8 boli legate de temperaturile ridicate
 

8 boli legate de temperaturile ridicate

Temperaturile ridicate pot fi un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, putem lua măsuri pentru a preveni posibilele afecțiuni.
8 boli legate de temperaturile ridicate
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Există diferite boli legate de temperaturile ridicate, mai ales în timpul valurilor de căldură. Puteți experimenta simptome precum următoarele:

Atunci când termometrul se apropie de 40 °C, trebuie să luăm anumite măsuri de precauție. Dacă apar simptomele menționate mai sus, trebuie să acționați rapid pentru a evita complicațiile.

Simptome cauzate de căldură

Fie în emisfera nordică, fie în emisfera sudică, odată cu venirea verii, temperatura începe să crească. Cu toate acestea, există ani care sunt mai fierbinți decât alții din cauza diferitelor fenomene climatice, precum El Niño.

În mod normal, corpul se răcește prin transpirație. Uneori, organismul nu poate scăpa de suprasarcina termică suficient de rapid, pierzându-și echilibrul termic.

Temperatura corpului ajunge la niveluri care pot deveni periculoase, dând naștere mai multor simptome:

  • Ameţeală
  • Tahicardie
  • Delir și confuzie
  • Sete greu de potolit
  • Senzație de oboseală și slăbiciune
  • Erupții cutanate și roșeață
  • Oligurie (reducerea debitului de urină)
  • Creșteri și scăderi bruște ale tensiunii arteriale
  • Anhidroză sau hiperhidroză (producție de transpirație scăzută sau exagerată)
Lac care a secat din cauza caniculei
Schimbările climatice implică anotimpuri fierbinți periculoase pentru sănătatea umană.

Cauze și factori de risc

Pe măsură ce temperatura crește, crește și posibilitatea de a întâmpina probleme. După 35 °C, disconfortul este accentuat.

Temperatura corpului crește atunci când stați în căldură pentru o perioadă lungă de timp: de exemplu, atunci când lucrați sau faceți mișcare în aer liber sau nu folosiți un dispozitiv care ajută la disiparea sau reducerea temperaturii din încăperi.

În plus, există și oameni mai sensibili. Printre factorii de risc care predispun la boli legate de temperaturile ridicate se numără:

  • Consumul de alcool
  • Obezitatea
  • Hidratarea redusă sau inadecvată
  • Oamenii obișnuiți cu climatul rece
  • Copiii foarte mici și adulții mai în vârstă
  • Pacienții cu hipertensiune arterială și boli cardiovasculare.
  • Consumul de medicamente (beta-blocante, diuretice, antidepresive)

8 boli legate de temperaturile ridicate

Unele dintre simptomele menționate mai sus pot fi comune mai multor boli legate de temperaturile ridicate. Cu toate acestea, fiecare are particularitățile sale.

1. Epuizare

Termenii insolație și epuizare provocată de căldură sunt folosiți ca sinonime. Cu toate acestea, există experți care stabilesc diferențe între cele două, subliniind că epuizarea este precursorul insolației și că în aceasta nu apar modificări cognitive.

Epuizarea este produsul expunerii prelungite la soare, deci se caracterizează prin sensibilitate, leziuni și afecțiuni ale pielii. Apar și deshidratarea, starea de rău, cefaleea, greața, tahicardia și iritabilitatea.

2. Insolație

Insolația prezintă numeroase riscuri. Apare atunci când corpul depășește bariera de 40 °C sau 104 °F.

Există două tipuri de insolație:

  • Din cauza efortului: este produsul unei activități fizice susținute într-un mediu foarte cald și umed. Se dezvoltă într-o perioadă scurtă de timp, de exemplu, într-o competiție de maraton.
  • Fără efort: apare atunci când creșterea temperaturii mediului este combinată cu alți factori, cum ar fi vârsta sau problemele de sănătate existente. Se dezvoltă pe parcursul mai multor zile.

În general, simptomele insolației includ deshidratare, oboseală, senzație de amețeală și ritm cardiac rapid. Dacă nu este tratată, pot apărea convulsii și chiar comă și moarte.

3. Deshidratare

Pentru a combate temperaturile ridicate, organismul produce transpirație. Dacă situația continuă, va secreta și mai multă transpirație. Atunci când transpirația nu este compensată cu înlocuirea adecvată a lichidului pierdut, apare deshidratarea.

Apar complicații pe termen scurt și lung, precum buze uscate și crăpate, dezorientare și confuzie, tahicardie, constipație, afecțiuni ale rinichilor, etc.

4. Oboseală

După expunerea la căldură, persoana în cauză poate experimenta o senzație de oboseală care se traduce prin dificultate în desfășurarea oricărei activități, simțind că cea mai mică mișcare necesită un efort prea mare.

5. Crampe

Prin transpirație, organismul pierde și sărurile și mineralele de care are nevoie pentru funcționarea normală. Acestea includ clorul, sodiul, potasiul și magneziul, care joacă un rol important în funcția musculară.

Din această cauză, spasmele și crampele musculare pot apărea la nivelul brațelor și picioarelor, precum și în alte părți ale corpului (chiar și în abdomen). Se întâmplă și după exerciții fizice intense.

