Băile vaginale cu aburi: utilizări și recomandări
De ceva vreme, băile vaginale cu aburi atrag atenția a mii de femei din întreaga lume, întrucât multe vedete promovează această practică. Acest tratament, numit și abur vaginal sau „yoni steam” , constă în expunerea zonei vaginale la aburul eliberat de unele plante pentru a curăța zona și a ameliora anumite afecțiuni. Chiar funcționează? Există dovezi?
Deși multe date anecdotice raportează beneficii, deocamdată nu există studii științifice care să arate că utilizarea aburului este eficientă. În schimb, profesioniștii din domeniul sănătății ne avertizează asupra anumitor riscuri, mai ales atunci când nu luăm măsurile de precauție necesare.
Cum funcționează băile vaginale cu aburi?
Pentru a efectua băi vaginale cu aburi, se prepară o infuzie din diverse plante. Apoi, vaginul este expus vaporilor eliberați între 20 și 45 de minute.
Unele spa-uri de lux oferă acest serviciu contra unei taxe mari. Centrele folosesc un scaun special cunoscut sub numele de „tron”, care are o gaură prin care trece aburul.
Unele femei fac băi acasă, fără elemente speciale. Preparatul este pus într-un lighean și femeia se ghemuiește fără haine peste recipient pentru a simți vaporii. Adesea, se folosește un prosop în jurul taliei și picioarelor pentru a preveni scăparea aburului.
În general, plantele care sunt utilizate sunt următoarele:
- Muşeţel
- Gălbenele
- Busuioc
- Salvie
- Oregano
- Pelin
- Rozmarin
Utilizări și beneficii ale băilor vaginale cu aburi
În medicina tradițională, băile vaginale cu aburi sunt folosite ca tratament pentru a „curăța” vaginul, uterul și întregul tract reproducător al femeii. Fanii metodei spun că băile pot să amelioreze probleme comune, cum ar fi următoarele:
- Simptome menstruale : crampe, balonare, sângerare abundentă și epuizare
- Dezechilibre hormonale
- Mirosuri vaginale neplăcute
- Infertilitate
- Hemoroizi
- Stres
- Infecții
- Dureri de cap
Aceste presupuse beneficii nu au nicio bază științifică. Unii spun că aburul funcționează pentru că îmbunătățește fluxul de sânge către țesuturile vaginale, ceea ce ar favoriza vindecarea. Totuși, aceste afirmații nu au fost dovedite științific.
Deși băile vaginale cu aburi au existat dintotdeauna, adevărul este că popularitatea lor este recentă. Au fost foarte căutate în 2015, după ce Gwyneth Paltrow le-a promovat. Au devenit un serviciu oferit de unele stațiuni balneare din națiunile anglo-occidentale.
De exemplu, terapeutul Claire Stone din Marea Britanie oferă terapii vaginale cu aburi de aproape un deceniu. Rețelele de socializare au contribuit la promovarea practicii datorită feedback-ului pozitiv. În ciuda popularității, băile de acest tip ar putea avea mai multe dezavantaje decât beneficii.
Deci, ce spun studiile?
Nu s-a făcut nicio cercetare serioasă pentru a evalua presupusele beneficii ale băilor vaginale cu aburi. Popularitatea se datorează mărturiilor și afirmațiilor online care nu au nicio bază științifică.
Un studiu publicat în Culture, Health & Sexuality în 2017 afirmă că acest tip de practică ia naștere din idei ce susțin că organismul femeii este murdar, că viața contemporană este dăunătoare și că este necesar să fim în continuă îmbunătățire pentru a menține sănătatea.
Adevărul este că există multe mituri despre sănătatea intimă a femeilor. Contrar credinței populare, vaginul nu necesită produse sau tratamente specifice pentru a se curăța. După cum explică cercetătorii de la Women’s Health, vaginul se curăță singur datorită prezenței microbiomului, alcătuit în principal din Lactobacillus.
