Utilizările, proprietățile și beneficiile coacăzelor negre
 

Utilizările, proprietățile și beneficiile coacăzelor negre

Cassis sau coacăzele negre se remarcă prin concentrația de antioxidanți, fibre și alți nutrienți esențiali. Care sunt principalele lor beneficii? Aflați mai jos!
Utilizările, proprietățile și beneficiile coacăzelor negre
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Cassis sau coacăzele negre, al căror nume științific este Ribes nigrum, sunt fructul unui arbust originar din Asia și Europa. Se mai numesc sarsaparila neagră. Aparțin aceleiași familii cu coacăzul roșu și alb, dar consumul lor în stare crudă este mai puțin frecvent. Care sunt beneficiile coacăzelor negre?

Coacăzele negre cresc în ciorchini formate din fructe de pădure mici cu coaja neteda și închisă la culoare; în plus, aroma lor este acidă și astringentă. Când se maturizează, capătă o anumită dulceață. Sunt legate de mai multe efecte pozitive asupra sănătății.

În secolul al XVII-lea a fost publicat un document numit „proprietățile admirabile ale fructului Cassis”. De atunci, coacăzele sunt cunoscute ca aliat împotriva bolilor pielii, bolilor inflamatorii și afecțiunilor legate de îmbătrânire.

Valoarea nutrițională a coacăzelor negre

Coacăzele negre au un conținut scăzut de calorii, fiind ideale în dietele de slăbire sau de menținere a greutății. Acest fruct oferă cantități generoase de fibre, un nutrient care îmbunătățește tranzitul intestinal. De asemenea, se remarcă prin conținutul lor de vitamina C.

Inginerul Anibal Caminti, în cartea sa „Cultivarea coacăzelor”, afirmă că fiecare 100 grame de coacăze furnizează următoarele:

  • Apă: 89
  • Calorii: 54
  • Proteine: 1,70
  • Carbohidrați: 13
  • Fibră brută: 4,0
  • Vitamina A: 6 micrograme
  • Tiamină sau vitamina B1: 4 miligrame
  • Riboflavină sau vitamina B2: 3 miligrame
  • Niacină: 2 miligrame
  • Vitamina C: 444 miligrame
  • Calciu: 7,5 miligrame
  • Fosfor: 5 miligrame
  • Fier: 11 miligrame

Coacăzele negre sunt bogate în antioxidanți, care au un impact favorabil asupra sănătății și vitalității. Cei mai importanți sunt:

  • Proantocianidine: acești compuși sunt precursori ai antocianilor, care dau culoarea roșie, albă sau neagră. Cei mai frecvenți sunt delfinidina și cianidina.
  • Vitamina C: coacăele conțin 444 miligrame la 100 grame. Vitamina C este un antioxidant puternic care participă la neutralizarea radicalilor liberi și la funcțiile sistemului imunitar.
  • Flavonoide: conțin derivați ai flavonoidelor, cum ar fi quercetina, miricetina și kaempferol.
Castron cu coacăze negre

Beneficiile coacăzelor negre

După cum se precizează într-o recenzie publicată în Journal of Food Science, coacăzele negre sunt o sursă interesantă de fitochimicale cu efecte antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatoare.

1. Sănătatea rinichilor

Prezența antioxidanților și antiinflamatoarelor în coacăzele negre ar putea preveni bolile cronice de rinichi. Potrivit unei publicații din Jurnalul European de Nutriție Clinică , extractul acestui fruct ajută la inhibarea formării pietrelor la rinichi și protejează sistemul excretor de infecții și inflamații.

În același document, specialiștii explică că extractul, sucul și ceaiul de coacăze negre cresc pH-ul urinei, ceea ce o face mai alcalină. Stimulează eliminarea acidului oxalic și a acidului citric în exces.

2. Inflamații

Consumul de alimente antiinflamatoare precum coacăzele negre ajută la prevenirea bolilor inflamatorii. Unele dintre acestea sunt boli ale ficatului, rinichilor, inimii sau neurodegenerative (cum ar fi Alzheimer și demența), printre altele.

În revista Nutrients apare un studiu despre antocianinele prezente în coacăzele negre. Acest studiu a determinat că extractele de coacăze negre sunt capabile să suprime activitatea componentelor proinflamatorii din sistemul imunitar al animalelor de laborator.

