Uleiul de alge: o sursă de omega 3 și DHA
 

Uleiul de alge: o sursă de omega 3 și DHA

Vă vom spune de ce uleiul de alge este un produs excelent pentru a crește aportul de acizi grași omega 3 și a îmbunătăți sănătatea!
Uleiul de alge: o sursă de omega 3 și DHA
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Uleiul de alge este o sursă excelentă de omega 3, în special DHA (acid docosahexaenoic). Vorbim despre un tip de acizi grași esențiali care sunt necesari organismului pentru a-și îndeplini corect funcțiile.

Acești nutrienți lipsesc adesea în majoritatea dietelor moderne. Este recomandat să includeți în dietă alimentele care îi conțin pentru a obține echilibrul.

Înainte de a începe, trebuie să subliniem că grăsimile nu sunt dăunătoare pentru sănătate, contrar celor spuse cu mulți ani în urmă. Acești nutrienți sunt cheia pentru garantarea producției hormonale și baza bunei funcționări a sistemului imunitar. Multe procese fiziologice care au loc zilnic în mediul intern au nevoie de acești acizi.

La mulți oameni, se recomandă un aport de cel puțin 1 gram de lipide per kilogram de greutate corporală pe zi.

Uleiul de alge: un produs de calitate

În categoria grăsimilor alimentare putem diferenția acizii grași saturați și nesaturați, în funcție de prezența legăturilor duble în structura lor moleculară. În cadrul ultimului grup, acizii grași din seria omega 3 sunt considerați ca fiind foarte benefici.

Vorbim despre acid linolenic (lanț scurt) și EPA și DHA (lanț lung). Toate acestea sunt necesare pentru ca organismul să mențină o stare de homeostazie. Cu toate acestea, sunt puține alimente care concentrează aceste componente într-o proporție optimă. În general, peștele gras este cea mai bună sursă.

De asemenea, acizii omega 3 se găsesc și în carnea bovinelor hrănite cu iarbă și în unele semințe, cum ar fi chia. Algele conțin și ele omega 3, așa că este recomandată includerea lor în dieta obișnuită.

În multe diete, consumul de alge ca atare nu este frecvent. Din acest motiv, uleiul de alge poate fi o alternativă bună.

Uleiul de alge poate fi consumat sub formă de suplimente: capsule sau lichid. În acest din urmă caz, poate fi adăugat în diverse preparate, mai ales pe bază de legume. Nu trebuie să folosiți această grăsime pentru a prăjit sau încălzire la temperatură ridicată, deoarece îi veți distruge proprietățile.

Persoană care folosește uleiul de alge

De ce este bun omega 3?

După cum am menționat, omega 3 este un nutrient esențial pentru sănătate. Aceasta înseamnă că organismul nu poate să-l producă singur. Trebuie să fie inclus în mod regulat în dietă pentru a satisface nevoile corpului.

Acest acid îndeplinește multe funcții. Este legat, de exemplu, de un risc mai mic de a dezvolta patologii cardiovasculare. Acest lucru este dovedit de cercetările publicate în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare.

Acest beneficiu apare, printre altele, deoarece acizii omega 3 ajută la modularea inflamației în mediul intern. Un studiu publicat în Biochemical Society Transactions confirmă acest lucru.

Pentru a experimenta cu adevărat îmbunătățiri în acest sens, cheia este echilibrarea consumului de omega 3 cu cel de omega 6, deoarece au efecte antagoniste în controlul proceselor inflamatorii.

Din păcate, majoritatea dietelor actuale conțin mult omega 6. Pentru a ajuta la inversarea situației, puteți suplimenta cu omega 3 sau puteți include ulei de alge în dietă. Chiar și această ultimă alternativă este benefică, deoarece garantează aportul de micronutrienți de calitate.

Uleiul de alge versus uleiul de pește

O alta strategie folosită pentru a crește aportul de omega 3 este consumul de ulei de pește. Există suplimente cu ulei de pește, dar nu pot fi folosite de vegani.

Așadar, uleiul de alge este o alternativă excelentă pentru acest grup de populație.

Este esențial să rețineți că, dacă persoanele cu o dietă flexibilă au dificultăți în a echilibra omega 3 și omega 6, problema devine și mai complicată atunci când alimentele de origine animală sunt restricționate. Suplimentarea este aproape obligatorie la vegani pentru a asigura buna funcționare a mediului intern.

Omega 3 este legat și de buna funcționare a mușchilor scheletici. Potrivit unui studiu publicat în revista Mar Drus, acest nutrient reușește să protejeze țesutul slab de catabolism, chiar și în contextul unei diete hipocalorice. Poate îmbunătăți recuperarea după exercițiile fizice.

În anumite momente, nevoile alimentare de omega 3 pot fi crescute. Un exemplu este cazul leziunilor musculare. În această situație, se recomandă garantarea unui aport alimentar de minim 6 grame pe zi, așadar suplimentarea este esențială.

Capsule cu ulei de pește
Uleiul de pește este un concurent direct al uleiului de alge, dar nu este potrivit pentru cei care urmează o dietă vegană.

Uleiul de alge este un produs de calitate

Uleiul de alge este un produs ideal în dieta vegană sau omnivoră. Este o sursă de acizi grași din seria omega 3 care va ajuta la prevenirea dezvoltării patologiilor cronice și complexe.

Pentru a garanta o stare bună de sănătate, nu este suficient să aveți grijă de alimentație. Trebuie să țineți cont și de alte obiceiuri. Putem evidenția practicarea sportului în mod regulat. Acest lucru va ține sub control inflamația internă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Innes, J. K., & Calder, P. C. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. International journal of molecular sciences21(4), 1362. https://doi.org/10.3390/ijms21041362
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474
  • Jeromson, S., Gallagher, I. J., Galloway, S. D., & Hamilton, D. L. (2015). Omega-3 Fatty Acids and Skeletal Muscle Health. Marine drugs13(11), 6977–7004. https://doi.org/10.3390/md13116977

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.