Fructe pe care să le consumi vara - Doza de Sănătate
 

Fructe pe care să le consumi vara

Îți plac fructele și legumele? Dacă da, s-ar putea să te intereseze articolul de astăzi. Îți vom spune care sunt tipurile de fructe pe care ar trebui să le consumi în timpul verii.
Fructe pe care să le consumi vara
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Fructele și legumele sunt o necesitate într-o dietă bine echilibrată. Acest lucru se datorează faptului că acestea conțin micronutrienți de bază și antioxidanți de care are nevoie corpul uman. De fapt, fructele și legumele pot contribui la reducerea riscului de a dezvolta boli complexe. În articolul de astăzi, vom discuta despre cele trei tipuri de fructe pe care ar trebui să le consumi vara.

Reține faptul că aportul de fructe de sezon este o practică foarte sănătoasă. Fructele sunt și mai benefice atunci când le culegem direct din copac și sunt complet coapte. Acesta este stadiul în care fructele sunt mai aromate și, de asemenea, conțin mai mulți nutrienți. Acești nutrienți ajută la îndeplinirea funcțiilor corporale esențiale pentru sănătate.

3 tipuri de fructe pe care să le consumi vara

În continuare, vom enumera beneficiile pentru sănătate ale consumului acestor trei tipuri de fructe în timpul verii.

1. Fructe de pădure

Aceste fructe micuțe se coc în timpul verii și au un conținut ridicat de antioxidanți. Antocianinele pe care le conțin pot reduce riscul de boli cardiovasculare, după cum reiese din cercetările publicate în revista Molecular Aspects of Medicine.

De asemenea, aceste fructe conțin și alți antioxidanți puternici, cum ar fi vitamina C. Acest nutrient este esențial pentru formarea colagenului, cea mai abundentă proteină din organism și pentru modularea sistemului imunitar. Aportul regulat al acestei vitamine poate reduce incidența răcelilor obișnuite.

Versatilitatea fructelor de pădure roșii este incontestabilă. De fapt, le poți mânca așa cum sunt ca gustare sau le poți adăuga în deserturi. Poți, de asemenea, să le congelezi și să faci smoothie-uri sau să le folosești proaspete în shake-uri. Cel mai bine este să le consumi întotdeauna în forma lor naturală, deoarece aceasta este singura modalitate de a beneficia de conținutul lor de fibre.

Fructe pe care să le consumi vara
Cel mai bun mod de a mânca fructe de pădure roșii este atunci când acestea sunt proaspete, datorită conținutului lor ridicat de fibre.

2. Pepene roșu și galben

Pepenii conțin o cantitate mare de apă. Acesta este motivul pentru care sunt minunați când vine vorba de reducerea riscului de deshidratare. După cum știi deja, deshidratarea este o afecțiune extrem de periculoasă, în special în timpul verii. De fapt, s-a dovedit a fi fatală la adulții mai în vârstă.

Insolația poate face ravagii la persoanele în vârstă și chiar și la cele mai tinere. Din acest motiv, trebuie să mănânci suficiente fructe care conțin în mare parte lichide, pe lângă monitorizarea aportului de apă. Pepenele este excelent pentru hidratare.

De asemenea, pepenii galbeni și roșii conțin antioxidanți esențiali în prevenirea bolilor complexe. Datorită puterii lor răcoritoare, aceste fructe sunt complementul ideal pentru orice gustare. De asemenea, poți consuma pepene ca desert după o masă copioasă pentru a-ți îmbunătăți digestia.

Totuși, consumul de pepene este contraindicat persoanelor cu diabet zaharat sau alte probleme metabolice. Pepenele ar putea fi dăunător în cantități mari, deoarece conține o cantitate semnificativă de fructoză.

Pepene roșu
Pepenele roșu conține o cantitate mare de apă și te poate menține bine hidratat în timpul verii.

3. Piersici

Acesta este unul dintre cele mai populare tipuri de fructe pentru copii datorită gustului și texturii sale dulci. Este una dintre cele mai populare opțiuni în rândul persoanelor de toate vârstele, deși unii dintre noi sunt alergici la coaja piersicilor.

