Logo image
Logo image

Anestezia locală în stomatologie: beneficiile și riscurile acesteia

5 minute
Stomatologia folosește anestezia locală pentru a elimina durerea în timpul tratamentelor. Care sunt avantajele și complicațiile sale?
Anestezia locală în stomatologie: beneficiile și riscurile acesteia
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa

Ultima actualizare: 26 noiembrie, 2022

Anestezia locală folosită în stomatologie permite efectuarea multor proceduri dentare obișnuite. Această tehnică elimină durerea și sensibilitatea pentru a preveni disconfortul în timpul tratamentelor orale.

Este adesea folosită în procedurile complexe și incomode care trebuie să corecteze o anomalie sau o leziune. De asemenea, este utilă pentru tratamentul bolilor orale complexe. Deși aplicarea sa implică o puncție, elimină în mod considerabil durerea.

În orice caz, este o intervenție care nu este scutită de efecte adverse. Potențialul de apariție a reacțiilor nefavorabile depinde de mai mulți factori. Medicul dentist va lua întotdeauna măsurile de precauție necesare pentru a le evita.

Pentru ce se folosește anestezia locală în stomatologie?

Anestezia locală în stomatologie este o procedură efectuată pentru a inhiba sensibilitatea nervoasă în anumite zone ale gurii. Constă în aplicarea unei substanțe speciale pentru a elimina disconfortul.

Deși există diferite modalități de a obține suprimarea durerii, această metodă este cea mai utilizată. Este indicată în proceduri obișnuite, cum ar fi următoarele:

Pacientul este conștient și poate comunica pe tot parcursul procedurii dentare. Doar sensibilitatea zonei în care se efectuează tratamentul dentar dispare. Există mai multe substanțe care pot fi aplicate pentru a obține efectul anestezic. Unele dintre cele mai folosite sunt următoarele:

  • Prilocaină
  • Articaină
  • Bupivacaiă
  • Lidocaină
  • Mepivacaină

Aceste substanțe pot fi combinate cu vasoconstrictoare precum epinefrina, care prelungesc efectul și reduc sângerarea tisulară.

În general, anestezia își face efectul în aproximativ 10 minute. Lipsa de sensibilitate durează între 30 și 60 de minute, în funcție de medicamentul utilizat și de caracteristicile pacientului.

După aplicarea anesteziei, pacientul poate simți furnicături și poate avea o senzație de inflamare a gurii. Efectul dispare după câteva ore de la intervenție.

Some figure
Anestezia locală în stomatologie ajută la evitarea sensibilității și durerii în timpul diferitelor tratamente.

Anestezia locală în stomatologie: tipuri

Există diferite tipuri de anestezie locală, în funcție de zona gurii în care se injectează medicamentul:

  • Infiltrativă: puncția se efectuează aproape de rădăcinile dinților. Lichidul ajunge în terminațiile nervoase. Tehnica este utilizat în arcul superior și în unele zone ale maxilarului inferior, în special la copii.
  • Loco-regională: în acest caz, întregul nerv este amorțit. Procedura este utilă pentru a desensibiliza nervul alveolar inferior și a anestezia întregul arc, inclusiv limba și buza. În plus, poate fi utilizată pentru nervii infraorbitali, palatinii mari, nazopalatinii și nervii bucali.
  • Intraligamentară: se aplica în spațiul parodontal, între osul dentar și rădăcina dentară. De obicei, este completată cu una dintre variantele de mai sus.

Descoperiți: Ce este puntea dentară: tipuri, avantaje și dezavantaje

Beneficiile anesteziei locale în stomatologie

Principalul avantaj al folosirii anesteziei locale în stomatologie este posibilitatea de a efectua tratamente fără disconfort și durere. În caz contrar, intervențiile nu ar putea fi efectuate. În plus, anestezia locală oferă și alte beneficii, atât pentru pacient, cât și pentru stomatolog:

  • Pacientul rămâne conștient și capabil să coopereze în timpul intervenției.
  • Pacientul poate părăsi consultația singur, fără a depinde de asistența unei alte persoane.
  • Este ușor de administrat.
  • Există o distorsiune minimă a funcțiilor normale ale pacientului.
  • Rata de eșec este foarte mică.
  • Este o procedură ieftină și utilizarea sa nu implică o cheltuială suplimentară pentru pacient.

Riscuri

Ca orice medicament, anestezia locală folosită în stomatologie nu este scutită de efecte adverse. În orice caz, aceste situații sunt rare.

