de ouă și să reducem consumul de carne, în special carne roșie. În acest fel, vom obține proteine animale de bună calitate.

În plus, carnea organică este destul de scumpă, deci este mult mai ieftin să optăm pentru ouă. 

Ce ne dă oul?

De ce să mâncăm ouă de mai multe ori pe săptămână

 

Oul ne oferă o combinație excelentă de proteine cu valoare biologică ridicată, deoarece conțin toți aminoacizii esențiali și grăsimi sănătoase care sunt ușor de digerat.

Este un aliment foarte hrănitor, bogat în vitaminele A, B, D, E, beta-caroten, acizi grași esențiali și minerale precum fierul, fosforul, potasiul sau magneziul. Trebuie remarcat faptul că oul nu conține fibre sau carbohidrați.

De ce ar trebui să mâncăm ouă de mai multe ori pe săptămână

Deci, câte ouă putem mânca pe săptămână? O persoană sănătoasă cu o dietă echilibrată poate mânca un ou bio pe zi fără riscuri pentru sănătate.

Dacă aveți dubii, consultați un nutriționist, dar puteți consuma între 3 și 5 ouă pe săptămână fără regrete.

Publicația Departamentului Sănătății din Statele Unite, „Dietary Guidelines for Americans” recomandă consumul de 5 – 7 ouă pe săptămână.

Cum le gătim?

Ou poșat pe felie de pâine

 

Deși am afirmat că ouăle bio sunt un aliment ideal într-o dietă echilibrată, trebuie să subliniem că și modul de gătire a acestora joacă un rol fundamental. Pentru a nu oxida grăsimile și a păstra intacți antioxidanții pe care îi conțin, ar trebui să evităm să prăjim ouăle sau să le gătim în cuptorul cu microunde.

Cel mai sănătos mod de a mânca oul este poșat sau ușor fiert

Dacă observați o nuanță cenușie a gălbenușului și un miros de sulf atunci când îndepărtați coaja, înseamnă că ouăle sunt prea puțin gătite. Ideal este să le fierbeți la foc mic pentru o perioadă scurtă de timp, ca în cazul celebrelor ouă poșate. Acestea au albușul gătit puțin și gălbenușul moale.

De unde luăm ouă ecologice?

Fiecare țară are reglementările sale specifice pentru a garanta calitatea ouălor. În unele cazuri, există coduri tipărite pe coajă sau sigilii de certificare ecologică. De asemenea, putem cumpăra ouă bio direct de la un fermier de încredere.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Whole egg consumption improves lipoprotein profiles and insulin sensitivity to a greater extent than yolk-free egg substitute in individuals with metabolic syndrome.
    Blesso CN1, Andersen CJ, Barona J, Volek JS, Fernandez ML.Department of Nutritional Sciences, University of Connecticut, Storrs. (2012). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23021013
  • Daily egg consumption in hyperlipidemic adults – Effects on endothelial function and cardiovascular risk. Valentine Njike, Zubaida Faridi,1 Suparna Dutta, Anjelica L Gonzalez-Simon,and David L Katzcorresponding. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2904713/
  • Decrease in blood triglycerides associated with the consumption of eggs of hens fed with food supplemented with fish oil. Bovet P1, Faeh D, Madeleine G, Viswanathan B, Paccaud F. (2007). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17134951

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.