Acest fruct conține cantități semnificative de fructoză și beta-caroten, conform cercetărilor publicate în revista Voprosy Pitaniia. Acești nutrienți au un caracter antioxidant puternic și sunt esențiali în prevenirea degenerescenței maculare și a problemelor de vedere. Pot chiar să protejeze împotriva bolilor inflamatorii hepatice.

Ca de obicei, cel mai bine este să consumi piersicile întregi, deoarece acestea conțin fibre și această substanță poate reduce incidența tulburărilor intestinale, cum ar fi constipația. Cu toate acestea, le poți consuma ocazional și în shake-uri pentru a adăuga o notă de aromă și culoare.

Stai departe de produsele siropoase conservate industrial (compoturi). Această metodă de conservare folosește mult zahăr și poate dăuna sănătății metabolice.

Mănâncă mai multe fructe în timpul verii!

După cum poți vedea, consumul de fructe este esențial, mai ales în timpul verii. Din acest motiv, îți recomandăm să incluzi în dieta ta cele trei tipuri de fructe menționate mai sus. Este o modalitate excelentă de a consuma substanțe nutritive esențiale.

Nu uita că cel mai bine este să consumi fructe întregi și în stare naturală. Aceasta este singura modalitate de a asimila componentele acestora și de a preveni vârfurile de glucoză din sânge care ar putea fi dăunătoare pancreasului. Bineînțeles, poți folosi fructele din când în când pentru a îndulci un desert, în loc de zahăr.

Dieta bine echilibrată este esențială pentru toți oamenii și acest lucru se aplică chiar și fructelor. Așadar, încearcă să le consumi pe cele locale și de sezon. Acesta este cel mai bun mod de a profita de caracteristicile lor organoleptice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alajil O, Sagar V, et al. Nutritional and Phytochemical traits of apricots (Prunus Armeniaca L.) for application in nutraceutical and health industry. Foods. Junio 2021. 10 (6): 1344.
  • Bucher A., White N., Vitamin C in the prevention and treatment of the common cold. Am J Lifestyle Med, 2016. 10 (3): 181-183.
  • Cassidy A., Berry anthocyanin intake and cardiovascular health. Mol Aspects Med, 2018. 61: 76-82.
  • Huijskens M, Walczak M, et al. Technical advance: ascorbic acid induces development of double.positive T cells from human hematopoietic stem cells in the absence of stroll cells. Journal of Leukocite Biology. Diciembre 2014. 96 (6): 1165-75.
  • Jansen, Rick J., et al. “Los nutrientes obtenidos al consumir frutas y verduras reducen el riesgo de cáncer de páncreas.” J Gastrointest Cancer 44.2 (2013): 152-161.
  • Khomich LM., Perova IB., Eller KI., Peach juice puree nutritional profile. Vopr Pitan, 2019. 88 (6): 100-109.
  • Kontoghiorghes G, Kolnagou A, et al. Trying to solve the puzzle of the interaction of ascorbic acid and iron: redox, chelation and therapeutic implications. Medicines. Agosto 2020. 7 (8): 45.
  • Lattimer J, Haub M, et al. Effects of dietary fiber and its components on metabolic health. Nutrients. Diciembre 2010. 2 (12): 1266-1289.
  • Lázaro, M. Alergia al melocoton: estudio epidemiologico, clinico e inmunologico. Diss. Universidad de Salamanca, 1997.
  • Mawa S, Husain K, et al. Ficus carica L (Moraceae): phytochemistry, traditional uses and biological activities. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. 2013:974256.
  • Miller HJ., Dehydration in the older adult. J Gerontol Nurs, 2015. 41 (9): 8-13.
  • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Potasio. Marzo 2019. U. S. Department of Health and Human Services.
  • Olagnero, Gabriela, et al. “Alimentos funcionales: fibra, prebióticos, probióticos y simbióticos.” Diaeta 25.121 (2007): 20-33.
  • Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). Bueno para ti, beneficios para la salud y la nutrición.
  • Peiro, Pablo Saz, María Ortiz Lucas, and Shila Saz Tejero. “Cuidados en el estreñimiento.” Medicina naturista 4.2 (2010): 15-22.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.