Ce este puntea dentară: tipuri, avantaje și dezavantaje
În cazul unei lipse de elemente dentare în gură, ortodontul poate sugera montarea unei punți dentare. Ce este puntea dentară? Aceasta este o alternativă care permite utilizatorului să recupereze aspectul și funcțiile pe care le-a pierdut împreună cu dinții. În ce constă? Care sunt avantajele și dezavantajele punții dentare?
Există multe întrebări despre punțile dentare. În acest articol, îți vom explica ce sunt punțile dentare și care sunt tipurile și principalele beneficii. Citește mai departe!
Ce este puntea dentară?
Puntea dentară este un tip de proteză fixă folosită pentru a înlocui unul sau mai multe elemente dentare absente. Acoperă zona în care lipsesc dinții cu coroane artificiale care aderă la dinții sănătoși rămași.
Puntea dentară este atașată de piesele dentare vecine. Acestea trebuie să fie adaptate. Dinții trebuie să fie polizați, astfel încât structura să poată fi cimentată în mod corespunzător. Prin urmare, pacientul nu poate îndepărta proteza, deoarece este fixă.
Pacientul este capabil să-și recupereze funcțiile pe care le-a pierdut împreună cu unul sau mai mulți dinți. Printre acestea găsim estetica, obstrucția, capacitatea de a mesteca, forma feței, vorbirea și pronunția. În general, punțile dentare pot fi realizate din următoarele materiale:
- Metale
- Rășini
- Ceramică
- Porţelan
- Ceromeri (rășină ceramică optimizată)
Citește mai mult: Tot ce trebuie să știi despre dificultățile de înghițire
Cum se fac punțile dentare?
După ce ortodontul a stabilit diagnosticul și a decis, în acord cu pacientul, să rezolve absența unor elemente dentare prin montarea unei punți dentare, urmează acești pași pentru montarea dispozitivului:
- Sculptarea dinților rămași: Sub anestezie, ortodontul va poliza piesele dentare învecinate. Acești dinți sunt numiți apoi stâlpi, deoarece susțin puntea.
- Crearea mulajului: Ortodontul va crea matrițe ale gurii pentru a le trimite la laboratorul dentar, unde alți specialiști vor face puntea.
- Aplicarea de rășină provizorie: În funcție de modelul ales, vor fi folosite coroane provizorii în timpul necesar creării punții. Se păstrează estetica și sănătatea elementelor uzate.
- Testarea metalului: Structura metalică a punții este testată; ortodontul testează dacă este bine ajustată sau dacă trebuie corectată.
- Testarea culorii: Ortodontul ia culoarea dinților pacientului și o trimite din nou la laborator.
- Testarea punții: Ortodontul testează puntea în întregime și face ajustările corespunzătoare. Apoi, trimite puntea ultima oară către laborator pentru a fi finisată.
- Lipirea punții: Ortodontul acoperă stâlpii polizați cu un ciment special și apoi fixează puntea în gură.
- Verificări ulterioare: Ortodontul va stabili controalele medicale ulterioare pentru a verifica dacă totul este în regulă.
Ce tipuri de punți dentare există?
Există diferite tipuri de punți dentare. Principalele sunt tipurile tradiționale, consola, Maryland și cele susținute de implanturi. Alegerea depinde de problema pacientului. Ortodontul trebuie să ghideze procesul, în funcție de nevoile individului.
Puntea dentară tradițională
Puntea dentară tradițională este utilizată atunci când există elemente dentare naturale pe fiecare parte a spațiului gol. Spațiul este umplut de unul sau mai mulți dinți artificiali, care susțin coroanele cimentate pe stâlpii naturali. Acest model este ideal pentru distribuirea și susținerea impactului mestecării. Din acest motiv, este plasat adesea în partea din spate a gurii.
Puntea dentară în consolă
Puntea dentară în consolă este similară cu cea tradițională, dar are doar un stâlp de susținere. Procedura necesită doar un dinte natural care se învecinează cu spațiul generat de elementele dentare absente.
Ortodontul va trebui să transforme dintele ales într-un stâlp. Apoi, va cimenta coroana împreună cu stâlpul, ceea ce va permite dintelui/dinților artificiali să ocupe spațiul gol. Având un singur punct de susținere, rezistență este mai mică.
Uneori, dinții se pot sparge sau se pot desprinde în totalitate din cauza pârghiei care se formează atunci când individul mestecă.
Puntea dentară Maryland
Aceste punți folosesc două elemente dentare naturale pe fiecare parte a spațiului gol. Diferența este că nu folosesc coroane peste stâlpi, ci aripioare laterale din metal sau porțelan, care aderă la suprafața posterioară a dinților vecini.
Pentru a face acest lucru, este esențial să existe un element natural pe ambele părți ale spațiului creat de piesele dentare lipsă. Ortodontul nu va trebui să polizeze dinții la fel de mult, aceasta fiind cea mai conservatoare opțiune.
