Mănânci fructele cu coajă sau fără coajă?
Coaja fructelor este un element foarte interesant din punct de vedere nutrițional. Unii autori ne sfătuiesc să nu mâncăm fructe cu coajă din cauza prezenței metalelor grele sau a substanțelor chimice dăunătoare pe suprafața acesteia. Tu cum procedezi? Mănânci fructele cu coajă sau fără coajă?
Coaja fructelor este bogată în substanțe nutritive și elemente de care ai nevoie pentru a-ți îngriji sănătatea. Mai jos, îți vom arăta care sunt acești nutrienți și măsurile pe care trebuie să le iei pentru a mânca fructele cu coajă fără a-ți pune în pericol sănătatea.
Coaja fructelor oferă o cantitate mare de fibre
Deși nu toate cojile de fructe sunt comestibile, acestea conțin o cantitate semnificativă de fibre. Fibrele sunt utile în prevenirea cancerului de colon, în îmbunătățirea tranzitului gastrointestinal și pentru reducerea incidenței altor boli complexe.
În plus, consumul regulat de fibre alimentare îmbunătățește calitatea microbiotei și biodiversitatea. Acest lucru poate avea un impact pozitiv asupra multor alte funcții ale organismului.
Trebuie să îți amintești faptul că un aport adecvat de fibre încetinește digestia și, astfel, absorbția zaharurilor. Prin urmare, acesta produce un vârf mai mic de insulină și provoacă mai puțin stres asupra pancreasului. Într-o lume în care diabetul a devenit o boală endemică, orice strategie de prevenire este binevenită.
Îți recomandăm:
Coaja fructelor conține substanțe nutritive
Cojile de fructe conțin, de obicei, multe vitamine și minerale, iar consumul acestora îmbunătățește aportul de micronutrienți.
În unele culturi și țări, cojile sunt coapte pentru a deveni potrivite pentru consum sau chiar utilizate pentru a face ceaiuri, permițând astfel vitaminelor pe care acestea le conțin să treacă în apă. Majoritatea vitaminelor din fructe sunt solubile în apă. Prin urmare, acestea au capacitatea de a trece din coajă în apa fierbinte. De asemenea, coaja de citrice este folosită în deserturi și salate.
Coaja anumitor fructe este bogată în antioxidanți. Aceste substanțe sunt esențiale pentru a preveni oxidarea și îmbătrânirea și pentru a combate formarea radicalilor liberi. De asemenea, un aport regulat de antioxidanți este esențial pentru o sănătate adecvată. Prin urmare, nu trebuie să arunci coaja fructelor, deoarece aceasta este o sursă excelentă de substanțe nutritive.
Mănânci fructele cu coajă sau fără coajă?
Riscul pesticidelor
Cei care pledează pentru consumul de fructe decojite se bazează pe posibila prezență a substanțelor chimice pe coajă. Pentru a preveni ingerarea acestor substanțe, este necesar să speli foarte bine fructele înainte de a le considera adecvate pentru consum.
Pune fructele sub jetul de apă și freacă-le puțin pentru a le curăța corespunzător. Chiar și ștergerea acestora cu o cârpă curată și umedă poate fi suficientă.
Experții recomandă femeilor însărcinate să evite consumul de coji de fructe pentru a preveni o posibilă otrăvire din cauza toxoplasmozei. Dacă acestea vor să le ingereze, ar trebui să le dezinfecteze mai întâi cu un produs care ucide bacteriile.
Un alt motiv pentru care ar trebui să speli bine fructele înainte de consum este eliminarea cerurilor. În mod normal, aceste substanțe sunt utilizate pentru a îmbunătăți calitatea vizuală a produsului. Cerurile sunt, de obicei, aplicate prin aerosoli pe coaja necomestibilă a fructelor. Cu toate acestea, cel mai bine este să le speli cu atenție pentru a preveni ingestia de substanțe chimice nedorite.
Totuși, este întotdeauna de preferat să alegi soiuri ecologice sau de încredere în locul celor vândute în supermarketuri sau în lanțurile mari de magazine. În acest fel, vei consuma produse vizibil mai curate și mai sănătoase, care conțin mai puține substanțe chimice și care au o calitate organoleptică mai bună.
Mănânci fructele cu coajă sau fără coajă: concluzie
Ar trebui să mănânci mereu fructele cu tot cu coajă. Cojile de fructe oferă fibre, vitamine și antioxidanți, care sunt necesari pentru buna funcționare a corpului. Cu toate acestea, trebuie să cureți bine fructele înainte de a le consuma pentru a preveni ingestia nedorită de substanțe chimice. Cumpără fructe din locuri de încredere care garantează calitatea acestora și spală-le cu apă înainte de a le consuma pentru a reduce prezența pesticidelor și a elimina bacteriile.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Simpson HL., Campbell BJ., Review article: dietary fibre microbiota interactions. Aliment Pharmacol Ther, 2015. 42 (2): 158-79.
- Mebdoua S., Lazli M., Ounane SM., Tellah S., et al., Evaluation of pesticide residues in fruits and vegetables from algeria. Food Addit Contam, 2017. 10 (2): 91-98.