Semințele coacăzelor oferă acizi grași omega-6 (acid gama-linolenic sau GLA). Potrivit unui alt studiu, scad inflamația din organism. Atât antocianinele, cât și GLA din coacăzele negre pot reduce durerea și inflamația la nivelul articulațiilor și mușchilor.

3. Sistem imunitar

Vitamina C și antocianinele pot întări sistemul imunitar. Mai mult, un studiu de teză de doctorat pe șobolani a constatat că acidul gama-linolenic poate avea efect imunomodulator.

La un grup de vârstnici sănătoși care a consumat ulei din semințe de coacăze negre, s-a observat un efect moderat de îmbunătățire imunologică atribuit prezenței acidului gras GLA.

4. Digestie

Studiile pe animale au descoperit că extractul de coacăze negre poate avea un efect antispastic asupra tractului gastrointestinal. Aceste calități pot avea de-a face cu conținutul lor de flavonoide. Ar putea fi chiar un motiv pentru a le declara aliment funcțional.

Alte cercetări au analizat și efectul antispastic al coacăzelor negre. Prezența flavonoidelor în fructe și frunze inhibă spasmele în stomac și intestine. Efectul astringent permite utilizarea coacăzelor negre în caz de diaree .

5. Sănătatea ochilor

Cercetările publicate în Journal of Ocular Pharmacology and Therapeutics au descoperit că aportul regulat de coacăze negre poate opri pierderea vederii sau simptomele asociate cu glaucomul.

Studiul arată că antocianinele cresc fluxul de sânge în nervii optici și ochi. În plus, pot îmbunătăți retinopatia diabetică și ocluzia venelor și arterelor retiniene.

6. Diabet de tip 2

Cercetările au concluzionat că antocianinele din coacăzele negre, cum ar fi cianidina, delfinidina și peonidina, pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină la persoanele cu diabet de tip 2.

Revista Nutrients raportează că antocianinele sunt capabile să inhibe activitatea enzimelor care descompun carbohidrații. Digestia carbohidraților ca sursă de glucoză este încetinită și sunt prevenite creșterile neașteptate ale nivelului de zahăr din sânge.

7. Sănătatea inimii

Consumul de coacăze negre este bun și pentru îngrijirea inimii. O investigație asupra efectului antocianilor în controlul colesterolului din sânge a relevat că dietele bogate în acest pigment scad nivelul colesterolului total și al colesterolului „rău” sau LDL. Pigmentul a fost asociat și cu o creștere a colesterolului „bun”, sau HDL.

Într-un alt studiu, sucul pur de coacăze negre a fost analizat ca băutură antioxidantă. S-a stabilit că aportul său timp de o săptămână a fost util pentru a preveni oxidarea grăsimii corporale.

Journal of Nutrition a raportat că pulberea de coacăze negre crește fluxul sanguin al inimii și scade rezistența generală periferică.

8. Beneficiile coacăzelor negre pentru sănătatea pielii

Un grup de specialiști în sănătatea pielii a descoperit că o anumită polizaharidă din coacăzele negre are efecte antiinflamatorii. Acest lucru face posibil controlul producției de compuși proinflamatori în sistemul imunitar.

La rândul lor, acizii grași din semințele acestui fruct ajută la suprimarea mediatorilor inflamatori ai pielii. Din acest motiv, Jurnalul American de Nutriție Clinică recomandă aplicarea uleiului de semințe de coacăze negre pentru a îngriji și hrăni pielea fără complicații.

9. Boli neurodegenerative

S-a raportat potențialul coacăzelor negre ca antioxidant, raportând o inhibare de 65% a peroxidării lipidelor din organism. La animalele de laborator s-a observat rolul protector al coacăzelor negre asupra sistemului nervos central.

Se pare că aceste fructe ajută la reducerea neuroinflamației, care îmbunătățește și memoria, abilitățile de învățare și cognitive. In plus, deoarece inhiba acțiunea radicalilor liberi, acționează ca un protector împotriva bolilor precum Alzheimer si Parkinson.

Beneficiile coacăzelor negre pentru sănătate

Unde se găsesc și cum putem profita de beneficiile coacăzelor negre?

