Ce înseamnă imunosupresat? - Doza de Sănătate
 

Ce înseamnă imunosupresat?

Termenul „imunosupresat” se referă la un sistem imunitar slăbit. Atunci când se întâmplă acest lucru, celulele și substanțele de apărare ale corpului uman nu sunt suficiente pentru a controla agenții externi, iar persoana imunosupresată este mult mai susceptibilă la infecții.
Ce înseamnă imunosupresat?

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

În prezent, toată lumea vorbește despre termenul „imunosupresat” din cauza pandemiei de coronavirus. Sinonimul „imunodeficient” este, de asemenea, folosit în același scop. Acești oameni sunt expuși riscului, deoarece sunt mai vulnerabili decât alții la boala COVID-19. Ce înseamnă imunosupresat?

Termenul „imunosupresat” se referă la un sistem imunitar slăbit. Sistemul imunitar este un set complex de mecanisme care ne permite să ne apărăm împotriva oricărei infecții sau agresiuni.

Numeroși factori și situații pot influența calitatea acestui sistem. De exemplu, anumite boli, cum ar fi diabetul. Chiar și o situație de stres prelungit ne face mai vulnerabili. În acest articol, îți vom explica ce înseamnă și tot ce trebuie să știi despre termenul „imunosupresat”.

Ce înseamnă imunosupresat și de ce apare această situație?

După cum am menționat deja, în această situație, sistemul imunitar nu are capacitatea de a combate bolile sau infecțiile. Acești oameni sunt mult mai susceptibili la microorganismele prezente în mediu, care pot invada corpul.

Orice persoană sănătoasă poate lupta împotriva acestor microorganisme și nu va suferi neapărat de o infecție. Cu toate acestea, o persoană imunosupresată nu este capabilă să combată atacurile în același mod.

Este important să reții faptul că o persoană imunosupresată nu are niciun simptom. Simptomele sau problemele de sănătate rezultă din infecțiile care apar ca o consecință a acestei slăbiciuni.

În general, există două tipuri de imunosupresie: congenitală și dobândită. Imunosupresia dobândită este mult mai frecventă și este secundară tratamentelor medicale, cum ar fi chimioterapia sau transplanturile de organe. Imunosupresia congenitală este rezultatul unei mutații ADN care afectează funcționarea sistemului imunitar.

Bărbat care știe ce înseamnă imunosupresat
Imunosupresia este o slăbire a sistemului imunitar în fața amenințărilor infecțioase externe.

Cauzele imunosupresiei

În primul rând, în cazul imunosupresiei congenitale, cauza este un defect al genelor. Acest tip este exprimat încă din copilărie. Acești copii au infecții recurente, cum ar fi bronșita sau răcelile.

Imunosupresia dobândită este mai frecventă. O cauză cunoscută este sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA). Este ultima etapă a infecției cu virusul imunodeficienței umane (HIV). Alte cauze sunt:

  • Orice tip de cancer
  • Malnutriție
  • Diabet
  • Tratamente medicale: Acest grup include medicamente utilizate frecvent, cum ar fi corticosteroizii (în doze mari), radioterapia și chimioterapia.

Cum știi că ești imunosupresat?

Pentru a ști dacă cineva suferă de imunosupresie, primul lucru care trebuie făcut este evaluarea întregului istoric medical. Primul semnal de alarmă este faptul că infecțiile apar foarte frecvent și în mod repetat. De asemenea, este important să verifici dacă există un istoric familial în acest sens.

În plus, multe teste ne oferă îndrumări cu privire la starea sistemului imunitar. Prin teste de sânge, medicii verifică numărul de leucocite. Acestea sunt așa-numitele celule albe din sânge care, la rândul lor, cuprind diferite subtipuri celulare.

Este esențial ca medicii să numere toate tipurile de celule, deoarece fiecare are o funcție diferită. Medicii vor măsura, de asemenea, nivelul anticorpilor din sânge. Persoanele imunosupresate au adesea parametri modificați, deci anticorpii sunt o sursă fiabilă de informații.

Specialist care știe ce înseamnă imunosupresat
Pacienții cu imunosupresie trebuie să urmeze anumite protocoale speciale pentru a avea mare grijă de sănătatea lor.

Ce este important să ne amintim despre termenul „imunosupresat”?

Cel mai important lucru este faptul că un pacient imunosupresat este mult mai vulnerabil la orice boală. Prin urmare, principala măsură este prevenirea infecțiilor.

Măsurile generale de igienă sunt esențiale. În prezent, în cazul coronavirusului, este crucial să respectăm măsurile în vigoare și să stăm cât mai departe posibil de alte persoane care pot transmite SARS-CoV-2.

Alte măsuri recomandate sunt vaccinarea și îngrijirea dietetică. Nu consuma alimente crude sau slab gătite, deoarece acestea sunt o sursă majoră de infecție. În ceea ce privește vaccinarea, respectă măsurile recomandate de medic.

Totuși, totul depinde de tipul imunosupresiei și de cauza acesteia. Prin urmare, medicul este cel care va lua decizii asupra tratamentului și recomandărilor specifice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.