Întrebări frecvente despre lupus și tratamentul bolii
 

Întrebări frecvente despre lupus și tratamentul bolii

Puseele de lupus se manifestă de obicei prin febră, dureri articulare și oboseală, deși cel mai cunoscut simptom este erupția cutanată în formă de fluture care apare pe față.
Întrebări frecvente despre lupus și tratamentul bolii
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 20 septembrie, 2022

Lupusul este o boală autoimună cronică și destul de complexă. Sistemul imunitar atacă propriile țesuturi și poate afecta diferite zone, precum pielea, articulațiile, rinichii, etc. Descoperă tot ce trebuie să știi despre lupus și tratamentul bolii!

Această patologie a fost descrisă pentru prima dată în Evul Mediu. Se crede că termenul lupus provine din latinescul lup. Boala a fost denumită astfel deoarece una dintre posibilele sale manifestări este un eritem sub formă de aripi de fluture pe față, care semăna cu chipul unui lup.

Este una dintre cele mai frecvente boli reumatice și, în plus, incidența este în creștere. Se estimează că aproximativ 5 milioane de oameni din lume suferă de lupus. Prin urmare, mai jos vom răspunde la cele mai frecvente întrebări despre lupus.

Ce știm despre lupus?

După cum am menționat deja, este o boală autoimună. Sistemul imunitar produce anticorpi care atacă propriile țesuturi, deoarece le marchează ca fiind străine.

Această reacție provoacă inflamație continuă care dăunează țesuturilor și organelor. Din acest motiv, lupusul este considerat și o boală inflamatorie cronică. Cu toate acestea, în realitate, apare sub formă de focare și există perioade de inactivitate.

Totul despre lupus
Există diferite tipuri de lupus și fiecare are propriile consecințe.

Adevărul este că există diferite tipuri de lupus:

  • Lupus eritematos sistemic: este cel mai frecvent și afectează diferite părți ale corpului.
  • Cutanat: doar pielea este lezată.
  • Lupus neonatal: este posibil ca o mamă cu lupus să transmită anticorpii copilului ei, iar copilul va dezvolta boala.
  • Lupus medicamentos

Care este cauza lupusului? Este contagios?

În prezent, în ciuda tuturor cercetărilor, cauza exactă a acestei boli nu este cunoscută. Se știe că lupusul nu este contagios sau malign, așa cum cred unii oameni. Persoanele care au o anumită predispoziție genetică pot dezvolta boala din cauza unor factori externi.

De exemplu, există factori care pot declanșa un focar. Expunerea la soare, anumite infecții și unele medicamente sunt cei mai frecvenți declanșatori.

Care sunt cele mai frecvente simptome?

Lupusul este o boală foarte eterogenă și simptomele acesteia variază de la persoană la persoană. În plus, poate afecta practic orice organ și apare sub formă de focare, motiv pentru care este greu de descris.

Focarele provoacă febră, scădere în greutate, oboseală și dureri articulare. De fapt, aproape 95% dintre persoanele cu lupus raportează dureri articulare sau musculare simetrice în articulațiile mici, cum ar fi degetele.

În cazul lupusului cutanat, cel mai cunoscut simptom este erupția cutanată în formă de fluture, care apare pe față. Leziunile pot apărea oriunde pe corp. De obicei, ele se agravează la lumina soarelui.

Fată care are lupus
Lupusul are un simptom caracteristic pe pielea feței, în formă de aripi de fluture.

Alte simptome asociate includ următoarele:

  • Sindromul Raynaud
  • Ochi uscați
  • Dureri de cap, tulburări de memorie și orientare
  • Dificultăți de respirație

Există vreun remediu sau tratament pentru lupus?

Adevărul este că nu există nici un tratament pentru această patologie. Cu toate acestea, au fost dezvoltate numeroase tratamente pentru a preveni sau reduce daunele cauzate de boală și simptomele acesteia.

De exemplu, se folosesc medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau AINS, corticosteroizi și medicamente biologice. Tratamentul trebuie individualizat în funcție de tipul de lupus și de situația pacientului.

Ceea ce trebuie să ne amintim este faptul că lupusul este o boală complexă și eterogenă. Prin urmare, cel mai important lucru este să consultați întotdeauna un specialist dacă aveți întrebări sau simptome.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.