Pastele proaspete vs pastele uscate: diferențe și pregătire
 

Pastele proaspete vs pastele uscate: diferențe și pregătire

Ce vă place? Paste uscate sau paste proaspete? În acest articol, vom prezenta beneficiile, conținutul nutrițional și modul de preparare a fiecărui tip de paste.
Pastele proaspete vs pastele uscate: diferențe și pregătire
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 25 octombrie, 2022

Pastele sunt un fel de mâncare popular, ușor de făcut și rapid. Majoritatea oamenilor le cumpără în cutii. Voi ce preferați? Pastele proaspete sau pastele uscate? Există diferențe!

Pastele sunt originare din Italia și au ingrediente de bază, cum ar fi apa, făina și sarea. Pot fi adăugate și alte elemente, cum ar fi ouăle. Mai jos, vom discuta despre diferențele dintre cele două tipuri de paste!

Contribuția nutrițională a pastelor

Conform USDA, 100 g de paste proaspete furnizează 11.3 g de proteine, pe lângă faptul că oferă 54.7 g de carbohidrați și 2.3 g de grăsimi. Oferă 288 kcal și nu conțin fibre.

Pastele o sursă excelentă de minerale, oferind 163 mg de fosfor, 179 mg de potasiu, 46 mg de magneziu și 26 mg de sodiu.

În ceea ce privește pastele uscate, ele conțin 371 kcal. Oferă 13 g de proteine și 3.2 g de fibre. În plus, conțin 74.7 g de carbohidrați și 1,.51 g de grăsimi. Se estimează că au conținut mai mare de minerale, deoarece oferă 189 mg de fosfor, 223 mg de potasiu, 53 mg de magneziu și 6 mg de sodiu.

Persoană care consumă pastele proaspete

Diferențele dintre pastele proaspete și pastele uscate

Ambele tipuri sunt la început proaspete, dar cele uscate se deshidratează. Procesul de deshidratare constă în eliminarea apei dintr-un aliment folosind căldura. Se poate face prin uscare la soare, în cuptor convențional sau în deshidratator electric.

Prin deshidratare, apare una dintre principalele diferențe. Este vorba despre conservare. Pastele proaspete trebuie consumate imediat, deoarece rezistă doar 4-5 zile în frigider. Pastele uscate pot rezista luni întregi în pungă.

Timpul de gătire este, de asemenea, o altă diferență. În timp ce pastele proaspete au nevoie de 3-4 minute pentru a fi comestibile, pastele uscate trebuie gătite  8-10 minute.

O altă diferență este faptul că pastele proaspete sunt obținute de obicei din griș de grâu, ceea ce înseamnă că nu sunt integrale. Cele uscate pot fi găsite în versiuni integrale în supermarketuri.

Cum pregătiți pastele uscate?

Pregătirea depinde de obicei de marcă. Dar există anumite lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când pregătiți paste uscate. Folosiți întotdeauna multă apă. În aceasta trebuie să adăugați două lingurițe de sare.

Puneți apa la fiert și numai atunci când fierbe adăugați pastele uscate. Pentru a evita lipirea, amestecați după câteva minute. Dacă pastele sunt prea lungi pentru oală, nu le rupeți, ci așteptați să se înmoaie treptat.

Pastele nu trebuie fierte la foc mare, ci la foc mediu. Trebuie să țineți cont de instrucțiunile de pe ambalaj pentru a verifica textura și culoarea. Majoritatea oamenilor doresc ca pastele lor să fie al dente. Asta înseamnă că vor rămâne ferme și vor oferi un fel de rezistență plăcută la mestecare.

Ce paste ar trebui să alegeți?

Tipul de paste pe care îl alegeți ar trebui să depindă de rețetă. Pastele proaspete merg bine cu smântână sau unt. Sunt paste care absorb mai bine aroma smântânii, slăninei și crustaceelor.

Dacă folosiți paste proaspete umplute, aroma sosului nu trebuie să o acopere pe cea a umpluturii. Din acest motiv, acestea sunt adesea preparate cu bulion și nu sos. Pastele uscate pot fi însoțite de legume și sosuri dense cu carne, roșii, pește și ciuperci.

Pastele proaspete gătite

Cum se fac pastele proaspete

Pentru a face paste proaspete, veți avea nevoie de 500 g de făină de grâu și 3 ouă medii. Faceți un vulcan din făină și puneți ouăle înăuntru. Frământați, amestecând încetul cu încetul. Asigurați-vă că totul este bine integrat. Aluatul ar trebui să se desprindă de pe mâini. Dacă este uscat, adăugați apă; dacă este foarte umed, adăugați făină.

Înfășurați aluatul în folie de plastic, împiedicându-l să se usuce. Lăsați-l să se odihnească o oră. Împărțiți-l în porții. Presărați pe masa de lucru făină și întindeți fiecare bilă cu sucitorul. Creați o foaie subțire, dreptunghiulară și tăiați pastele cât mai subțiri.

Gătiți pastele proaspete în apă sărată. Folosiți 10 g de sare pentru fiecare litru de apă. Timpul de gătit depinde de grosime, dar poate varia între 2 și 6 minute. Testați pastele înainte de a le scoate din apă.

Un fel de mâncare important în dietă

Pastele oferă nutrienți și energie pentru organism, deoarece conțin mulți carbohidrați. Totuși, trebuie consumate cu măsură. Dacă sunt ingerate în cantități mari și de multe ori pe săptămână, poate duce la creșterea semnificativă în greutate.

Proaspete sau uscate, bucurați-vă de o porție delicioasă de paste!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.