Cauze și caracteristici ale șocului la rece
 

Cauze și caracteristici ale șocului la rece

Șocul la rece este un proces tipic vara. Poate duce la disconfort ușor, dar și la moarte.
Cauze și caracteristici ale șocului la rece
Iván Losada

Scris și verificat de chiropracticianul Iván Losada.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Șocul la rece este un răspuns cardio-respirator legat și de sistemul digestiv și de irigarea creierului. Articolul de astăzi va explica principalele cauze și caracteristici ale șocului la rece.

Această afecțiune este adesea legată de procesul digestiv, deși principala sa cauză este o deficiență a creierului. De fapt, este o consecință a reflexului de imersiune, condiționată de diferența de temperatură dintre corp și apa în care intră o persoană.

Acest proces este mai frecvent în timpul verii și este direct legat de schimbarea bruscă de temperatură produsă când intrați în apă. Vasele de sânge se dilată ca urmare a căldurii și a soarelui printr-un mecanism care încearcă să mențină temperatura corpului în limitele normale.

Vasodilatația disipă căldura corpului și, împreună cu transpirația, menține temperatura în intervalul normal. Vasoconstricția bruscă duce la șocul la rece când intrați brusc în apă mai rece decât temperatura organismului.

Caracteristici ale șocului la rece la nivel digestiv

Ce anume provoacă șocul la rece?

Mâncarea pe care o consumăm se amestecă cu sucuri gastrice prin mișcări peristaltice în timpul procesului de digestie. Acest proces necesită o cantitate mare de sânge. Astfel, forțează redistribuirea fluxului sanguin către secțiunea digestivă, în detrimentul altor organe sau sisteme.

Rețineți că procesul digestiv nu este cel mai important element în apariția hidrocutării, ci mai degrabă „reflexul de imersie”.

Femeie care a făcut insolație

 

Reflexul de imersie

Reflexul de imersie apare atunci când corpul, în special capul, intră în apă. Depinde de diferența dintre temperatura corpului și cea a apei.

De obicei, se întâmplă deoarece există o scădere a ritmului cardiac și redistribuirea sângelui prin contracția vaselor de sânge, în special a celor din piele. Acest lucru, la rândul său, se întâmplă pentru a asigura o cantitate suficientă de sânge și oxigen către creier și pentru a evita o schimbare bruscă a temperaturii corpului.

Reflexul de imersie este destul de evident la copii. De asemenea, persoanele care sunt deosebit de sensibile amețesc. În plus, acest lucru poate duce la sincopă și chiar la moarte subită prin stop cardiac.

Corpul gestionează sosirea sângelui și a oxigenului în creier și, astfel, scade aportul către alte organe și țesuturi. Pot apărea stopul cardiac și moartea subită sau înecul atunci când scăderea aportului de sânge și oxigen către inimă este bruscă și semnificativă.

Șocul la rece și procesul de digestie

Digestia este un proces care separă componentele alimentare în molecule mai mici, digerabile. Aceste molecule trec în intestinul subțire pentru reabsorbția nutrienților. Timpul necesar digestiei variază de la un individ la altul și are legătură cu cantitatea și tipul de alimente ingerate. De exemplu:

  • Mesele grele cu un conținut ridicat de grăsimi cresc timpul de digestie.
  • Aportul de legume, fructe și carbohidrați simpli accelerează procesul.

Durata de timp în care mâncarea rămâne în stomac determină redistribuirea fluxului sanguin și poate varia de la câteva minute la câteva ore. Acest lucru este responsabil de senzația de somnolență pe care o avem după masă.

Putem spune că șocul la rece apare atunci când o persoană nu a finalizat procesul de digestie și se scufundă într-o piscină în care temperatura este semnificativ diferită de cea a corpului său. Acest reflex de imersie poate provoca de la disconfort ușor până la moarte din cauza stopului cardiac.

Caracteristici și simptome ale șocului la rece

  • Sunete în urechi
  • Vedere neclară
  • Frisoane
  • Greaţă
  • Vărsături
  • Leșin
Ce vezi când ai amețeală

 

Măsuri preventive

  • Respectați momentele de digestie înainte de a intra într-un corp mare de apă. Rețineți că acest timp variază în funcție de cantitatea și compoziția alimentelor ingerate.
  • Evitați activitatea fizică intensă care poate crește temperatura corpului înainte de intrarea în apă.
  • Evitați scufundările bruște. Încercați să vă udați antebrațele, umerii, fața, gâtul și abdomenul cu o cantitate mică de apă pentru a echilibra temperatura corpului înainte de a vă scufunda.
  • Evitați ingerarea băuturilor reci după orice activitate fizică intensă, deoarece acestea pot duce la hidrocutare.

Tratamentul șocului la rece

Tehnici de resuscitare

Ca de obicei, cunoașterea și prevenția sunt esențiale atunci când vine vorba de șocul la rece. Trebuie să evitați toți factorii de risc menționați mai sus.

Trageți persoana din apă și uscați-o pentru a încerca să-i readuceți temperatura corpului la normal. Resuscitați-o până la sosirea serviciilor de urgență dacă există sincopă sau stop cardiorespirator.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Boland M. Human digestion–a processing perspective. J Sci Food Agric. 2016 May;96(7):2275-83. doi: 10.1002/jsfa.7601. Epub 2016 Feb 5. PMID: 26711173.
  • Shattock MJ, Tipton MJ. ‘Autonomic conflict’: a different way to die during cold water immersion? J Physiol. 2012 Jul 15;590(14):3219-30. doi: 10.1113/jphysiol.2012.229864. Epub 2012 Apr 30. PMID: 22547634; PMCID: PMC3459038.
  • Giezenaar C, Lange K, Hausken T, Jones KL, Horowitz M, Chapman I, Soenen S. Acute Effects of Substitution, and Addition, of Carbohydrates and Fat to Protein on Gastric Emptying, Blood Glucose, Gut Hormones, Appetite, and Energy Intake. Nutrients. 2018 Oct 7;10(10):1451. doi: 10.3390/nu10101451. PMID: 30301241; PMCID: PMC6213197.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.