Beneficiile apei pe stomacul gol pentru sănătate - Doza de Sănătate
 

Beneficiile apei pe stomacul gol pentru sănătate

Apa reprezintă 75% din musculatura corpului, 90% din creier, 22% din oase şi 83% din sânge. Consumul de apă pe stomacul gol contribuie la eliminarea toxinelor şi te poate ajuta să slăbești. 
Beneficiile apei pe stomacul gol pentru sănătate
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

După cum ştii, corpul tău are nevoie de multă apă în fiecare zi pentru a se menține hidratat şi a continua să funcţioneze în mod corespunzător. Acest lichid important, care trece adesea neobservat, este esenţial pentru întreținerea vieții pe Pământ. În articolul de azi, te invităm să descoperi beneficiile apei pe stomacul gol pentru sănătate!

Potrivit experţilor, 75% din muşchi, 90% din creier, 22% din oase, şi 83% din sângele unui om este compus din apă. Luând în considerare aceste procente, gândeşte-te cât de important este să bei o cantitate suficientă de apă zilnic pentru a te menține sănătos.

Pentru un efect pozitiv și mai puternic, este recomandat să bei cel puţin 4 căni de apă în fiecare dimineață după ce te trezeşti, înainte de micul dejun. În articolul de astăzi, vom analiza câteva dintre beneficiile apei pe stomacul gol.

Beneficiile apei pe stomacul gol pentru sănătate

Consumul apei la orele dimineții îți poate îmbunătăţi considerabil starea de sănătate, cu condiția să devină un obicei zilnic. Toate organele din corp au nevoie de apă pentru a continua să funcționeze corespunzător. Ce modalitate mai bună de a le „îngriji” în mod eficient și în profunzime decât hrănirea lor încă din momentul în care ne trezim?

Consumul de apă pe stomacul gol ajută la eliminarea toxinelor și a altor reziduuri care se acumulează în corp şi care îți pot afecta negativ sănătatea. Astfel, prin consumul de apă dis-de-dimineață, ajuți la curățarea organismului și chiar la accelerarea metabolismului.

Există însă și alte beneficii ale apei pe stomacul gol, precum reglarea temperaturii corporale, hidratarea organelor vitale, o absorbţie mai bună a nutrienţilor şi oxigenarea celulelor.

În plus, consumul de apă pe stomacul gol poate stimula pierderea în greutate, deoarece îţi oferă o senzaţie de saţietate care va estompa dorinţa de a mânca mai mult decât trebuie.

Cum este indicat să bei apă?

Este important să ştii cum să bei apă în mod corect pentru a beneficia de toate avantajele sale. Specialiștii recomandă consumul a cel puţin 2 litri de apă pe zi şi a 4 căni dis-de-dimineață.

Dar nu trebuie să bei cu lăcomie totul deodată, deoarece acest lucru poate avea mai multe efecte negative decât pozitive. Pentru a te bucura cu adevărat de toate beneficiile sale,  trebuie să bei apa cu înghițituri mici pe tot parcursul zilei.

Obiceiul de a bea apă pe stomacul gol în fiecare dimineață se dezvoltă în timp. Ideal ar fi să încerci s-o consumi cu cel puțin o oră înainte de micul dejun. Deși tot repetăm cantitatea de 4 căni, în realitate ar trebui să te orientezi în funcție de greutatea corporală (în jur de 15 ml/kg corp) şi de cât de activ sau sedentar eşti.

Apa pe care o bei pe parcursul zilei nu trebuie să conțină fluor, calcar sau alte chimicale. Mai mult, aceasta trebuie să fie la temperatura camerei sau puţin rece. Pentru a mări efectele de hidratare, adăugă și puțină zeamă de lămâie.

Beneficiile apei pe stomacul gol – terapia japoneză cu apă

În Japonia, consumul de apă pe stomacul gol este un obicei destul de popular. Japonezii cred cu tărie în așa numita „terapie cu apă”, aprobată de Asociaţia Medicală Japoneză/Japan Medical Association (JMA).

S-a dovedit că aceasta luptă împotriva bolilor şi a afecțiunilor mai vechi sau mai noi, printre care se numără: durerile de cap, problemele cardiovasculare, artrita, epilepsia, obezitatea, bronşita, astmul, tuberculoza, meningita, problemele urinare şi la rinichi, vărsăturile, gastrita, diareea, hemoroizii, diabetul, constipația, boli ale ochilor, cancerul, problemele menstruale şi afecțiuni ale urechilor, nasului şi gâtului.

În ce constă terapia japonezilor?

  • Imediat după ce te trezeşti, trebuie să bei 4 căni înainte să te speli pe dinţi sau să mănânci ceva. Bea încet şi fă mici pauze înaintea fiecărei căni.
  • Acum te poţi spăla pe dinţi şi îți poți desfășura toate activitățile matinale. Încearcă să nu mănânci nimic pentru încă 45 de minute.
  • După ce au trecut 45 de minute, poţi să servești micul dejun.
  • După micul dejun, nu mai mânca nimic timp de două ore.
  • Dacă nu crezi că poţi să bei patru căni imediat după ce te trezești, poţi începe prin a bea un pahar sau două. Mărește treptat cantitatea până ajungi la doza recomandată.

Efectele terapiei cu apă

Beneficiile apei pe stomacul gol cu adaos de lămâie

Terapia japoneză cu apă nu are efecte secundare negative. În timpul perioadei de adaptare la această schimbare, este posibil să simţi nevoia să urinezi mai frecvent.

Unele persoane se pot confrunta și cu simptomele detoxifierii: mâncărimi, ameţeli, dureri de cap, greață, disconfort abdominal, diaree şi altele. Dar acestea sunt simptome normale care se resimt atunci când corpul tău elimină toxinele. Beneficiile apei pe stomacul gol pentru sănătate sunt uimitoare!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.