Potrivit unui studiu efectuat de COEM asupra complicaţiilor asociate cu anestezia orală, pot apărea următoarele situaţii:

  • Durere în timpul puncției: pacientul poate simți durerea produsă de înțepătură. Aceasta crește dacă există mai multe puncții în același loc, dacă lichidul este injectat foarte repede, dacă soluția este foarte rece sau dacă medicul este neglijent.
  • Trismus: este un spasm al mușchilor masticatori care împiedică deschiderea normala a gurii. Poate fi asociat cu o acțiune reflexă din cauza durerii cauzate de hemoragii, vânătăi sau traumatisme ale mușchiului pterigoidian intern.
  • Paralizia nervului facial: paralizia poate apărea imediat, la injectarea anestezicului, sau mai târziu. Apare din cauza injectării accidentale a anesteziei în lobul profund al glandei parotide, prin care trece nervul facial.
  • Parestezie: pacientul manifestă amorțeală, pierderea parțială a sensibilității, arsuri și furnicături în zonă, chiar și după terminarea efectului anesteziei.
  • Leziuni auto-induse ale țesuturilor moi: neavând sensibilitate în zona obrajilor sau a limbii, pacientul se poate mușca sau se poate răni din neatenție.
  • Reacții alergice: Deși sunt rare, medicamentele utilizate pentru anestezie pot declanșa o reacție alergică. Pot provoca urticarie, prurit, edem, rinită și, mai rar, un proces anafilactic.

Alte complicații asociate cu anestezia locală în stomatologie

Unii pacienți pot prezenta și alte complicații asociate cu anestezia. La nivel local, anumite persoane dezvoltă vânătăi la locul puncției, ischemie a pielii faciale sau infecții în zona anesteziată.

La nivel general, pot apărea greață sau vărsături. Pot exista, de asemenea, episoade de cefalee sau dureri de cap, transpirație, tremurături, amețeli, oboseală și gură uscată. În cazuri foarte rare, există posibilitatea de a experimenta convulsii, probleme cardiace, insuficiență respiratorie și comă.

Descoperiți: Remedii pentru flegmon sau abcesul dentar

Some figure
Pentru a reduce riscurile la aplicarea anesteziei locale în stomatologie, este important să informați medicul cu privire la afecțiunile existente.

Precauții speciale înainte de a utiliza anestezice locale

Există situații care necesită o evaluare specială înainte de a trece la utilizarea de anestezic oral. Pentru a evita inconvenientele, este esențial să existe o comunicare adecvată între stomatolog și pacient.

Pe de o parte, medicul stomatolog trebuie să informeze pacientul despre riscuri. Pe de altă parte, pacientul trebuie să-i prezinte acestuia toate datele legate de sănătate, boli și medicație.

Acestea sunt câteva situații pe care pacientul ar trebui să le raporteze medicului dentist:

  • Sarcină: gravida trebuie să anunțe medicul dentist despre starea ei (chiar dacă este doar o bănuială). Deși anestezia locală este sigură în timpul sarcinii, este de preferat să fie folosită doar în al doilea trimestru.
  • Nevoi speciale: unii pacienți pot avea complicații medicale care necesită o evaluare prealabilă. În plus, ei necesită adesea ajustarea dozei de anestezic.
  • Vârstă: copiii și persoanele în vârstă pot necesita pot avea nevoi speciale.
  • Probleme hepatice, renale, pulmonare sau cardiace: persoanele cu aceste afecțiuni pot primi doze ajustate sau produse fără substanțe vasoconstrictoare.
  • Infecții bucale sau răni deschise: leziunile trebuie lăsate să se vindece înainte de administrarea anesteziei.

Comunicarea dintre stomatolog și pacient

Anestezia locală în stomatologie oferă multe beneficii pentru tratamentele stomatologice obișnuite. În orice caz, poate produce și reacții adverse, deși nu este ceva frecvent.

Una dintre modalitățile de a evita eșecurile este stabilirea unui dialog între stomatolog și pacient. Eliminarea îndoielilor și raportarea acelor situații asociate cu starea de sănătate este cheia pentru utilizarea cu succes a anesteziei orale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Campos Medina, A. S. (2022). Evidencia científica sobre el uso de anestésicos locales en Odontología.
  • Gierl, F. (2011). La anestesia local en odontología. Quintessence: Publicación internacional de odontología24(7), 384-389.
  • Martínez, A. M., Escorcia, V. S., & Caballero, A. J. D. (2021). Complicaciones asociadas a la anestesia bucal: diagnóstico y manejo. Científica dental: Revista científica de formación continuada18(2), 39-44.
  • Collado-Chagoya, R., Cruz-Pantoja, R. A., Hernández-Romero, J., León-Oviedo, C., Velasco-Medina, A. A., Velázquez-Sámano, G., & Chávez-Ortega, S. G. (2019). Alergia a anestésicos locales: serie de casos y revisión literatura. Revista mexicana de anestesiología42(4), 296-301.
  • García Peñín, A., Guisado Moya, B., & Montalvo Moreno, J. J. (2003). Riesgos y complicaciones de anestesia local en la consulta dental: Estado actual. RCOE8(1), 41-63.
  • Flores Cassagne, X. A. (2021). Riesgo y complicaciones de la anestesia local en odontología (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Ho, J. P. T., van Riet, T. C., Afrian, Y., Sem, K. T. C. J., Spijker, R., de Lange, J., & Lindeboom, J. A. (2021). Adverse effects following dental local anesthesia: a literature review. Journal of Dental Anesthesia and Pain Medicine21(6), 507.
  • Yalcin, B. K. (2019). Complications associated with local anesthesia in oral and maxillofacial surgery. Topics in Local Anesthetics, 151.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.