Bindi Irwin vorbește despre viața ei cu endometrioză
 

Bindi Irwin vorbește despre viața ei cu endometrioză

Pe rețelele de socializare, vedeta australiană de 24 de ani a oferit detalii despre starea ei și despre operația la care a fost supusă pentru endometrioză.
Bindi Irwin vorbește despre viața ei cu endometrioză
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 14 martie, 2023

Tânăra australiană Bindi Irwin a vorbit pe Twitter despre endometrioză, afecțiune pe care a descoperit-o acum un deceniu. La 24 de ani, cântăreața a oferit detalii despre suferința ei și despre simptomele care îi schimbă calitatea vieții.

Oboseala extremă, epuizarea inexplicabilă și durerea ciclică sunt simptome care duc la iritabilitate, productivitate scăzută și absenteism la locul de muncă. Femeile cu această boală trebuie să facă față unei situații dificile.

De asemenea, endometrioza poate fi subdiagnosticată. Multe paciente nu au un diagnostic precis, motiv pentru care abordarea adecvată este întârziată. De fapt, drumul lui Bindi Irwin nu a fost scutit de aceste vicisitudini:

10 ani m-am luptat cu oboseala, durerea și greața. Un doctor mi-a spus că este ceva cu care te confrunți ca femeie și am renunțat complet, încercând să supraviețuiesc durerii.

~ Bindi Irwin pe Twitter ~

Ce este endometrioza?

Endometrioza constă în creșterea țesutului endometrial în afara uterului. Endometrul este stratul interior al uterului, adică partea care se scurge în timpul menstruației și cea care protejează ovulul fecundat atunci când începe sarcina.

Acest țesut crește în afara locației sale naturale. Ciclul de sângerare are loc în zone anormale pentru anatomia umană. Durerea apare în regiunile în care se află acest țesut deplasat (ectopic).

De obicei, endometrioza afectează trompele uterine și ovarele.

Această localizare este cauza disconfortului intens care apare aproape o dată pe lună. Endometrul ectopic se inflamează prin acțiunea hormonală și chiar sângerează, ca și cum ar fi în interiorul uterului.

Problema este că, pe termen mediu, inflamația afectează și țesuturile din jur. Trompele uterine și ovarele acumulează lichid, se umflă, încearcă să se vindece după fiecare ciclu menstrual și produc țesut fibros în exces. Acest țesut provoacă aderențe în pelvis și duce la infertilitate.

Femeie cu endometrioză
Durerea generată de endometrioză este foarte intensă și invalidantă.

Bindi Irwin vorbește despre viața ei cu endometrioză

Bindi Irwin a spus că oboseala, durerea și greața sunt cele mai neplăcute simptome. În general, aceste manifestări se repetă în fiecare lună, în funcție de ciclul menstrual și stimularea hormonilor feminini.

Cele mai frecvente simptome ale endometriozei sunt următoarele:

  • Dismenoree: este durerea care apare odată cu menstruația, dar în exces.
  • Dispareunie: este durerea care își face apariția în timpul actului sexual.
  • Disurie: unele femei raportează disconfort atunci când urinează, mai ales cele care au dezvoltat aderențe fibroase în jurul vezicii urinare.
  • Oboseală: în timpul menstruației, femeile cu endometrioză pot simți o oboseală extremă care le obligă să se odihnească. Pot exista sângerări imperceptibile din cauza țesutului endometrial. Acest lucru duce la anemie și, odată cu ea, la oboseală.
  • Modificări ale mișcărilor intestinale: inflamația tipică afecțiunii și apropierea țesutului ectopic de sistemul digestiv duce la alterarea tranzitului intestinal. Unele paciente au diaree și altele constipație cronică.

Bindi Irwin și operația ei pentru tratarea endometriozei

Într-o postare pe Instagram, Bindi Irwin a apărut operată de endometrioză, într-un pat de spital. În relatarea ei, tânăra australiană spune că medicii au îndepărtat multe focare de țesut endometrial ectopic.

Intervenția chirurgicală pentru endometrioză este o opțiune care trebuie discutată cu medicul curant. Atunci când nu există dorința de a concepe în viitor și simptomele sunt foarte intense, este posibil să se elimine o mare parte din conținutul pelvisului, inclusiv ovarele afectate.

La pacientele tinere care doresc să rămână însărcinate se folosește o intervenție chirurgicală conservatoare. Focalele de țesut ectopic sunt căutate și îndepărtate unul câte unul. Uterul și ovarele sunt conservate, astfel încât să existe posibilitatea de fertilizare și sarcină.

Bindi Irwin s-a operat pentru a scăpa de endometrioză. Ea menționează îndepărtarea a 37 de leziuni. Una dintre ele a fost un „chist de ciocolată” (endometriom), care este o formațiune mai mare, plină cu lichid maro închis.

După intervenție, tratamentul continuă cu medicamente, aproape întotdeauna hormonale. Se folosesc contraceptive clasice, precum și hormoni de eliberare a gonadotropinei și agonişti și antagonişti de progestativ.

Femeie operată de endometrioză
Chirurgia pentru această tulburare poate fi laparoscopică, ceea ce facilitează recuperarea postoperatorie.

Mesajul plin de speranță al tinerei

Multe femei tinere trăiesc cu endometrioză, la fel ca Bindi Irwin. Mesajul vedetei este unul plin de speranță. Există modalități de a accesa tratamente noi și eficiente. Pentru asta, este necesar să avem mai multe informații despre boală și să ajungem la profesioniștii din domeniul sănătății care ne pot oferi o soluție personalizată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Agarwal, S. K., Chapron, C., Giudice, L. C., Laufer, M. R., Leyland, N., Missmer, S. A., … & Taylor, H. S. (2019). Clinical diagnosis of endometriosis: a call to action. American journal of obstetrics and gynecology220(4), 354-e1.
  • Araya, N. M. U. (2019). Actualización en los puntos clave de la endometriosis. Revista Médica Sinergia4(05), 35-43.
  • Kho, R. M., Andres, M. P., Borrelli, G. M., Neto, J. S., Zanluchi, A., & Abrão, M. S. (2018). Surgical treatment of different types of endometriosis: Comparison of major society guidelines and preferred clinical algorithms. Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology51, 102-110.
  • Ramin-Wright, A., Schwartz, A. S. K., Geraedts, K., Rauchfuss, M., Wölfler, M. M., Haeberlin, F., … & Leeners, B. (2018). Fatigue–a symptom in endometriosis. Human reproduction33(8), 1459-1465.
  • Quintero, M. F., Vinaccia, S., & Quiceno, J. M. (2017). Endometriosis: Aspectos Psicologicos. Revista chilena de obstetricia y ginecología82(4), 447-452.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.