Logo image
Logo image

5 băuturi calde și reci pentru a calma durerea în gât

4 minute
Durerea în gât este un simptom al răcelii comune. Deși poate fi enervantă, există remedii naturiste pentru a atenua această afecțiune.
5 băuturi calde și reci pentru a calma durerea în gât
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale răcelii este durerea în gât. Această parte a corpului poate prezenta semne timpurii ale gripei sau chiar probleme mai grave. Prin urmare, este important să vă ocupați de acest disconfort și să depuneți eforturi pentru a calma durerea în gât și a evita consecințele majore.

Există diferite medicamente pentru a calma durerea în gât. Cu toate acestea, puteți recurge oricând și la opțiuni naturale care pot fi preparate acasă, precum aceste băuturi pe care vi le arătăm mai jos.

Cauzele durerii în gât

Durerea în gât este una dintre cele mai frecvente afecțiuni apărute din cauza schimbărilor meteorologice sau virușilor și bacteriilor. Potrivit unei publicații a Clinicii Mayo, cauzele acestei afecțiuni pot fi următoarele:

  • Răceală
  • Gripă
  • Mononucleoză
  • Pojar
  • Varicelă
  • Laringotraheobronșită: o boală obișnuită a copilăriei, caracterizată prin tuse

Pe lângă acestea, există și alte cauze mai puțin frecvente, cum ar fi:

  • Alergii
  • Deshidratare
  • Iritanți precum tutunul și alcoolul
  • Tensiune musculară
  • Boala de reflux gastroesofagian

Recomandăm: Gargară cu bicarbonat de sodiu și apă pentru durerea în gât

În funcție de originea durerii în gât, medicul va recomanda un tratament cu antibiotice sau analgezice ușoare pentru a calma disconfortul. Dar, independent de acestea, există câteva recomandări care pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Printre ele, se remarcă nevoia de a bea lichide pentru a menține gâtul umed și pentru a evita deshidratarea.

Băuturi calde și reci pentru a calma durerea în gât

Some figure

 

1. Apă

Una dintre cele mai bune băuturi pentru sănătate este apa. Caldă sau rece, va ajuta la calmarea durerii în gât și a oricărui alt disconfort asociat cu aceasta. Este recomandat să bem cel puțin doi litri sau opt pahare de apă pe zi.

Recomandăm folosirea unui termos personal, pe care să-l aveți tot timpul la îndemână.

2. Suc de fructe

Fructele furnizează toate vitaminele și mineralele de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect. Acestea vă vor ajuta să fiți mai puternici și mai hidratați, pentru a putea avea grija de gât. Nu uitați să pregătiți sucurile acasă, pentru a vă asigura că ingredientele pe care le conține sunt sănătoase.

Sucurile de ananas, portocale sau lămâie sunt opțiuni bune, deoarece au proprietăți antiinflamatoare și vitamina C. Aceasta din urmă, după cum se menționează într-o publicație a National Institutes of Health, este un antioxidant important ce contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar, protejând organismul de diferite boli.

3. Ceai

Ceaiul va fi întotdeauna o opțiune bună! Fiind cald, poate ajuta la relaxarea mușchilor din gât. De asemenea, în funcție de plantele folosite, poate ajuta la ameliorarea rapidă a răcelii. Un exemplu este salvia, o plantă liniștitoare, antiinflamatoare, care este eficientă pentru a calma durerea în gât.

4. Apă cu miere și lămâie pentru a calma durerea în gât

Some figure

 

Unul dintre cele mai folosite remedii pentru a calma durerea în gât și unele afecțiuni legate de gripă sau răceală comună este combinația de miere și lămâie.

Această combinație este recomandată de profesioniști din domeniul sănătății grație proprietăților mierii de a calma tusea. Într-un studiu efectuat pe copii mici (peste 1 an), s-a observat că două lingurițe de miere înainte de a merge la culcare reduc acest simptom și îi ajută să adoarmă.

Folosiți miere și lămâie pentru calmarea tusei!

Ingrediente

  • 1 cană de apă (250 ml)
  • 1 lingură de miere (25 g)
  • 2 lingurițe de suc de lămâie (10 ml)

Pregătire

  • Încălziți ușor apa, adăugați o lingură de miere și alta de zeama de lămâie și amestecați bine.
  • Pe lângă consum, puteți face gargara cu aceasta băutură pentru rezultate mai bune.

Citiți și: Durerea în gât de la stres: de ce apare și cum să acționezi?

5. Supă caldă

Deși sună ciudat, acesta este unul dintre cele mai utilizate remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor asociate cu răceala sau gripa. Un articol publicat de Northwestern Medicine subliniază faptul că supa de pui are proprietăți care pot ajuta la ameliorarea durerii și inflamației gâtului.

Când să consultați medicul?

Consumând această varietate de lichide, veți observa ameliorarea durerii în gât și a unor simptome asociate cu această afecțiune. Totuși, dacă simțiți disconfort multe zile la rând, cel mai bine este să mergeți la medic pentru a exclude orice problemă majoră de sănătate și a găsi tratamentul adecvat.

De asemenea, mergeți la control dacă durerea în gât este însoțită de oricare dintre aceste semne: dificultăți de respirație, probleme la înghițire, sânge în saliva sau flegmă, deshidratare, inflamație și durere la nivelul articulațiilor, erupție cutanată sau salivare excesivă (la copii).


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Agarwal A, Gupta D, et al. An evaluation of the efficacy of licorice gargle for attenuating postoperative sore throat: a prospective, randomized single-blind sturdy. Anesthesia and Analgesia. Julio 2009. 109 (1): 55-81.
  • Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Dolor de garganta. Junio 2015. U.S. Department of Health and Human Services.
  • Clínica Mayo. Dolor de garganta. (2020). Recuperado el 9 de junio de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-20351635.
  • Del Mar, C. B., & Glasziou, P. P. (1998). Antibiotics for sore throats? Journal of Paediatrics and Child Health. https://doi.org/10.1046/j.1440-1754.1998.00304.x.
  • Kwakman, P. H. S., te Velde, A. a, de Boer, L., Speijer, D., Vandenbroucke-Grauls, C. M. J. E., & Zaat, S. a J. (2010). How honey kills bacteria. FASEB J. https://doi.org/10.1096/fj.09-150789.
  • National Center for Complementary and Integrative Health. Licorice Root. Agosto 2020. U.S. Department of Health and Human Services.
  • Patil S. M, Ramu R, et al. A systematic review on ethnopharmacology, phytochemistry and pharmacological aspects of Thymus vulgaris Linn. Heliyon. Mayo 2021. 7 (5): e07054.
  • Quinlan, P., Lane, J., & Aspinall, L. (1997). Effects of hot tea, coffee and water ingestion on physiological responses and mood: The role of caffeine, water and beverage type. Psychopharmacology. https://doi.org/10.1007/s002130050438.
  • Rennard B. O, Ertl R. F, et al. Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro. Chest. Octubre 2020. 118 (4): 1150-7.
  • RxList. Thyme. Junio 2021.
  • Tanz, R. R. (2017). Sore Throat. In Nelson Pediatric Symptom-Based Diagnosis. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-39956-2.00001-7.
  • Tosh P. K. Is it true that honey calms coughs better than cough medicine does? Mayo Clinic. Agosto 2020.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.