Cum tratează sistemul imunitar infecțiile virale?
Cunoașterea modului în care sistemul imunitar tratează infecțiile virale este extrem de importantă în procesul de stabilire a terapiei antivirale. Amintiți-vă că virușii nu sunt bacterii și, prin urmare, antibioticele nu au niciun efect asupra lor.
Laboratoarele au făcut pași mari în crearea de antivirale și antiretrovirale pentru combaterea particulelor precum virusul hepatitei C sau virusul imunodeficienței umane. S-au realizat chiar reduceri ale încărcăturilor virale care stabilizează pacienții.
Cu toate acestea, există o problemă mai mare în infecțiile virale cronice, mai exact suprapunerea bolilor. Multe persoane infectate cu viruși sunt suprainfectate cu bacterii sau ciuperci. Așa se întâmplă în cazul actualului coronavirus, la care se poate adăuga o pneumonie bacteriană.
Pentru a dezvălui mecanismele luptei sistemului imunitar împotriva infecțiilor virale, se efectuează studii care combină infecțiile. Acesta este cazul cercetărilor recente de la Universitatea din Birmingham care au fost publicate la sfârșitul lunii februarie.
Cum tratează sistemul imunitar infecțiile virale? Un nou studiu
Acest articol la care ne referim a fost publicat în revista PLOS Pathogens de către autori asociați cu Universitatea din Birmingham, Pirbright Institute și University College din Londra. Cercetarea a fost condusă de profesorul Robin May.
Cercetătorii au analizat celulele albe din sângele infectat cu viruși și anumite ciuperci: Cryptococcus neoformans. Este o ciupercă oportunistă, adică se dezvoltă la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
Această comparație între ceea ce s-a întâmplat în laborator și ceea ce se întâmplă în viața reală este extrem de importantă. Boli precum sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA) provoacă o epuizare a sistemului imunitar care nu ucide de la sine, ci prin suprainfecție.
Ciupercile oportuniste profită de sistemul imunitar slab al gazdei pentru a se reproduce. În cele din urmă, complicațiile și chiar moartea apar din cauza pneumoniei sau sepsisului fungic, nu din cauza virusului inițial.
Descoperiți și:
Ce s-a descoperit în această cercetare?
Cercetarea a presupus, înainte de a începe, că există două procese prin care sistemul imunitar tratează infecțiile virale și fungice. În cazul virușilor, globulele albe din sânge înghit particulele printr-un mecanism numit fagocitoză. Deși pentru ciuperci poate exista fagocitoza ca metodă principală, uneori se întâmplă inversul, adică expulzarea agentului infecțios din celulele albe din sânge.
Celulele albe din sânge au tratat două infecții în același timp, iar vomocitoza a fost accelerată semnificativ prin inserarea unui virus în ecuație. Aceasta înseamnă că celulele albe din sânge au expulzat ciupercile mai repede pentru a lupta împotriva virusului.
Presupunerea echipei de cercetare este că sistemul imunitar grăbește un proces pentru a elibera resurse și pentru a putea lupta cu un al doilea atacator. Nu știm dacă este mai eficient sau nu, dar se pare că există un fel de inteligență internă care decide unde să concentreze eforturile de luptă.
Care este utilitatea descoperirii?
Cercetarea pune în lumină un aspect controversat și periculos pentru pacienții cu imunosupresie cronică. Dacă știm cum tratează sistemul imunitar infecțiile virale și, în special, cum o face atunci când acestea sunt oportuniste, putem ajuta mai mult pacienții cu SIDA, de exemplu.
Intenția acestor studii este de a ajunge la un protocol de tratament pentru infecțiile oportuniste, care să îmbunătățească supraviețuirea în caz de imunosupresie. După cum am spus, moartea la acești pacienți apare din cauza unui agent infecțios care se inserează într-un corp slăbit și nu poate fi tratat.
Dacă pe lângă antifungice, antibacteriene și antivirale, ar exista tratamente care stimulează sistemul imunitar, am putea îmbunătăți eficacitatea celulelor albe din sânge. Problema nu este minoră, având în vedere că ciupercile utilizate în această cercetare, de exemplu, provoacă peste 200.000 de decese pe an în lume.
În plus, ne întrebăm dacă această expulzare rapidă a ciupercii nu deteriorează organele. Ce se întâmplă dacă această accelerare este, de fapt, o ineficiență a mecanismului de apărare și nu o inteligență naturală? Cercetările suplimentare vor clarifica acest aspect.
Descoperiți și:
Sistemul imunitar nu tratează doar infecțiile virale
În viața de zi cu zi, modificată de coronavirus, este esențial să ne amintim că nu există doar infecții virale. Deși SARS-CoV-2 primește toată atenția, pneumonia bacteriană, gripa și infecțiile fungice continuă. Un sistem imunitar sănătos este secretul pentru o viață cu mai puține infecții.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Seoane, Paula I., et al. “Viral infection triggers interferon-induced expulsion of live Cryptococcus neoformans by macrophages.” PLoS Pathogens 16.2 (2020): e1008240.
- de León Delgado, Joel, et al. “SARS-CoV-2 y sistema inmune: una batalla de titanes.” Horizonte Médico (Lima) 20.2 (2020): 3-4.
- Espinosa, Argelis del C. Respuesta inmunitaria pre y post vacunación con influenza del paciente con virus de inmunodeficiencia humana, clínica de terapia antirretroviral del hospital regional de Veraguas, Dr. Luis Fábrega. 2018. Diss. Universidad de Panamá, 2018.
- Rincón, Olga L., et al. “Virus del papiloma humano, respuesta inmune y cáncer cervical: una relación compleja.” Revista colombiana de obstetricia y ginecología 58.3 (2007): 202-212.
- Sánchez R, Sánchez E, Rodríguez N. La respuesta inmune antiviral. Rev Cubana Med Gen Integr. 1998; 14(1).