Rețetă de paste cu lămâie și creveți pentru cină

21 Iunie, 2020
Pastele cu lămâie și creveți reprezintă o opțiune pentru cină care, dacă este preparată cu ingrediente de calitate, poate fi foarte sănătoasă, hrănitoare și delicioasă.

Dacă selectezi cu grijă ingredientele necesare, următoarea rețetă de paste cu lămâie și creveți poate fi consumată de persoanele cu intoleranță la lactoză sau la gluten. Principalul avantaj al acestui preparat este faptul că atât copiii, cât și adulți îl vor adora. Așadar, acesta reprezintă un mod excelent de a include mai multe fructe de mare în dieta familiei tale!

Proprietățile nutritive ale pastelor cu lămâie și creveți

Alimente obținute din cereale integrale
Datorită conținutului mare de carbohidrați complecși și fibre, pastele integrale sunt mult mai hrănitoare decât opțiunile rafinate.

Beneficiile pentru sănătate ale pastelor integrale

Pentru a multiplica proprietățile nutritive ale acestui preparat, te sfătuim să înlocuiești pastele obișnuite cu unele integrale, preparate din cereale nerafinate.

Pastele integrale conțin tărâțe, germeni și endospermă provenite de la cereala în cauză. Din acest motiv, conținutul lor de fibre și proteine este mai mare. În plus, acestea conțin numeroase minerale, inclusiv potasiu, fosfor și magnezi. Acești macronutrienți se absorb lent. Energia pe care o oferă este eliberată treptat și oferă o senzație de sațietate de lungă durată.

Pastele integrale sunt sărace în grăsimi. În mare, ele conțin steroli vegetali, substanțe asemănătoare colesterolului, care apar în mod natural în fructe cărnoase și oleaginoase, în legume și în cereale. De fapt, sterolii vegetali contribuie la reducerea nivelului de colesterol LDL, fiind foarte benefici pentru inimă.

Citește și:

3 rețete bogate în proteine fără carne de pui

Pastele integrale pot fi încorporate fără nicio problemă în dietele adaptate pentru a ține sub control hipercolesterolemia. Fibrele din componența lor ajută la reglarea colesterolului și a glicemiei.

Beneficiile pentru sănătate ale creveților

Tigaie cu creveți prăjiți
Acest crustaceu este bogat în colesterol, dar reprezintă o sursă minunată de vitamine și minerale.

Creveții sunt crustacee bogate în apă și proteine. O porție de 100 g din acest alimente oferă 80 kcal.

Ar putea să te intereseze:

Rețetă de supă de fructe de mare simplă și gustoasă

Acest animal micuț are un conținut relativ mare de colesterol, o singură porție acoperind jumătate din necesarul zilnic. Totuși, dacă mănânci creveți cu moderație și îi combini cu anumite alimente, cum ar fi pastele integrale, poți să-i încorporezi fără nicio problemă într-o dietă benefică pentru inimă.

Creveții sunt bogați și în minerale ca iodul, zincul, potasiul și fosforul. De asemenea, oferă cantități semnificative de vitamina B12, o singură porție asigurând de două ori necesarul zilnic de acest nutrient.

Instrucțiuni pentru a prepara paste cu lămâie și creveți

Castron cu paste cu lămâie și creveți
Poți modifica această rețetă pentru a o adapta oricărei intoleranțe alimentare sau nevoi speciale.

Ingrediente (4 porții)

  • 285 g de paste
  • 230 g de creveți (spălați și decojiți)
  • 3 lămâi
  • 140 g de cremă de brânză sau quark
  • Busuioc
  • Praf de usturoi
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Sare și piper (după gust)

Mod de preparare

  • Încălzește o tigaie la foc mediu și adaugă 2 linguri de ulei de măsline extravirgin. Când se încinge, adaugă creveții.
  • Sotează-i pentru 7-10 minute, apoi scoate creveții din tigaie și pune-i deoparte.
  • Rade lămâia. Oprește-te înainte de a ajunge la partea albă și taie resturile în bucățele.
  • Pune bucățelele de lămâie în tigaie și amestecă pentru a le ajuta să-și elibereze zeama.
  • Între timp, încălzește o oală cu apă pentru a fierbe pastele. Lasă-le să fiarbă cel puțin 7 minute, pentru a obține o consistență al dente (ia-le de pe foc de îndată ce albul din centrul lor dispare).
  • După ce lămâile și-au eliberat zeama, ia-le din tigaie și combină-le cu cremă de brânză sau quark.
  • Adaugă câteva linguri din apa folosită pentru a fierbe pastele, astfel încât textura să fie mai moale.
  • Adaugă pastele, sosul și creveții.
  • La final, asezonează după gust și adaugă praf de usturoi, busuioc și coajă de lămâie rasă. Acum, preparatul este gata și poate fi servit.

Poți înlocui crema de brânză cu opțiuni din soia potrivite pentru vegani sau cu brânzeturi sărace în lactoză, cum ar fi Munster, Camembert, Brie, cașcaval, Provolone, Gouda, brânză cu mucegai, parmezan sau brânză elvețiană. Totodată, poți opta pentru un sortiment de paste care să-ți satisfacă nevoile.

Pastele cu lămâie și creveți merg combinate cu salate mixte sau creme vegetale, pentru a obține un prânz sau o cină hrănitoare și echilibrată.

  • Varela Moreiras, G. (n.d.). Esteroles vegetales y colesterol: una apuesta de futuro. Retrieved May 18, 2019, from https://www.fen.org.es/index.php/firma/esteroles-vegetales-y–colesterol-una-apuesta-de-futuro
  • Camarón. (n.d.). Retrieved from http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/camaron.pdf