Cum se curăță corect un prăjitor de pâine? 5 sfaturi utile
 

Cum se curăță corect un prăjitor de pâine? 5 sfaturi utile

Aflați cum să curățați prăjitorul de pâine, un aparat care necesită întreținere frecventă pentru a-i prelungi durata de viață utilă și pentru a nu vă îmbolnăvi.
Cum se curăță corect un prăjitor de pâine? 5 sfaturi utile

Ultima actualizare: 25 octombrie, 2022

Unul dintre dispozitivele care funcționează cel mai mult în bucătărie este prăjitorul de pâine. Fiecare felie de pâine lasă în urmă firimituri care interferează cu funcționarea acestuia. În acest articol, veți învăța cum se curăță corect un prăjitor de pâine.

Dacă aparatul nu funcționează corect, va arde pâinea și riscați să consumați substanțe nocive, cum ar fi acrilamida. Consiliul Argentinian pentru Siguranța Alimentară și Nutriție explică faptul că respectivul compus organic reprezintă o problemă potențială pentru persoanele de toate vârstele.

În plus, toasterele necesită întreținere periodică pentru a reduce cantitatea de poluanți din aer. Potrivit cercetărilor de la Universitatea din Colorado, realizarea de pâine prăjită este una dintre activitățile care afectează calitatea aerului din interior.

Cum se curăță corect un prăjitor de pâine? 5 sfaturi utile

Curățarea eficientă a unui prăjitor de pâine implică interiorul și exteriorul. Dacă de fiecare dată când utilizați aparatul dedicați câteva minute curățării superficiale, curățarea temeinică nu va dura mult mai mult. Înainte de a începe, verificați manualul de instrucțiuni al producătorului.

Materiale

 • Săpun
 • Sare grunjoasă
 • Apă caldă
 • Oțet alb
 • Hârtie de ziar
 • O cârpă uscată și una umedă
 • Periuță de dinți

1. Deconectați și răciți aparatul

Deconectați prăjitorul de pâine pentru a preveni accidentele. Dacă tocmai ați folosit aparatul, așteptați să se răcească. Puneți-l pe ziar sau deasupra chiuvetei, pentru a nu împrăștia firimiturile pe care le conține.

Sandvișuri cu șuncă
Pâinea prăjită poate conține acrilamidă dacă procesul a fost efectuat într-un aparat murdar.

2. Goliți tava

Un prăjitor de pâine convențional are fante pentru 2 felii și o placă detașabilă care colectează deșeurile. Scoateți-o pe aceasta din urmă și scuturați-o. Cu apă caldă și săpun, spălați tava și așteptați să se usuce.

Dacă este necesar, folosiți o spatulă pentru a îndepărta resturile. În cazul în care prăjitorul de pâine nu vine cu o placă pentru firimituri, scuturați-l cu susul în jos.

3. Strângeți resturile

Periuța de dinți este destinată îndepărtării firimiturilor care au refuzat să se desprindă din colțuri. Instrumentul trebuie să fie suficient de fin pentru a trece prin canelurile superioare și a mătura interiorul prăjitorului de pâine. Înmuiați perii în oțet alb sau adăugați sare grosieră pentru a îndepărta bucățile carbonizate.

4. Curățați exteriorul

Curățarea unui prăjitor de pâine pe exterior este simplă. Umeziți cârpa din microfibră în apă cu săpun și frecați carcasa și butoanele.

În cazul aparatelor din oțel inoxidabil, oțetul oferă strălucire. Când exteriorul prezintă pete dificile, folosiți bicarbonat de sodiu.

5. Introduceți tava

Odată ce tava pentru firimituri este uscată, puneți-o la locul său. Înainte de a porni din nou prăjitorul de pâine, asigurați-vă că nu este umed.

Recomandări de utilizare

O bună utilizare a prăjitorului de pâine îi prelungește durata de viață. Deși producătorul specifică modalitatea de utilizare, merită să acordați atenție următoarelor recomandări:

 • Reglați nivelul de rumenire: Butoanele au setări între 1 și 5. Dacă prăjitorul de pâine este nou, începeți de la nivelul mediu. Testați fiecare nivel până când realizați cum preferați pâinea.
 • Nu saturați sloturile: Introducerea mai multor felii decât permit fantele va înfunda aparatul.
 • Așteptați suficient: Așteptați să se prăjească feliile, dar nu neglijați mirosul de ars. 2 minute sunt suficiente.
 • Consumați doar energia necesară: Prăjiți două felii de pâine simultan. Dacă doriți să știți câtă energie electrică folosește prăjitorul de pâine, consultați un calculator online pentru a determina acest lucru.
 • Respectați manualul: Este esențial să citiți instrucțiunile fiecărui aparat în parte.
 • Fără mașină de spălat vase: Este periculos să udați prăjitorul de pâine.
Felii de pâine prăjită
Utilizarea corectă a aparatului reduce acumularea de firimituri.

Cât de des trebuie să curățați un prăjitor de pâine?

Dacă pâinea nu lipsește la micul dejun, încercați să curățați prăjitorul de pâine cel puțin o dată pe săptămână. Dacă este un aparat pentru utilizare sporadică, curățați-l în fiecare lună.

Ceea ce nu trebuie să uitați este să scuturați firimiturile din tavă și să ștergeți exteriorul, astfel încât aparatul să fie curat, să nu afecteze bucătăria și să prăjească corect pâinea. Pentru sănătatea voastră, este esențial să aveți grijă de curățarea prăjitorului de pâine.

În plus față de acrilamidă, într-un prăjitor murdar se pot forma amine heterociclice și hidrocarburi aromatice policiclice. Aceste substanțe se lipesc de alimentele carbonizate și sunt asociate cu efecte nocive asupra organismului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.