Acest tip de punte este destinat zonelor care nu sunt supuse unei sarcini ocluzale ridicate, deoarece nu pot rezista la impact.
Puntea dentară susținută de implant
După cum sugerează și numele, aceste punți folosesc implanturi în loc de coroane. Pacientul trebuie să fie supus unei intervenții chirurgicale. Vor exista două operații separate: una pentru fixarea implanturilor și alta pentru fixarea punții. Acest proces poate dura câteva luni.
Numărul și amplasarea implanturilor vor varia în funcție de caz. De exemplu, medicul dentist poate să plaseze implantul în centrul spațiului sau să folosească unul pentru fiecare element lipsă.
Acest tip de punți dentare este cel mai stabil și poate susține cel mai bine presiunea. De asemenea, este cel mai confortabil și singurul care previne reabsorbția osoasă în spațiul gol.
Avantajele punților dentare
Montarea unei punți dentare are beneficii estetice, precum și beneficii pentru sănătate. Odată ce procesul este finalizat, pacientul poate reveni la mestecatul în mod normal. Mai mult, pronunția sa se va îmbunătăți, deoarece nu va mai avea spații care pot provoca sunete involuntare.
Din punct de vedere estetic, poate ajuta la creșterea încrederii și a stimei de sine; previne tachinarea și îmbunătățește aspectul fizic prin menținerea formei feței. Prin umplerea spațiului gol, ceilalți dinți sunt mai puțin susceptibili să se miște și să-și schimbe poziția.
Costul punților dentare este unul dintre cele mai importante avantaje. Sunt durabile și, în comparație cu implanturile, mult mai economice.
Dezavantajele punților dentare
Înainte de a apela la o punte dentară ca soluție pentru lipsa dinților, este esențial să cunoști unele dintre dezavantajele lor. Vom evidenția câteva:
- Uzarea stâlpilor dentari: Principalul dezavantaj al acestui tip de proteză este faptul că implică polizarea dinților sănătoși. Uzarea acestor dinți crește riscul de a suferi alte daune. În anumite cazuri, pacientul trebuie să aibă un canal radicular. În plus, având în vedere schimbarea de formă, aceste piese trebuie întotdeauna acoperite de o coroană.
- Estetica: Punțile din metal pot duce la colorarea dintelui.
- Pericol de carii: În spațiul dintre stâlp și coroană pot apărea carii.
- Pericol de mișcare: Stâlpii se pot mișca, mai ales dacă suportă o sarcină grea în timpul mestecării. Specialiștii nu recomandă utilizarea punților la pacienții care au obiceiuri dăunătoare precum ar fi bruxismul (scrâșnirea dinților) sau roaderea unghiilor.
- Reabsorbția osoasă: Deoarece oasele în care nu există elemente dentare nu sunt stimulate, corpul le reabsoarbe.
- Durabilitate: Punțile dentare rezistă câțiva ani. Când le comparăm cu implanturile, acestea nu sunt la fel de performante.
- Risc de gingivită: Bacteriile se pot acumula în spațiul dintre punte și gingii, ceea ce provoacă inflamație.
Citește mai mult: Tratament pentru abcesul dentar
Discută cu ortodontul pentru mai multe informații despre ce este puntea dentară
Punțile dentare pot fi o opțiune bună pentru a înlocui dinții care lipsesc din gură. Înainte de a alege această metodă, este important să consulți un ortodont. Ortodontul te va ajuta să-ți rezolvi îndoielile cu privire la materiale, tipuri, modele și proceduri. De asemenea, va evalua eventualele inconveniente. Ține cont de asta!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Carrillo Mendoza, Daniel Israel. Diagnóstico, pronóstico y plan de tratamiento de un puente fijo. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2016.
- Valenzuela Reyes, Adriana Janeth. Puente Maryland en el sector anterior. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2016.
- Huang, Wan-Ting, and Han-Yi Cheng. “Finite Element Analysis of Stress in Dental Bridge with Implant.” Journal of Biomaterials and Tissue Engineering 10.6 (2020): 743-748.
- Urías Johnson, Eddy José. Evaluación de la profundidad de filtración in vitro en la interfase entre tejido dental y los materiales de obturación y cementación temporal,(utilizados en la Facultad de Odontología de la Universidad de San Carlos de Guatemala), sometidos al proceso de termociclaje para simular las condiciones del ambiente bucal. Diss. Universidad de San Carlos de Guatemala, 2019.
- Bustillos Díaz, Natalí Dayana. Relevancia del cemento en la estabilidad del color en restauraciones vitro cerámicas. Reporte de caso. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
- Maldonado Pineda, María Belén. Retratamiento endodóntico en diente con filtración por inadecuada adapatación prótesica. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad de Piloto de Odontología, 2016.
- Village, Cheadle. “Dental Bridge Treatment Cheadle| Cosmetic Bridge| Cheadle Dental Practice.” (2017).
- Alharby, Amal, et al. “Parafunctional behaviors and its effect on dental bridges.” Journal of clinical medicine research 10.2 (2018): 73.