Anamú: proprietăți și contraindicații
 

Anamú: proprietăți și contraindicații

Medicina tradițională folosește anamú pentru a calma durerea, pentru a reduce inflamația și pentru a îmbunătăți memoria. Vă arătăm mai multe dintre beneficiile sale, precum și efectele adverse, conform științei.
Anamú: proprietăți și contraindicații

Ultima actualizare: 09 august, 2022

În medicina complementară, anamú este folosit pentru a reduce inflamația și durerea, pentru întărirea sistemului imunitar și pentru combaterea unor boli cronice. Acest arbust erbaceu este originar din jungla amazoniană, unde toate proprietățile acestei plante sunt celebre.

Mai jos, vom explica ce este anamú, care sunt posibilele sale beneficii pentru organism și de ce să ținem cont atunci când îl consumăm.

Ce este anamú?

Anamú sau Petiveria alliacea este un arbust care în unele țări tropicale crește ca buruiană. Crește în toată America de Sud, America Centrală și Statele Unite.

Una dintre caracteristicile deosebite ale rădăcinii și frunzelor este mirosul puternic de usturoi. Acesta se datorează unora dintre componentele sale, în special compușilor cu sulf. Conține și alte substanțe, precum flavonoidele, triterpenele sau cumarina, care îi conferă proprietățile benefice.

Multe dintre aceste efecte pozitive sunt cunoscute în medicina tradițională. De asemenea, există un număr mic de studii științifice pe animale și teste de laborator.

Proprietățile și beneficiile arborelui anamú

Există mai multe beneficii ale arborelui anamú. Cele mai importante sunt următoarele:

Proprietăți antioxidante

Datorită compușilor săi vegetali, anamú are proprietăți antioxidante. Conține flavonoide, cumarine, triterpene și sulf. Acești antioxidanți au funcția de a bloca radicalii liberi.

Potrivit unei recenzii publicate în Recent Patents on Inflammation & Allergy Drug Discovery, radicalii liberi sunt asociați cu boli și afecțiuni cronice, boli de inimă, tulburări ale creierului și diabet.

Reducerea inflamației și ameliorarea durerii

Multă vreme această plantă a fost folosită în mod tradițional pentru a calma durerea și pentru a reduce inflamația. Conform cercetărilor efectuate pe șoareci de Jurnalul Chinez de Medicină Integrativă, anamú reduce markerii inflamației, cum ar fi interleukina 6, prostaglandina E2 și factorul de necroză tumorală alfa.

Pe de altă parte, Phytomedicine: International Journal of Phytotherapy & Phytopharmacology a constatat că anamú poate ameliora în mod semnificativ durerea.

În schimb, cercetările efectuate pe 14 oameni care sufereau de osteoartrită au descoperit că ceaiul de anamú nu este la fel de eficient ca medicamentele. Prin urmare, luați în considerare faptul că sunt necesare mai multe studii la om pentru a descoperi dacă este eficient în acest sens.

Persoană cu dureri articulare
Utilizarea analgezică a plantei anamú este controversată. Unele studii susțin acest lucru, dar altele nu găsesc avantaje față de medicamentele obișnuite.

Performanță mintală îmbunătățită

Un studiu pe animale realizat de Jurnalul de Etnofarmacologie a descoperit că anamú are potențialul de a îmbunătăți memoria pe termen scurt și lung.

La rândul său, un alt studiu pe animale a confirmat că îmbunătățește memoria pe termen lung și reduce semnele de anxietate, deși nu a putut dovedi că întărește memoria pe termen scurt.

Proprietăți anticancerigene

Un studiu in vitro a raportat că anamú a contribuit la moartea celulelor canceroase la nivel de prostată, sâni, plămâni, colon și pancreas, așa că se presupune că extractul acestei plante ar putea fi eficient în suprimarea progresiei anumitor tipuri de cancer.