6. Afecțiuni ale pielii

Erupția cutanată este o afecțiune a pielii. Apar coșuri roșii sau vezicule mici. Este mai frecventă în pliuri (axile, zona inghinală). Apare din cauza unei substanțe care irită pielea, precum și din cauza transpirației excesive și porilor înfundați. Erupția este frecventă la copii, mai ales când mediul este cald și umed.

Apar inflamație, iritație, mâncărime, arsură, uscăciune și descuamare. Pe lângă disconfortul pe care îl generează, pot apărea complicații din cauza infecțiilor.

7. Boli gastrointestinale

În zilele foarte calde, prevalența bolilor gastrointestinale crește. Alimentele se descompun mai repede, bacteriile înmulțindu-se necontrolat.

În mod similar, muștele și alte insecte tind să se înmulțească mai mult atunci când este cald, mai ales în locurile în care nu există condiții sanitare adecvate.

8. Probleme renale

Odată cu pierderea de lichide, frecvența urinării scade. Acest lucru poate avea diverse consecințe, cum ar fi creșterea nivelului de acid uric.

Potrivit unei recenzii pe acest subiect, s-a constatat că valurile de căldură cresc riscul de insuficiență renală, cei mai afectați fiind copiii, vârstnicii, persoanele cu dizabilități și pacienții cu diverse boli cronice.

Femeie afectată de boli legate de temperaturile ridicate

Consecințe și posibile complicații

Când corpul se supraîncălzește, vasele de sânge se dilată, forțând inima să bată mai repede și cu mai multă putere. Acest lucru afectează mușchii și funcția organelor vitale, inclusiv creierul.

Complicațiile legate de creșterea temperaturii includ următoarele:

  • Hiperventilație
  • Detresă respiratorie acută
  • Insuficiență renală și hepatică
  • Disfuncție metabolică
  • Șoc hipovolemic

În plus, există unele patologii care pot fi agravate de căldură, precum acneea, rozaceea, BPOC, astmul, diabetul zaharat și lupusul.

Boli legate de temperaturile ridicate: prevenție

Dacă se iau măsurile necesare, aceste boli legate de temperaturile ridicate pot fi evitate sau prevenite. În acest sens, trebuie luate în considerare câteva recomandări.

Trebuie să fim atenți la prognozele meteo, să bem suficiente lichide și să evităm expunerea la soare la orele de vârf. Este ideal să purtăm o pălărie sau o șapcă atunci când ieșim afară. La interior, trebuie să stăm în medii răcoroase și ventilate.

Dacă este foarte cald, putem face duș mai des. De asemenea, trebuie să purtăm haine vaporoase și să nu ne antrenăm excesiv.

În ceea ce privește mesele, nu trebuie să consumăm alimente pe stradă. Fructele și legumele trebuie bine dezinfectate. Vom evita mesele copioase, foarte calde sau grase.

Reduceți consumul de alcool sau cofeină.

Acasă, vom utiliza dispozitivele de răcire necesare, cum ar fi ventilatoarele și aparatele de aer condiționat. Vom folosi cuptorul cât mai puțin posibil.

Când să mergem la medic?

Dacă temperatura este foarte ridicată și apar câteva dintre simptomele de mai sus, mergeți imediat la medic. Folosiți pachete de gheață sau comprese reci în zone precum axilele, regiunea inghinală și gât.

Dacă este posibil, faceți un duș sau stropiți-vă cu apă. De asemenea, scăpați de haine. O altă măsură importantă este hidratarea cu băuturi izotonice.

Asistența medicală imediată este esențială în caz de insolație sau șoc termic. Dacă tratamentul este aplicat la timp, nu este nevoie să vă temeți de complicații. Dacă aveți rude care locuiesc singure, trebuie să mențineți contactul cu ele pentru a ști cum se simt.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fleta Zaragozano J, González García G, Muñoz Jalle E, Faci Alcalde E, Aurensanz Clemente E. Golpe de calor. Boletín de la Sociedad de Pediatría de Aragón, La Rioja y Soria. 2013; 43(2): 53-59.
  • Kovats R. El Niño and human health. Bulletin of the World Health Organization. 2000; 78 (9): 1127-1135.
  • Lorenzo, A, Liano F. High temperatures and nephrology: The climate change problem. Nefrología (Madr.). 2017; 37(5): 492-500.
  • Peña R, Valdés M, Nazzal C. Efecto de las temperaturas extremas en la incidencia de enfermedades cardiovasculares: revisión bibliográfica 2016-2022. Rev Chil Cardiol. 2022;  41(1): 51-64.
  • Piñeiro Sande N, Martínez Melgar J, Alemparte Pardavilla E, Rodríguez García J. Golpe de Calor. Revisión. Emergencias. 2004; 16: 116-125.
  • Villamil Cajoto I, Díaz Peromingo J, Villacian Vicedo G, Sánchez Leira J, et al. Impacto de la ola de calor de 2003 en el Hospital de Riveira (A Coruña). An. Med. Interna (Madrid). 2005;  22(1): 15-20.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.