Selena Gomez: documentarul despre sănătatea ei fizică și psihică
 

Selena Gomez: documentarul despre sănătatea ei fizică și psihică

După controverse, diagnostice eșuate și suspendarea activității, avem acum declarația Selenei Gomez despre sănătatea ei. Cum trăiește cu lupusul și tulburarea bipolară?
Selena Gomez: documentarul despre sănătatea ei fizică și psihică
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 06 martie, 2023

După 6 ani de filmări, documentarul despre Selena Gomez a apărut pe Apple Tv+ și oferă informații despre starea de sănătate a cântăreței. Deși majoritatea publicului cunoaște istoria relației sale cu Justin Bieber și anularea turneului din 2016, acum avem informații noi. La doar 30 de ani și cu o carieră meteorică, vedeta are o faimă imensă și boli greu de controlat.

În documentarul My mind & me, aflăm despre bipolaritate. Tratamentele nu au avut efect, iar suișurile și coborâșurile au fost atât de notorii, încât Selena Gomez și-a pierdut de multe ori puterea.

Cum a fost filmat documentarul despre Selena Gomez?

Alek Keshishian a fost directorul acestei urmăriri intense a Selenei timp de 6 ani. Născut în Liban și educat la Harvard, realizatorul a colaborat cu cântăreața pentru producția mai multor videoclipuri. Mulți s-ar putea să-l știe dintr-un documentar din 1991 despre Madonna, intitulat Truth or dare.

My mind & me începe în 2016. Selena Gómez repetă pentru turneul Revival, având deja diagnosticul de lupus eritematos sistemic pe care l-a primit în 2015.

Presiunea bolilor fizice și simptomelor de sănătate mintală o pune la pământ. Spectacolele sunt suspendate din cauza crizei de sănătate mintală. În comunicatele oficiale se vorbește despre avansul lupusului și lipsa forței de a efectua deplasările. Adevărul pare a fi un amestec de situații și circumstanțe care ar reprezenta o greutate excesivă pentru orice ființă umană, celebră sau anonimă.

Dezvăluirile despre labirintul mintal al cântăreței servesc pentru a înțelege mai bine presiunea sub care a trăit și suișurile și coborâșurile stării sale de sănătate. Vedeta susține concerte impresionante, dar plânge în dressing după ultimele spectacole dinaintea pauzei din 2016:

Presiunea este copleșitoare.

~ Selena Gomez ~

Dezvăluirile Selenei Gomez despre bipolaritate

Documentarul despre Selena Gomez este o privire intimă asupra bipolarității. Tulburarea bipolară este o afecțiune psihică ce duce la schimbări extreme de dispoziție. Pacientul trece de la depresie puternică la emoție maniacală.

Când apare perioada depresivă, pacientul este trist, nu se poate concentra, încetează să mănânce și slăbește, se simte lipsit de energie și are gânduri suicidare. Selena susține că nu și-a plănuit sinuciderea, dar că a auzit câteva voci care sugerau că ar fi mai bine să nu existe.

Aceste halucinații auditive duc la un diagnostic eronat de psihoză, care a fost schimbat ulterior în bipolaritate. După lupus, apare o tulburare psihică periculoasă.

Nici stadiul maniacal al tulburării bipolare nu este sănătos. Pacienții ajung la extrema de a nu dormi, de a desfășura activități continuu, de a cheltui prea mulți bani și de a desfășura acțiuni imprudente, precum consumul de droguri.

Oboseală extremă

Actrița nu a putut desfășura aproape nicio activitate într-un moment foarte important al carierei sale. Selena dormea constant, nedorind să mănânce.

Uneori petreceam săptămâni întregi în pat și totul părea foarte obositor.

~ Selena Gomez pentru Rolling Stones ~

Prietenii ei o vizitau și încercau să o înveselească. Îi aduceau mâncare ca să o oblige să mănânce. Cu toate acestea, în ciuda rețelei sociale de susținere, nu a existat nicio îmbunătățire. Această oboseală care limitează acțiunile zilnice este o povară greu de suportat de oricine.

Lupusul eritematos sistemic sau LES este o patologie autoimună în care anumiți anticorpi atacă propriile țesuturi ale pacientului. Simptomele sunt foarte variate și aproape întotdeauna legate de planul fizic, deși există cercetări care au demonstrat și efectul bolii asupra sănătății mintale.

Am descoperit că anxietatea, atacurile de panică și depresia pot fi efecte secundare ale lupusului.

~ Selena Gomez ~

Cu episoadele depresive, administrarea de medicamente în cantități mari, stresul expunerii publice și anticorpii care își fac treaba, oboseala este inevitabilă. Nu vorbim despre o oboseală care se rezolvă prin somn. Pacienții raportează un fel de greutate incomensurabilă care îi strivește.

Femeie afectată de oboseală
Oboseala extremă în lupus și depresie apare din cauza lipsei somnului.

Dezvăluirile Selenei Gomez despre lupus

Unul dintre cele mai dramatice momente ale Selenei Gomez a fost transplantul de rinichi de care avea nevoie. Lupusul are capacitatea de a afecta țesutul renal. Atacul anticorpilor generează o inflamație care poate fi foarte gravă, evoluând spre insuficiență renală. Singura soluție este transplantul.

Selena Gomez a primit un rinichi de la prietena ei Francia Raísa în 2017. Cu toate acestea, documentarul pare să excludă acest fapt și donatorul aproape că nu este menționat. Acest lucru a atras atenția fanilor.

Prietenia fetelor era notorie și cunoscută în mediul public. Atunci când Selena a primit premiul Billboard Woman of the Year, mulțumirile au mers către Raísa.

Acest premiu este pentru Francia pentru că mi-a salvat viața.

Dincolo de discuții și zvonuri, transplantul arată clar că viața cântăreței implică administrarea continuă a medicamentelor. Vedeta ia psihotrope pentru tulburarea bipolară și o serie de medicamente pentru a controla lupusul și a reduce posibilitatea respingerii transplantului.

O privire către viitor

Documentarul despre Selena Gomez dezvăluie, așa cum era de așteptat, probleme intime. La un moment dat se vorbește despre sentimentul de produs. Casele de discuri și companiile de producție elimină granița dintre public și privat.

În acest joc, tulburarea bipolară este o metaforă și o reflecție: extazul scenei și mania, singurătatea de la sfârșitul concertelor și depresia. Cuvintele sunt încărcate de energie în interviuri, dar în intimitatea casei oboseala este extremă.

Selena Gomez și-a dorit întotdeauna să-și promoveze lupta ca pe o cale către autocunoaștere și stimă de sine pe care alte femei o pot replica. Documentarul despre ultimii 6 ani ai săi arată dificultatea de a trăi cu boli fizice și psihice și de a supraviețui.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carvalho, Andre F., Joseph Firth, and Eduard Vieta. “Bipolar disorder.” New England Journal of Medicine 383.1 (2020): 58-66.
  • Tondo, Leonardo, Gustavo H Vazquez, and Ross J Baldessarini. “Depression and mania in bipolar disorder.” Current neuropharmacology 15.3 (2017): 353-358.
  • Zhang, Lijuan, et al. “Prevalence of depression and anxiety in systemic lupus erythematosus: a systematic review and meta-analysis.” BMC psychiatry 17.1 (2017): 1-14.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.