Acest lucru se datorează faptului că are ingrediente active precum flavonoidele, acizii grași, cumarina și sulful. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pe oameni și este imposibil să considerăm că este o primă linie de abordare oncologică.

Alte beneficii posibile

Anamú poate avea beneficii suplimentare, cum ar fi următoarele:

  • Crește imunitatea: Un studiu publicat în Jurnalul American de Medicină Chineză a arătat că unii compuși din anamú ar putea stimula sistemul imunitar.
  • Are proprietăți antimicrobiene: Datorită sulfului său, anamú are proprietăți antibacteriene și antifungice.
  • Reduce anxietatea: Deși vorbim de studii pe animale, se crede că anamú reduce semnele de anxietate și depresie.

Mod de utilizare și contraindicații

Anamú poate fi achiziționat ca pudră, tinctură, frunze uscate sau capsule. În prezent, nu există date suficiente pentru o doză exactă din cauza cercetărilor rare la om. În ciuda informațiilor limitate, unele suplimente recomandă 400 până la 1250 mg pe zi.

Cercetările publicate în Journal of Ethnopharmacology au sugerat că aportul pe termen scurt al unei doze mici ar putea avea toxicitate scăzută. Cu toate acestea, pe perioade mai lungi, pot apărea efecte secundare, cum ar fi confuzie, tremur, somnolență, convulsii și neliniște.

Trebuie să rețineți că suplimentele cu anamú nu sunt supuse testelor de siguranță. Nefiind reglementate, fiecare producător poate recomanda doze diferite.

Se recomandă atenție deosebită dacă luați și un anticoagulant, un medicament pentru afecțiuni cardiace sau un medicament pentru diabet. Anamú conține deja o cantitate mică de anticoagulant natural numit cumarină.

Coagularea sângelui
Anamu conține cumarină, un anticoagulant natural, așa că bolnavii de inimă ar trebui să acorde o atenție deosebită utilizării acestuia.

Cine nu ar trebui să-l consume?

Deoarece este o plantă mai puțin cunoscută, se recomandă evitarea aportului acesteia la femeile însărcinate, în perioadele de alăptare și la copiii mici.

Dacă luați medicamente sau dacă suferiți de o afecțiune medicală specifică (probleme cardiace, renale, hepatice, diabet, etc.) trebuie să consultați medicul înainte de a consuma orice formă de anamú.

Ce să rețineți despre anamú?

Anamú este un arbust erbaceu folosit în medicina tradițională pentru a calma durerea, a reduce inflamația, a întări sistemul imunitar, a reduce anxietatea și a îmbunătăți performanța mentală. Toate aceste proprietăți au fost observate în testele de laborator și în testele pe animale.

Este nevoie de mai multe cercetări pentru a dovedi apariția acestor beneficii la oameni, posibilele efecte secundare și dozele adecvate.

S-ar putea să te intereseze...
Ciuperca coama leului: beneficii și efecte secundare
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Ciuperca coama leului: beneficii și efecte secundare

Ciuperca coama leului este populară grație proprietăților sale medicinale. Ce spun dovezile? Află ce beneficii are și cum se consumă!



