Beneficiile plantelor în bucătărie
Probabil că ai auzit despre beneficiile amplasării plantelor în bucătărie. Cu toate acestea, vrem să-ți spunem ceva mai mult.
Lavanda, aloe vera, busuiocul, menta și rozmarinul sunt doar câteva dintre plantele pe care le poți avea în bucătărie. Acestea îți pot oferi o varietate de avantaje. De exemplu, unul dintre avantaje este că, dacă ai un spațiu mic, poți găsi o modalitate de a le amplasa fără a pierde aspectul decorativ.
Iată care sunt beneficiile plantelor amplasate în bucătărie!
Beneficiile plantelor amplasate în bucătărie
1. Plantele pot condimenta mesele
Plantele aromatice dau o aromă specială preparatelor. Este un mare avantaj să le avem proaspete și la îndemână. Mulți oameni spun că atunci când își cresc propriile plante aromatice, acestea au un miros mai concentrat.
Poți planta în ghivece busuiocul, rozmarinul, coriandrul, pătrunjelul și menta. Cu siguranță vei găsi rețete în care să adaugi fiecare plantă aromatică; ghiveciul sau recipientul decorativ trebuie să aibă găuri pe fund, astfel încât apa să se poată scurge de fiecare dată când uzi plantele.
2. Sunt un kit de urgență
Când gătești, se întâmplă uneori mici accidente: fie o tăietură cu marginea unui cuțit, fie o arsură cu ulei, apă sau o tigaie fierbinte. Deși poți avea trusa de prim ajutor la îndemână, unii oameni susțin că gelul de aloe vera ajută la regenerarea pielii, pe lângă hidratarea zonei și ameliorarea durerii.
Aloe vera necesită un loc cu lumină naturală și ventilație, deci ar trebui să o așezi lângă o fereastră. Dacă planta este mare, ai grijă să nu o uzi în exces, deoarece îi poți îneca rădăcinile.
Descoperă mai mult:
3. Dau o notă decorativă
Fără îndoială, plantele decorează casa. Acestea aduc culoare, bucurie și se combină cu orice stil, pe lângă faptul că dau casei un miros constant și proaspăt. Ele ar putea fi, de asemenea, momentul ideal pentru a-ți scoate la iveală partea creativă. Decorarea unei cutii sau crearea unui ghiveci pentru plantare va oferi bucătăriei un aspect unic și autentic. Treci la treabă!
4. Îmbunătățesc starea generală de sănătate
O revizuire a studiilor publicate în Preventive Medicine Reports sugerează că grădinăritul poate ajuta la reducerea anxietății, depresiei și indicelui de masă corporală (IMC), precum și la îmbunătățirea calității vieții și la un sentiment de satisfacție.
Petrecerea timpului în activități precum transplantarea, tăierea sau udarea te-ar putea ajuta să-ți scoți din minte rutina zilnică și grijile.
5. Purifică aerul
Anumite plante sunt celebre pentru proprietățile lor de a curăța sau purifica aerul. În afară de faptul că oferă oxigen, acestea contribuie la eliminarea mirosurilor puternice și la neutralizarea fumului de țigară. Poți alege limba soacrei, areca și arborele de cauciuc. Sunt excelente în această privință.
Sfaturi pentru a avea plante în bucătărie
Plantele necesită condiții specifice. De asemenea, ține cont de faptul că nu toate plantele pot supraviețui căldurii bucătăriei. De aceea, dorim să-ți oferim câteva sfaturi care ar putea fi utile:
- Află ce plante pot fi cele mai utile în bucătărie.
- Asigură-te că locul în care așezi plantele este depărtat de căldura aragazului, de fum și de curenții puternici de aer.
- Așază vasele într-un loc luminos în care soarele nu le lovește direct timp de multe ore.
- Dacă spațiul din bucătărie este limitat, o opțiune bună este să pui plante în ghivece suspendate.
- Evită să așezi plantele lângă chiuvetă, deoarece acestea pot avea reziduuri sau detergent pe ele.
Îți recomandăm:
Beneficiile plantelor în bucătărie: dincolo de estetică
O zonă verde se poate potrivi cu orice stil și cameră a casei. A avea plante în bucătărie poate aduce multe beneficii. Printre cele mai importante se numără reducerea anxietății și depresiei, purificarea aerului și ajutorul în caz de urgență.
În cazul bătrânilor, activitățile legate de grădinărit sunt corelate cu îmbunătățirea calității vieții. Starea lor de spirit crește atunci când investesc timp în îngrijirea naturii.
În plus, vei avea mereu plante proaspete gata să condimenteze mesele! Nu uita să le pui în locuri fără fum de la aragaz și fără curent și să faci găurile necesare în ghivece pentru a asigura drenajul apei la udare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Soga, M., Gaston, K. J., & Yamaura, Y. (2016). Gardening is beneficial for health: A meta-analysis. Preventive medicine reports, 5, 92–99. https://doi.org/10.1016/j.pmedr.2016.11.007
- Gozalo Vallepuga, Nuria, and Ana Luisa Caballero Navarro. “Aplicaciones terapéuticas para hacer frente a la depresión en ancianos: una revisión bibliográfica.”
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.