Apa tulbure în acvariu: cum să o curățați?
Peștii sunt animale foarte frumoase și ușor de îngrijit în comparație cu alte animale de companie. Cu toate acestea, trebuie să le oferiți condiții adecvate pentru a le proteja viața. Este esențială o curățare adecvată pentru a evita apa tulbure în acvariu.
Apa tulbure în acvariu poate fi cauzată de diverși factori. Filtrele sunt utilizate pentru a menține apa curată, dar acestea tind să se deterioreze. Drept urmare, se acumulează deșeuri, resturi alimentare și bacterii.
Conform articolului Principiile acvarismului. Un ghid de bază, peștii nu trebuie introduși în acvariu până când ciclarea apei nu este completă. Cu alte cuvinte, acvariul trebuie să aibă un echilibru bacterian care ajută la procesarea compușilor periculoși pentru pești, cum ar fi nitriții și amoniacul.
În plus, după aceea, este necesar să vă asigurați că acest echilibru durează în timp. Acest lucru se realizează printr-o curățare corectă a apei, o temperatură optimă și o întreținere adecvată.
Apa tulbure în acvariu: cum să o curățați?
Întreținerea acvariului este o sarcină care nu necesită mult timp. Zilnic, este necesar să hrăniți peștii, să aprindeți și să opriți luminile și să controlați temperatura apei.
Aproximativ o dată pe săptămână va fi necesară o întreținere temeinică. Este necesar să curățați sticla, să fixați plantele, să spălați sau să înlocuiți substratul, să purificați apa și să curățați filtrul. De asemenea, verificați pH-ul și compoziția apei.
Citiți și: Frica de animale la copii: ce este de făcut?
Controlați lumina acvariului
Când apa tulbure din acvariu are culoarea verde, există un exces de creștere a algelor. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, este esențial ca acvariul să nu aibă prea multă lumină. În acest sens, este necesar să nu primească soare direct timp de mai multe ore.
Schimbați un procent din apă
Înlocuirea a 20% până la 30% din apă o dată pe săptămână este esențială pentru a garanta un echilibru corect în acvariu. Folosiți apă filtrată și decantată, care a fost tratată pentru a elimina clorul sau alte tipuri de substanțe toxice.
Apariția unei modificări a apei nu înseamnă că acest lichid trebuie aruncat. Potrivit Jurnalului Electronic de Medicină Veterinară REDVET, apa din acvarii poate fi utilizată pentru udarea plantelor din grădini, deoarece fecalele de pește au componente care funcționează ca îngrășământ.
Se recomandă schimbarea unei treimi din totalul apei . În caz contrar, peștii ar trebui să fie mutați și acest lucru ar putea duce la stres.
Curățați componentele artificiale și sticla
Trebuie să îndepărtați decorațiunile și plantele artificiale pentru a le curăța. Puteți folosi o perie pentru a îndepărta excesul de murdărie.
Este foarte important să curățați și sticla. Pentru aceasta, puteți folosi un burete din fibre naturale. De asemenea, există produse de curățat magnetice pentru acvarii pe care le puteți găsi în pet shop. De asemenea, puteți să cumpărați plecostomus, un tip de pește cunoscut pentru consumul de alge.
Cumpărați produse speciale pentru apă
Pentru a menține apa din acvariu în condiții optime, există produse ce garantează echilibrul componentelor sale. Alegeți produse care elimină clorul și metalele care se găsesc în apa de la robinet.
Folosiți un produs de curățat pietrișul
Produsele de curățat pietrișul, cunoscute și sub numele de sifoane, sunt tuburi mici care sunt introduse în acvariu și care ajută la îndepărtarea resturilor care se acumulează în partea de jos. Funcționează ca aspiratoarele.
Efectuați întreținerea frecventă a filtrului
Filtrele pentru acvariu trebuie păstrate în stare perfectă pentru a împiedica tulburarea apei. Pentru ca filtrul să fie în stare bună, este necesar să îl deschideți și să-l spălați. Dacă este foarte uzat, trebui înlocuit.
Citiți mai mult: 8 sfaturi pentru a avea o casă rezistentă la animale de companie
Aveți grijă la apa tulbure în acvariu
După cum am subliniat deja, pentru a evita apa tulbure în acvariu, este necesar să se efectueze întreținerea și înlocuirea frecventă a acesteia, precum și curățarea obiectelor, a pietrișului și a filtrului. Cu toate acestea, există și alți factori care pot afecta calitatea apei.
Este important să vă asigurați că există o populație adecvată de pești și plante pentru dimensiunea acvariului. În caz contrar, vor fi produse mai multe deșeuri decât poate acomoda acvariul. Calitatea alimentelor pe care le primesc peștii este, de asemenea, esențială pentru a preveni contaminarea excesivă a apei.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Guía práctica de iniciación al acuario. (s/f). Icasa.com. Recuperado el 16 de septiembre de 2021, de https://www.icasa.com/wp-content/uploads/2017/02/guia_del_acuario_HD.pdf
- Obregón., D. A. A. (2005). Calidad del agua y mantenimiento de acuarios. Revista Electrónica de Veterinaria REDVET. https://www.redalyc.org/pdf/636/63612822016.pdf
- PRINCIPIOS DEL ACUARISMO Una guía básica. (s/f). Cuestión de peces. Recuperado el 16 de septiembre de 2021, de https://www.cuestiondepeces.com.ar/wp-content/uploads/2020/02/Principios%20de%20Acuarismo%20-%20Cuesti%C3%B3n%20de%20Peces.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.