Ar trebui să fac un test de sensibilitate alimentară?
 

Ar trebui să fac un test de sensibilitate alimentară?

Intoleranțele alimentare sunt reacții diferite ale sistemului imunitar la alergii. Află ce face testul de sensibilitate alimentară și cum ajută acesta la diagnosticarea acestei probleme!
Ar trebui să fac un test de sensibilitate alimentară?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Există oameni sensibili la unele dintre cele mai comune alimente. Această sensibilitate poate declanșa o serie de simptome care alterează calitatea vieții. Pentru ei, un test de sensibilitate alimentară este un instrument indispensabil pentru sănătate.

La acești pacienți, apar reacții imune care duc la creșterea concentrației de imunoglobuline. Aceste molecule fac parte din sistemul de apărare și acționează ca anticorpi împotriva agenților străini.

Ce este o intoleranță alimentară și la ce folosește identificarea acesteia?

Intoleranța alimentară este reacția adversă care apare în organism atunci când un anumit aliment, aditiv sau conservant este ingerat. Substanța declanșează formarea de anticorpi în sistemul imunitar.

Diagnosticul nu este simplu, deoarece intoleranța alimentară afectează fiecare persoană în mod diferit. Simptomele nu trebuie să fie similare la toți pacienții.

Intoleranța alimentară și alergia nu sunt la fel. Originea lor este diferită: intoleranța este legată de IgG și alergia de IgE.

Cealaltă mare diferență sunt simptomele. Intoleranța are simptome nespecifice și debut lent și progresiv. Alergiile declanșează reacții mai rapide care pot necesita asistență medicală de urgență.

Intoleranța alimentară include probleme atunci când vine vorba de digerarea corectă a unui aliment.

Ce măsoară un test de sensibilitate alimentară?

În procesele alergice, imunoglobulinele care sunt crescute sunt de obicei IgE. Deși există studii care amintesc de IgG în cazurile de hipersensibilitate alimentară, această situație este încadrată în așa-numitele reacții de hipersensibilitate mediate de complexele imune Ag/IgG.

Aportul repetat și susținut al acestor alimente determină o prezență constantă a anticorpilor în fluxul sanguin, ceea ce poate face ca simptomele să devină cronice. Există câteva patologii de bază care par să mărească predispoziția de a trăi cu aceste hipersensibilități alimentare:

Testul de sensibilitate alimentară este testul de laborator în care este demonstrată prezența unor niveluri ridicate de anticorpi specifici IgG împotriva unei liste largi de alimente. Există teste care analizează până la peste 200 de produse alimentare sau ingrediente.

Efectuarea testului de sensibilitate alimentară în cazurile în care se suspectează o intoleranță sau o alergie poate fi foarte utilă. Dacă se confirmă prezența anticorpilor, eliminarea acestor alimente din dietă va stopa reacțiile de hipersensibilitate.

Bărbat alergic la alune
Alergiile alimentare pot altera calitatea vieții, deoarece forțează pacientul să-și schimbe drastic dieta.

Cum se face testul de sensibilitate alimentară?

Persoana care urmează să efectueze testul trebuie să fie calmă, deoarece are loc doar o extracție de sânge. Prezența sau absența anticorpilor IgG împotriva fiecăruia dintre alimentele analizate este determinată din sângele extras, folosindu-se un test imunosorbant legat de enzime, cunoscut sub numele de ELISA.

Rezultatele sunt analizate în dublu exemplar. Raportul este disponibil în 14 zile.

Ce specialist poate solicita și face un test de sensibilitate alimentară?

Cei mai indicați specialiști sunt nutriționiștii, gastroenterologii, alergologii și endocrinologii. Și alții, cum ar fi medicul de familie sau internistul, pot solicita acest test.

Datorită simptomatologiei nespecifice, chiar și un neurolog ar putea lua în considerare solicitarea acestui test dacă crede că originea unui simptom poate fi legată de o intoleranță.

Care sunt cele mai solicitate teste de sensibilitate alimentară?

Testul de sensibilitate alimentară este testul de laborator care evaluează răspunsul non-alergic pe care sistemul imunitar îl produce împotriva anumitor alimente. În prezent, pe piață, există diferite tipuri, care împărtășesc aceeași tehnică de laborator.

Testele diferă prin numărul de alimente pe care le analizează. Există teste pentru 88 de produse, pentru 123, 150 și 200. În funcție de numărul de alimente analizate, prețurile variază între 140 € și 225 €.

Pe lângă aceste teste de sensibilitate, există și alte analize care studiază intoleranța la unii nutrienți specifici, precum lactoza, fructoza și glutenul.