Coacăzele negre se găsesc în supermarketuri și piețe. Există și uleiuri, siropuri, shake-uri, budinci, lichioruri, pastile, capsule și pulberi.

Datorită gustului lor acid și astringent, sunt utilizate în următoarele produse:

  • Gemuri
  • Vinaigrete
  • Jeleuri
  • Înghețate
  • Iaurturi
  • Salate
  • Cremă de cassis (rețetă apreciata în Franța).
Au un conținut ridicat de fibre de tip pectină și alte proprietăți care le fac o opțiune bună pentru a îmbunătăți anumite rețete, în special cele care necesită un gust dulce acrișor.
Câteva doze recomandate conform cărții de plante medicinale sunt următoarele:
  • Un pahar de suc de cassis sau coacăze negre pe zi
  • 5 până la 10 mililitri de sirop de cassis pe zi
  • Aproximativ 4 capsule a 250 miligrame pe zi, de 2 ori pe zi
  • 1 până la 2 lingurițe de frunze, de trei până la patru ori pe zi

Coacăzele negre sunt fructe de pădure bogate în nutrienți. Conținutul lor de antioxidanți, vitamina C și acizi grași le sporesc beneficiile pentru sănătate. În plus, sunt versatile în gastronomie, deoarece au diferite forme de consum, precum dulcețurile, iaurturile, înghețata, sucurile, etc.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Caminti, A. Cultivo de grosellas. Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca. Presidencia de la Nación. Re-edición INTA EEA San Carlos de Bariloche. Agosto del 2013. Disponible en: https://inta.gob.ar/sites/default/files/manual_grosella1.pdf.
  • T Kessler  , B Jansen, A Hesse. Effect of blackcurrant-, cranberry- and plum juice consumption on risk factors associated with kidney stone formation. Eur J Clin Nutr. 2002, 56(10):1020-3. doi: 10.1038/sj.ejcn.1601442.
  • Lee Y, Lee JY. Blackcurrant (Ribes nigrum) Extract Exerts an Anti-Inflammatory Action by Modulating Macrophage Phenotypes. Nutrients. 2019;11(5):975. Published 2019 Apr 28. doi:10.3390/nu11050975
  • Ana María Obregón R. (1,2), Alfonso Valenzuela B. ÁCIDO LINOLEICO CONJUGADO (ALC), METABOLISMO DE LÍPIDOS Y ENFERMEDAD CARDIOVASCULAR. Rev Chil Nutr Vol. 36, Nº3, Septiembre 2009.
  • Cortez RE, Gonzalez de Mejia E. Blackcurrants (Ribes nigrum): A Review on Chemistry, Processing, and Health Benefits. J Food Sci. 2019 Sep;84(9):2387-2401. doi: 10.1111/1750-3841.14781. Epub 2019 Aug 27. PMID: 31454085.
  • Dayong Wu, Mohsen Meydani, Lynette S Leka, Zachary Nightingale, Garry J Handelman, Jeffrey B Blumberg, Simin Nikbin Meydani, Effect of dietary supplementation with black currant seed oil on the immune response of healthy elderly subjects, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 70, Issue 4, October 1999, Pages 536–543, https://doi.org/10.1093/ajcn/70.4.536
  • Miladinovic B, Brankovic S, Kostic M, et al. Antispasmodic Effect of Blackcurrant (Ribes nigrum L.) Juice and Its Potential Use as Functional Food in Gastrointestinal Disorders. Med Princ Pract. 2018;27(2):179-185. doi:10.1159/000487202
  • Ferlemi AV, Lamari FN. Berry Leaves: An Alternative Source of Bioactive Natural Products of Nutritional and Medicinal Value. Antioxidants (Basel). 2016;5(2):17. Published 2016 Jun 1. doi:10.3390/antiox5020017
  • Yoshida K, Ohguro I, Ohguro H. Black currant anthocyanins normalized abnormal levels of serum concentrations of endothelin-1 in patients with glaucoma. J Ocul Pharmacol Ther. 2013;29(5):480-487. doi:10.1089/jop.2012.0198
  • Rand AL, Asbell PA. Nutritional supplements for dry eye syndrome. Curr Opin Ophthalmol. 2011;22(4):279-282. doi:10.1097/ICU.0b013e3283477d23
