Algele marine ajută la tratarea endometriozei?
 

Algele marine ajută la tratarea endometriozei?

Algele marine sunt folosite ca adjuvant împotriva simptomelor endometriozei. Ce spun studiile despre asta?
Algele marine ajută la tratarea endometriozei?
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Unii susțin că algele marine (Fucus vesiculosus) ajută la tratarea endometriozei. Potrivit susținătorilor acestei teorii, activitatea lor antiestrogenică acționează împotriva simptomelor acestei boli.

Se crede că algele promovează echilibrul hormonal, reglează ciclul menstrual și reduc durerea. Chiar și așa, nu există suficiente studii clinice care să susțină aceste proprietăți și trebuie utilizate cu prudență. Vreți să aflați mai multe despre algele marine? Mai jos, vă împărtășim toate detaliile!

Ce ar trebui să știți despre endometrioză?

Endometrioza este o boală ginecologică cronică ce este caracterizată prin creșterea țesutului endometrial în afara uterului. În condiții normale, endometrul căptușește interiorul uterului și, în caz de sarcină, adăpostește și hrănește embrionul.

Dacă fertilizarea nu are loc, acesta este eliminat și apare menstruația. Cu toate acestea, în endometrioză, acest țesut este localizat în ovare, trompele uterine, vezica urinară sau intestine. Deși se îngroașă, se descompune și produce sângerări menstruale, provoacă un proces inflamator care se manifestă prin dureri menstruale severe, dispareunie (disconfort în timpul actului sexual), sângerări excesive, umflături abdominale și infertilitate, printre alte simptome.

Durerea pelvină este un motiv serios pentru a consulta un medic. Acesta confirmă diagnosticul prin teste complementare precum ecografia, rezonanță magnetică și laparoscopia.

După aceasta, tratamentul poate include următoarele opțiuni:

  • Medicamente, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
  • Contraceptive hormonale
  • Terapia cu progesteron
  • Agonişti şi antagonişti ai hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRH)
  • Inhibitori de aromatază (pentru a reduce nivelul de estrogen)
  • Chirurgie laparoscopică
  • Tratament de fertilitate
  • Îndepărtarea ovarelor
  • Schimbări ale stilului de viață, cum ar fi îmbunătățirea dietei și exercițiile fizice
Alegerea unei opțiuni terapeutice depinde de fiecare caz în parte.

Pe lângă cele de mai sus, unii specialiști apelează la utilizarea unor suplimente din plante pentru reducerea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții. Cele cu alge marine sunt printre cele mai populare. Funcționează?

Femeie care suferă de endometrioză
Durerea produsă de endometrioză este severă. Unele femei trebuie să își suspende activitățile zilnice din cauza disconfortului.

Algele marine ajută la tratarea endometriozei?

Endometrioza este o boală dependentă de estrogen; tratamentul cu alge marine pare benefic datorită puterii sale antiestrogenice. Mai exact, aceste suplimente sunt asociate cu o ameliorare a durerii cauzate de această boală. De asemenea, par să ajute la reglarea ciclului menstrual și la reducerea inflamației.

Cu toate acestea, dovezile sunt destul de limitate.

Cercetările împărtășite de BMC Complementary Medicine and Therapies au descoperit că administrarea de Fucus vesiculosus promovează ameliorarea hipermenoreei și dismenoreei. Prin urmare, apare o senzația de ameliorare a endometriozei.

Conținutul mare de fitonutrienți este legat de efectele pozitive ale algelor împotriva acestei boli. După cum este detaliat într-un studiu distribuit în jurnalul Marine Drugs, unele dintre componentele lor principale sunt următoarele:

  • Carbohidrați (mai ales fibre alimentare)
  • Lipide polinesaturate
  • Proteine
  • Vitamine
  • Minerale

O altă teorie sugerează că iodul are de-a face cu aceste efecte. Acesta și alte minerale din algele marine ajută la reglarea activității glandei tiroide. Prin urmare, promovează echilibrul hormonilor în sânge.

O dietă săracă în iod a fost legată de dezechilibrul hormonal din endometrioză, fibroame uterine și alte tulburări reproductive.

Posibile riscuri ale tratamentului cu alge marine

Deși suplimentele cu alge marine au proprietăți benefice împotriva endometriozei și altor boli, nu trebuie ignorat faptul că prezintă anumite riscuri. Așa cum susține un studiu din Nutrition Reviews, unele dintre posibilele efecte nedorite sunt următoarele:

  • Aportul excesiv de iod. Deși acest oligoelement aduce beneficii tiroidei, în exces are efectul opus. Este asociat cu tulburări precum gușa și cancerul tiroidian.
  • Aportul mare de potasiu poate fi dăunător celor cu boli de rinichi.
  • Datorită conținutului de vitamina K, pot interfera cu efectul medicamentelor anticoagulante.
  • Algele marine pot conține metale grele, precum arsenul, cadmiul, mercurul sau plumbul.
Algele marine ajută la tratarea endometriozei

Cum se consumă algele marine?

În unele țări, precum Japonia, algele marine sunt incluse în dieta obișnuită ca legumă. Cu toate acestea, în alte locuri sunt consumate doar ca supliment, fie sub formă de pulbere, fie sub formă de tablete.

Este important să citiți eticheta și să respectați doza recomandată de producător. În orice caz, înainte de a utiliza acest tip de produs, cel mai bine este să consultați medicul.

Ce trebuie să rețineți?

Deși algele marine sunt populare printre cei care caută tratamente complementare pentru endometrioză, adevărul este că nu există suficiente dovezi despre siguranța și eficacitatea lor.

Se crede că proprietățile lor antiestrogenice ajută, dar sunt necesare mai multe studii. Prin urmare, această opțiune nu ar trebui să fie un tratament de primă linie. Cel mai bine este să urmați instrucțiunile specialistului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tsamantioti ES, Mahdy H. Endometriosis. [Updated 2022 Feb 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567777/
  • Catarino MD, Silva AMS, Cardoso SM. Phycochemical Constituents and Biological Activities of Fucus spp. Mar Drugs. 2018 Jul 27;16(8):249. doi: 10.3390/md16080249. PMID: 30060505; PMCID: PMC6117670.
  • Bilal, M. Y., Dambaeva, S., Brownstein, D., Kwak-Kim, J., Gilman-Sachs, A., & Beaman, K. D. (2020). Iodide Transporters in the Endometrium: A Potential Diagnostic Marker for Women with Recurrent Pregnancy Failures. In Medical Principles and Practice (Vol. 29, Issue 5, pp. 412–421). S. Karger AG. https://doi.org/10.1159/000508309

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.