Durerea în gât de la stres: de ce apare și cum să acționezi?
 

Durerea în gât de la stres: de ce apare și cum să acționezi?

Ați auzit despre durerea în gât din cauza stresului? Vă învățăm tot ce ar trebui să știți despre ea!
Durerea în gât de la stres: de ce apare și cum să acționezi?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Faringita este durerea sau iritația cavității orofaringiene. Simptomele sale vă pot provoca dificultăți și chiar vă pot împiedica să vă îndepliniți obligațiile zilnice. Durerea în gât de la stres este ceva frecvent, dar este acesta motivul real? Citiți mai departe pentru a afla ce cred medicii despre asta!

Stilul de viață al societății actuale face aproape imposibil să trăiești fără stres. Urmele sale sunt resimțite în multe feluri, de la sfera fizică, la cea emoțională. Uneori nu realizăm daunele pe care stresul le provoacă organismului. Să vedem ce se află în spatele durerii în gât de la stres!

Durerea în gât de la stres este reală?

Fată afectată de durerea în gât de la stres

Da, o durere în gât de la stres este o problemă reală. Ca în toate cazurile, această afirmație necesită câteva nuanțe. În primul rând, trebuie să înțelegem că stresul este un mecanism natural pe care organismul îl pune în mișcare pentru a face față situațiilor amenințătoare.

Simțim stres pentru a putea răspunde mai bine provocărilor de zi cu zi. În doze mici, nu este nicio problemă. Dar, atunci când ne invadează viața, schimbările fiziologice pe care le provoacă ne pot afecta sănătatea. De exemplu, există un consens unanim în rândul cercetătorilor: stresul slăbește sistemul imunitar.

Procedând astfel, organismul este expus bolilor. În acest moment putem înțelege o durere în gât din cauza stresului. Un articol publicat în Inflammation Research în august 2012 arată că până la 40% din cazurile de faringită apar din cauza episoadelor infecțioase (rinovirus și adenovirus).

Ecuația este completă: organismul este slăbit de infecții din cauza stresului prelungit, iar un număr semnificativ de cazuri de dureri în gât ar putea fi cauzate de acestea. Din acest motiv, dovezile indică faptul că, pe lângă faringită, stresul zilnic poate duce și la gripă, dureri de cap, dureri de spate și alte probleme de sănătate.

În aceeași ordine de idei, putem suferi de durere în gât și din cauza anxietății. Când avem episoade de anxietate, organismul reacționează prin eliberarea de cortizol și adrenalină în sânge. Printre multe alte lucruri, acești hormoni pot provoca următoarele:

  • Hiperventilație
  • Tuse anxioasă
  • Respirație rapidă (pe gură)
  • Tensiune în mușchi

Aceste mecanisme fizice pot usca sau irita cavitatea orofaringiană, ceea ce poate fi un catalizator pentru o durere în gât anxioasă.

Ce putem face pentru a evita durerea în gât de la stres?

Având în vedere că stresul este responsabil de aceste episoade, primul lucru pe care ar trebui să-l facem este să identificăm dacă vreunul dintre ele precede o durere în gât. Acest lucru este foarte important, deoarece faringita se poate dezvolta și din alte cauze.

Dacă stresul și anxietatea sunt asociate cu o durere în gat, puteți adopta o serie de obiceiuri:

  • Reduceți consumul de cofeină: Există dovezi ce arată că un aport disproporționat de cofeină poate duce la stres, anxietate și chiar depresie. Încercați să reduceți consumul la una sau două căni pe zi.
  • Faceți exerciții regulat: Cercetătorii susțin că exercițiile regulate reduc stresul. Încercați să faceți cel puțin 150 de minute de activitate fizică pe săptămână, aspect sugerat de OMS pentru o viață sănătoasă.
  • Adoptați o dietă sănătoasă: O dietă echilibrată vă poate întări sistemul imunitar și, prin urmare, vă poate proteja împotriva bolilor infecțioase. Includeți fructele, legumele și leguminoasele în planul de masă săptămânal.
  • Dormiți 8 ore: Studiile arată că stresul poate provoca tulburări de somn. Dormiți între 7 și 8 ore consecutive pe zi.
  • Faceți exerciții de respirație: Vă pot ajuta să controlați un episod de anxietate și stres.
  • Evitați alcoolul și tutunul: Sunt două obiceiuri care pot crește stresul sau anxietatea. Dacă nu le puteți elimina complet, reduceți consumul la minim.

Trebuie doar să adoptați obiceiuri sănătoase în fiecare zi pentru a evita durerile în gât de la stres. Dacă schimbările par prea abrupte în raport cu obiceiurile actuale, adoptați-le treptat. În acest fel, evitați dezvoltarea stresului și anxietății ca urmare a modificării rutinei.

Ce să faceți dacă durerea în gât persistă?

Specialist în durerea în gât de la stres

Obiceiurile pe care le-am amintit sunt de bază pentru a minimiza stresul. Cu toate acestea, ele pot fi insuficiente în cazurile de stres cronic sau anxietate cronică. Este posibil să fie nevoie de intervenția unui profesionist.

Există, de asemenea, posibilitatea să reduceți stresul sau anxietatea, dar să continuați să suferiți de o durere în gât. Rețineți că infecțiile bacteriene, alergiile, bolile gastrointestinale (cum ar fi refluxul) și factorii de mediu sunt alte cauze ale durerii în gât.

În acest sens, consultarea unui specialist este o alegere înțeleaptă. Medicul va determina cauzele faringitei, ceea ce vă va permite să alegeți un tratament eficient.

Durerea în gât de la stres este reală și poate fi declanșată și de anxietate. Este vorba despre atacarea problemei, care necesită o serie de schimbări în stilul de viață. Dacă episoadele persistă, ar trebui să consultați un specialist pentru a aprofunda cauzele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • DeLongis, A., Folkman, S., & Lazarus, R. S. The impact of daily stress on health and mood: psychological and social resources as mediators. Journal of personality and social psychology. 1998; 54(3): 486.
  • Edenfield, T. M., & Blumenthal, J. A. Exercise and stress reduction. 2011.
  • Glaser, R., & Kiecolt-Glaser, J. K. Stress-induced immune dysfunction: implications for health. Nature Reviews Immunology. 2005; 5(3): 243-251.
  • Jin, M. J., Yoon, C. H., Ko, H. J., Kim, H. M., Kim, A. S., Moon, H. N., & Jung, S. P. The relationship of caffeine intake with depression, anxiety, stress, and sleep in Korean adolescents. Korean journal of family medicine. 2016; 37(2): 111.
  • Renner, B., Mueller, C. A., & Shephard, A. Environmental and non-infectious factors in the aetiology of pharyngitis (sore throat). Inflammation research. 2012; 61(10): 1041-1052.
  • Sanford, L. D., Suchecki, D., & Meerlo, P. Stress, arousal, and sleep. Sleep, neuronal plasticity and brain function. 2014; 379-410.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.