  • Tsuda T. Recent Progress in Anti-Obesity and Anti-Diabetes Effect of Berries. Antioxidants (Basel). 2016;5(2):13. Published 2016 Apr 6. doi:10.3390/antiox5020013
  • Belwal T, Nabavi SF, Nabavi SM, Habtemariam S. Dietary Anthocyanins and Insulin Resistance: When Food Becomes a Medicine. Nutrients. 2017;9(10):1111. Published 2017 Oct 12. doi:10.3390/nu9101111
  • Yu Qin, Min Xia, Jing Ma, YuanTao Hao, Jing Liu, HaiYing Mou, Li Cao, and WenHua Ling. Anthocyanin supplementation improves serum LDL- and HDL-cholesterol concentrations associated with the inhibition of cholesteryl ester transfer protein in dyslipidemic subjects. Am J Clin Nutr doi: 10.3945/ajcn.2009.27814. 1-8 pp.
  • Harness, Ellen, “The Effect of Polyphenol-Rich Black Currant Extract on Lipogenic and Inflammatory Gene Expression in Diet Induced Obesity Mice” (2015). Honors Scholar Theses. 440. https://opencommons.uconn.edu/srhonors_theses/440.
  • Mira Rosenblat, Nina Volkova ,  Judith Attias ,  Riad Mahamid ,  Michael Aviram. Consumption of polyphenolic-rich beverages (mostly pomegranate and black currant juices) by healthy subjects for a short term increased serum antioxidant status, and the serum’s ability to attenuate macrophage cholesterol accumulation. Food Funct, 2010 Oct;1(1):99-109. doi: 10.1039/c0fo00011f.
  • Jean-Marie R. Frenoux, Emmanuelle D. Prost, Jacques L. Belleville, Josiane L. Prost, A Polyunsaturated Fatty Acid Diet Lowers Blood Pressure and Improves Antioxidant Status in Spontaneously Hypertensive Rats, The Journal of Nutrition, Volume 131, Issue 1, January 2001, Pages 39–45, https://doi.org/10.1093/jn/131.1.39
  • Ashigai H, Komano Y, Wang G, et al. Effect of administrating polysaccharide from black currant (Ribes nigrum L.) on atopic dermatitis in NC/Nga mice. Biosci Microbiota Food Health. 2018;37(1):19-24. doi:10.12938/bmfh.17-014
  • Esther Boelsma, Henk FJ Hendriks, and Len Roza. Nutritional skin care: health effects of micronutrients and fatty acids. Am J Clin Nutr 2001;73:853–64.
  • National Psoriasis Foundation. Dietary Modifications. Disponible en: https://www.psoriasis.org/dietary-modifications/
  • Ewa Ambrożewicz , Agnieszka Augustyniak, Agnieszka Gęgotek, Katarzyna Bielawska, Elżbieta Skrzydlewska. Black-currant protection against oxidative stress formation. J Toxicol Environ Health A. 2013;76(23):1293-306. doi: 10.1080/15287394.2013.
  • Chang-Ho Jeong, Chi-Woen Jang, Dong-Chan Kum, Koo Yul Lee, Seung Yuan Lee, Sun Jin Hur, and Seung-Jae Lee, “Protective Effects of Berry Extracts on Hydrogen Peroxide-induced Rat Brain Neuronal Cell Damage In Vitro.” Journal of Food and Nutrition Research, vol. 2, no. 6 (2014): 277-280. doi: 10.12691/jfnr-2-6-2
  • Duke J., Bogenschutz, M, duCellier, J., Duke, P. HandBook of Medicinal Herbs. Second edition. CRC Press. Disponible en: https://books.google.co.ve/books?id=B_XLBQAAQBAJ&pg=PA90&lpg=PA90&dq=blackcurrant+diuretic&source=bl&ots=iMxQJR-61J&sig=CcezgphCC2yjD5PLFeW3TDOCqxg&hl=en&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=blackcurrant%20diuretic&f=true
  • Santana, C. Efecto del ácido linoleico conjugado en el desarrollo del sistema inmunitario en ratas. Universitat de Barcelona. Departamento de fisiología. Disponible en: https://www.tdx.cat/bitstream/handle/10803/1836/01.CRS_INTRODUCCION.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.