Acest set de bacterii produce acid lactic și alte substanțe care reglează pH-ul zonei pentru a preveni înmulțirea microorganismelor patogene. În acest fel, bacteriile benefice previn infecțiile și modificările dermatologice, printre alte probleme.
Prin urmare, nu este necesar să folosiți geluri, vapori, pudre, băi sau orice produs chimic pentru igiena feminină. Cercetările publicate în Epidemiologic Reviews afirmă faptul că practici precum dușurile vaginale sunt, de fapt, dăunătoare. Utilizarea lor regulată este asociată cu tulburări precum boala inflamatorie pelvină.
Acestea fiind spuse, un lucru trebuie să fie clar: nu este necesară spălarea sau „purificarea” interiorului vaginului. Acesta are propriul mecanism de curățare. Pentru spălarea părții exterioare, utilizarea apei este suficientă. Dacă folosiți produse de curățare, acestea trebuie sa aibă un pH neutru, fără parfumuri și iritanți.
Băile vaginale cu aburi pot fi periculoase?
Nu există suficiente dovezi științifice pentru a determina dacă această practică este sigură și eficientă. Cu toate acestea, există o anumită îngrijorare cu privire la riscul de arsuri cauzate de expunerea acestor țesuturi sensibile la căldură.
Un raport de caz publicat în Journal of Obstetrics and Gynecology Canada în 2019 ne-a avertizat cu privire această problemă. Cercetătorii au prezentat cazul unei femei în vârstă de 62 de ani care a suferit arsuri de gradul II după ce a aplicat aburi în zona vaginală în încercarea de a reduce un prolaps.
Supraîncălzirea regiunii intime poate oferi un mediu ideal pentru dezvoltarea microorganismelor care provoacă infecții. Acest lucru se agravează dacă articolele folosite nu sunt igienizate adecvat.
Din motive de siguranță, aplicarea bolilor cu aburi nu este recomandată în caz de boli ale sistemului reproducător, infecții și sarcină. Cel mai bine este să consultați un medic.
Ce să rețineți despre băile vaginale cu aburi?
Deși băile vaginale cu aburi sunt promovate cu scopul de a îmbunătăți sănătatea intimă, adevărul este că acestea sunt inutile și pot fi periculoase. În condiții normale, vaginul are capacitatea de a se curăța în mod natural datorită microbiomului său. Dacă echilibrul pH-ului este modificat, medicul ginecolog vă poate prescrie un tratament.
O lucrare publicată în Review of Anti-infective Therapy în 2021 ne-a avertizat despre modul în care industria produselor și serviciilor vaginale manipulează realitatea pentru a crea dependență. Apar tendințe și se construiesc idei în jurul curățării vaginale. Cercetătorii avertizează că, în SUA, peste două miliarde de dolari sunt cheltuiți anual pentru loțiuni, deodorante, săpunuri, șervețele umede și pudre vaginale.
În cazul recurgerii la acest tip de intervenție, este esențial să nu vă apropiați prea mult de abur pentru a preveni arsurile. Mediul trebuie să fie igienic, la fel și elementele folosite. În caz contrar, există un risc mare de infecție.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Chen Y, Bruning E, Rubino J, Eder SE. Role of female intimate hygiene in vulvovaginal health: Global hygiene practices and product usage. Womens Health (Lond). 2017;13(3):58-67. doi:10.1177/1745505717731011
- Jenkins, A., Money, D., & O’Doherty, K. C. Is the vaginal cleansing product industry causing harm to women?. Expert Review of Anti-infective Therapy. 2021; 19(3): 267-269.
- Martino JL, Vermund SH. Vaginal douching: evidence for risks or benefits to women’s health. Epidemiol Rev. 2002;24(2):109-124. doi:10.1093/epirev/mxf004
- Robert M. Second-Degree Burn Sustained After Vaginal Steaming. J Obstet Gynaecol Can. 2019 Jun;41(6):838-839.
- Vandenburg T, Braun V. ‘Basically, it’s sorcery for your vagina’: unpacking Western representations of vaginal steaming. Cult Health Sex. 2017 Apr;19(4):470-485.