  • Benevides, P. J., Young, M. C., Giesbrecht, A. M., Roque, N. F., & Bolzani, V. S. (2001). Antifungal polysulphides from Petiveria alliacea L. Phytochemistry, 57 (5), 743–747. https://doi.org/10.1016/s0031-9422(01)00079-6
  • de Andrade, T. M., de Melo, A. S., Dias, R. G., Varela, E. L., de Oliveira, F. R., Vieira, J. L., de Andrade, M. A., Baetas, A. C., Monteiro, M. C., & Maia, C. (2012). Potential behavioral and pro-oxidant effects of Petiveria alliacea L. extract in adult rats. Journal of Ethnopharmacology, 143 (2), 604–610. https://doi.org/10.1016/j.jep.2012.07.020
  • Ferraz, M. B., Pereira, R. B., Coelho Andrade, L. E., & Atra, E. (1991). The effectiveness of tipi in the treatment of hip and knee osteoarthritis–a preliminary report. Memorias do Instituto Oswaldo Cruz, 86 Suppl 2, 241–243. https://doi.org/10.1590/s0074-02761991000600054
  • Gomes, P. B., Noronha, E. C., de Melo, C. T., Bezerra, J. N., Neto, M. A., Lino, C. S., Vasconcelos, S. M., Viana, G. S., & de Sousa, F. C. (2008). Central effects of isolated fractions from the root of Petiveria alliacea L. (tipi) in mice. Journal of Ethnopharmacology, 120 (2), 209–214. https://doi.org/10.1016/j.jep.2008.08.012
  • Khansari, N., Shakiba, Y., & Mahmoudi, M. (2009). Chronic inflammation and oxidative stress as a major cause of age-related diseases and cancer. Recent Patents on Inflammation & Allergy Drug Discovery, 3 (1), 73–80. https://doi.org/10.2174/187221309787158371
  • Lopes-Martins, R. A., Pegoraro, D. H., Woisky, R., Penna, S. C., & Sertié, J. A. (2002). The anti-inflammatory and analgesic effects of a crude extract of Petiveria alliacea L. (Phytolaccaceae). Phytomedicine : International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology, 9(3), 245–248. https://doi.org/10.1078/0944-7113-00118
  • Lowe, H. I., Facey, C. O., Toyang, N. J., & Bryant, J. L. (2014). Specific RSK kinase inhibition by dibenzyl trisulfide and implication for therapeutic treatment of cancer. Anticancer Research, 34 (4), 1637–1641.
  • Luz, D. A., Pinheiro, A. M., Silva, M. L., Monteiro, M. C., Prediger, R. D., Ferraz Maia, C. S., & Fontes-Júnior, E. A. (2016). Ethnobotany, phytochemistry and neuropharmacological effects of Petiveria alliacea L. (Phytolaccaceae): A review. Journal of Ethnopharmacology, 185, 182–201. https://doi.org/10.1016/j.jep.2016.02.053
  • Okada, Y., Tanaka, K., Sato, E., & Okajima, H. (2008). Antioxidant activity of the new thiosulfinate derivative, S-benzyl phenylmethanethiosulfinate, from Petiveria alliacea L. Organic & Biomolecular Chemistry, 6 (6), 1097–1102. https://doi.org/10.1039/b715727d
  • Rosa, M., & Jose, M. (2018). Petiveria alliacea Suppresses Airway Inflammation and Allergen-Specific Th2 Responses in Ovalbumin-Sensitized Murine Model of Asthma. Chinese Journal of Integrative Medicine, 24 (12), 912–919. https://doi.org/10.1007/s11655-018-2566-5
  • Santander, S. P., Hernández, J. F., Barreto, C. C., Masayuki, A., Moins-Teisserenc, H., & Fiorentino, S. (2012). Immunomodulatory effects of aqueous and organic fractions from Petiveria alliacea on human dendritic cells. The American Journal of Chinese Medicine, 40 (4), 833–844. https://doi.org/10.1142/S0192415X12500620
  • Silva, M. L., Luz, D. A., Paixão, T. P., Silva, J. P., Belém-Filho, I. J., Fernandes, L. M., Gonçalves, A. C., Fontes-Júnior, E. A., de Andrade, M. A., & Maia, C. S. (2015). Petiveria alliacea exerts mnemonic and learning effects on rats. Journal of Ethnopharmacology, 169, 124–129. https://doi.org/10.1016/j.jep.2015.04.005
  • Urueña, C., Cifuentes, C., Castañeda, D., Arango, A., Kaur, P., Asea, A., & Fiorentino, S. (2008). Petiveria alliacea extracts uses multiple mechanisms to inhibit growth of human and mouse tumoral cells. BMC Complementary and Alternative Medicine, 8, 60. https://doi.org/10.1186/1472-6882-8-60