Algele marine Dulse: caracteristici, utilizări și preparare
 

Algele marine Dulse: caracteristici, utilizări și preparare

Vom discuta despre principalele proprietăți ale algelor Dulse și despre cum să le introduceți în dieta obișnuită într-un mod simplu pentru a profita la maxim de beneficiile lor pentru sănătate.
Algele marine Dulse: caracteristici, utilizări și preparare
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Algele sunt din ce în ce mai prezente în dietele occidentale. Au o cantitate mare de nutrienți și compuși antioxidanți, iar consumul lor este recomandat pentru sănătate. Mai jos, vom vorbi despre algele marine Dulse.

Primul lucru de menționat despre acest aliment este culoarea roșu intens. Algele marine Dulse sunt consumate în regiunea islandeză de sute de ani, deoarece sunt incluse în multe preparate tradiționale.

Proprietăți nutriționale

Algele marine Dulse se remarcă prin concentrația de fier. Acest mineral s-a dovedit a fi decisiv pentru evitarea anemiei. Această patologie provoacă oboseală cronică și epuizare, deoarece furnizarea de oxigen țesuturilor este pusă în pericol.

De asemenea, algele marine Dulse sunt o sursă de iod. Acest element este important pentru glanda tiroidă, deoarece participă la conversia hormonilor tiroidieni. O contribuție inadecvată ar pune în pericol buna funcționare a acestui organ, crescând riscul de hipotiroidism. Fierul este important pentru această glandă, potrivit unui studiu publicat în Biological Trace Element Research.

Din punct de vedere al vitaminelor, algele sunt capabile să furnizeze vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B9, B12, C, D și E, așa că se poate spune că ne aflăm în fața unui produs complet în ceea ce privește micronutrienții. Desigur, vitamina B12 din alge marine concurează cu cea de origine animală. Consumul algelor împreună cu suplimente în contextul dietelor vegane ar putea fi contraproductiv.

Vitamina B12

Algele marine Dulse: utilizări

Algele Dulse sunt disponibile adesea deshidratate. Conservarea lor este excelentă. Trebuie doar să le scufundați în apă timp de 5 minute și apoi să le puneți în multe preparate. Le puteți folosi în, tocănițe și salate.

Pot fi preparate și ca garnitură pentru carne și pește. Există chiar și dressing-uri ce conțin alge. În unele regiuni sunt adăugate în orez sau piureuri, îmbunătățind densitatea nutrițională.

Vorbim despre un aliment care conține o cantitate semnificativă de substanțe fitochimice. Acești compuși se caracterizează prin activitatea lor antioxidantă. Sunt capabili să neutralizeze formarea radicalilor liberi și acumularea ulterioară a acestora în țesuturi.

Contraindicații

În ciuda faptului că sunt considerate sănătoase, există o serie de precauții de care trebuie să țineți cont atunci când consumați alge marine Dulse. De exemplu, în cazul în care suferiți de o problemă cu glanda tiroidă, întrebați specialistul înainte de a le include în dietă.

Uneori, poate fi benefic și necesar să consumați alge, dar în alte cazuri acest lucru va genera dezechilibre în funcționarea glandei tiroide, care nu vor avea un impact pozitiv asupra stării de sănătate. Aportul de micronutrienți trebuie optimizat atunci când apar modificări ale funcției tiroidiene.

Pe de altă parte, este esențial să ne asigurăm că algele Dulse provin dintr-o cultură organică. Uneori, aceste alimente pot conține cantități mari de metale grele, care ar putea cauza probleme de sănătate în timp.

Broccoli cu sos de caju și alge marine Dulse

Pentru a încheia, vă vom prezenta o rețetă cu alge marine Dulse. Ingredientele de care veți avea nevoie sunt următoarele:

  • 1 căpățână de broccoli
  • 60 mililitri de apă
  • 80 grame de caju
  • 1 lingură de alge marine Dulse
  • 2 căței de usturoi
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Sare și piper

Începeți prin a tăia broccoli în bucăți mici. Fierbeți-l la abur timp de aproximativ 5 minute. În paralel, trebuie să prăjiți usturoiul într-o cratiță la foc mic.

Adăugați caju. Când se rumenește, puneți totul în paharul unui blender cu 60 mililitri de apă. Procesați bine.

Puneți broccoli într-un vas, adăugând deasupra sosul și terminând cu algele Dulse, tăiate fin. Amestecați bine, condimentând după gust.

Algele marine Dulse uscate și măcinate

Încorporați algele marine Dulse în dietă

Algele Dulse se remarcă prin concentrația de micronutrienți și fitochimicale. Sunt benefice pentru sănătate atunci când sunt inclus în contextul unei alimentații variate și echilibrate.

Trebuie să aveți o alimentație bună și alte obiceiuri de viață sănătoase. Printre acestea, se remarcă expunerea la lumina soarelui. Este cea mai eficientă metodă de a vă asigura că nivelurile de vitamina D din organism sunt adecvate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • DeLoughery T. G. (2017). Iron Deficiency Anemia. The Medical clinics of North America101(2), 319–332. https://doi.org/10.1016/j.mcna.2016.09.004
  • Cao, Y., Zhen, S., Taylor, A. W., Appleton, S., Atlantis, E., & Shi, Z. (2018). Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients10(10), 1354. https://doi.org/10.3390/nu10101354
  • Luo, J., Hendryx, M., Dinh, P., & He, K. (2017). Association of Iodine and Iron with Thyroid Function. Biological trace element research179(1), 38–44. https://doi.org/10.1007/s12011-017-0954-x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.