Ce este testul de respirație cu hidrogen?

Testul cu hidrogen este un test non-invaziv care permite, din aerul expirat, diagnosticarea intoleranței la diferite tipuri de zaharuri. Studiază intoleranța la lactoză, fructoză-sorbitol sau zaharoză. În plus, este utilizat pentru a efectua un studiu al malabsorbției intestinale, prin determinarea D-xilozei sau detectarea unei creșteri bacteriene în intestine.

În sistemul digestiv, există bacterii care sunt responsabile de descompunerea zaharurilor pe care le consumăm. În această descompunere, este eliberat hidrogen. Hidrogenul creat trece în sânge și de acolo în plămâni, așa că ajunge să fie expulzat atunci când respirăm. Prin urmare, acest test măsoară cantitatea de gaz eliberată după administrarea zaharului.

Pacientul suflă într-un tub conectat la un dispozitiv electronic care analizează hidrogenul din respirație. Se face o primă măsurătoare pe stomacul gol și apoi se dă tipul de zahar analizat (sub forma lichidă). Măsurătorile succesive se fac la fiecare 15-30 de minute timp de 1-2 ore.

Cu o zi înainte de efectuarea acestui test, este indicat să nu se consume fructe. În ziua testului, trebuie ținut post. De asemenea, este interzis tutunul cu 3 ore înainte. O altă problemă de luat în considerare este faptul că antibioticele nu trebuie consumate cu o săptămână înainte.

Microbiota intestinală
Bacteriile din intestine fermentează substanțele și eliberează gaze. Aceste gaze pot fi măsurate pentru a determina intoleranțele alimentare.

Cum se confirmă intoleranța la lactoză?

Dacă se suspectează intoleranța la lactoză, trebuie să reducem cantitatea de produse lactate pe care le consumam și să vedem cum reacționează organismul. Avem un diagnostic atunci când, după 3-4 săptămâni de dietă fără lactate, simptomele dispar. Se confirmă dacă reapar după ce am consumat din nou acest tip de alimente.

În plus, există două teste :

  • Studiu de respirație cu hidrogen: se face o măsurare bazală a hidrogenului la expirare și apoi periodic după consumul unui lichid cu niveluri ridicate de lactoză.
  • Test de toleranță la lactoză: se prelevează o probă de sânge la 2 ore după consumul unui lichid cu niveluri ridicate de lactoză. Dacă glicemia nu crește, înseamnă că organismul nu digeră sau absoarbe zaharul în mod corespunzător.

Când ar trebui să fac un test de sensibilitate alimentară?

Necesitatea unui test de sensibilitate alimentară va fi determinată de către medicul specialist. Este important să ne consultăm cu un specialist dacă avem reacții neașteptate, rare sau nedorite după consumarea anumitor produse.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Shakoor Z, AlFaifi A, AlAmro B, AlTawil LN, AlOhaly RY. Prevalence of IgG-mediated food intolerance among patients with allergic symptoms. Ann Saudi Med. 2016 Nov-Dec;36(6):386-390. doi: 10.5144/0256-4947.2016.386. PMID: 27920409; PMCID: PMC6074204.
  • Yu W, Freeland DMH, Nadeau KC. Food allergy: immune mechanisms, diagnosis and immunotherapy. Nat Rev Immunol. 2016 Dec;16(12):751-765. doi: 10.1038/nri.2016.111. Epub 2016 Oct 31. PMID: 27795547; PMCID: PMC5123910.
  • Alquinta, R. Codoceo, et al. “Test del hidrógeno (H2) espirado: Metodología e indicaciones.” (2019).
  • Di Rienzo T, D’Angelo G, D’Aversa F, Campanale MC, Cesario V, Montalto M, Gasbarrini A, Ojetti V. Lactose intolerance: from diagnosis to correct management. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2013;17 Suppl 2:18-25. PMID: 24443063.
  • Peters RL, Krawiec M, Koplin JJ, Santos AF. Update on food allergy. Pediatr Allergy Immunol. 2021 May;32(4):647-657. doi: 10.1111/pai.13443. Epub 2021 Jan 21. PMID: 33370488; PMCID: PMC8247869.
  • Foong RX, Dantzer JA, Wood RA, Santos AF. Improving Diagnostic Accuracy in Food Allergy. J Allergy Clin Immunol Pract. 2021 Jan;9(1):71-80. doi: 10.1016/j.jaip.2020.09.037. PMID: 33429723; PMCID: PMC7794657.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.