Ce este chiuretajul endometrial și când se efectuează?
 

Ce este chiuretajul endometrial și când se efectuează?

Procedurile de reproducere asistată pot fi frustrante pentru cuplu. Uneori, chiar și cu embrioni sănătoși, apar eșecuri în implantarea embrionului. Chiuretajul endometrial poate fi de mare ajutor.
Ce este chiuretajul endometrial și când se efectuează?
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 18 februarie, 2023

Chiuretajul endometrial, cunoscut și sub denumirea de „răzuire endometrială”, este o intervenție minim invazivă. Stratul interior al uterului (endometrul) este lezat ușor cu scopul de a promova regenerarea acestuia pentru a crește receptivitatea în timpul procesului de implantare a embrionului.

Este una dintre procedurile folosite în reproducerea asistată la femeile care nu pot să rămână însărcinate din cauza eșecurilor repetate în timpul implantării. Chiar și așa, există efecte secundare și beneficiile procedurii sunt o sursă de controverse.

Când este indicat chiuretajul endometrial?

În prezent, răzuirea endometrială este indicată la femeile care au trecut prin cel puțin două cicluri de fertilizare in vitro și au suferit de eșecuri repetate de implantare. Cu alte cuvinte, în ciuda faptului că au primit embrioni de bună calitate, procesul de transfer a eșuat.

Problema poate avea de-a face cu comunicarea dintre embrion și uter, deoarece nu există anomalii în ovule sau spermatozoizi.
Medic care vorbește despre chiuretajul endometrial
Dacă apar mai multe eșecuri de implantare, medicul ginecolog poate sugera chiuretajul endometrial.

Procedura de răzuire a endometrului

În timpul chiuretajului endometrial, are loc o „răzuire” a stratului mucos care acoperă interiorul uterului. Aici se implantează embrionul. Intervenția este sigură, simplă și nu durează mai mult de jumătate de oră. Se efectuează prin biopsie endometrială sau prin histeroscopie când se dorește vizualizarea mai amănunțită a structurii uterine.

În acest proces, un cateter flexibil de 3 milimetri grosime este introdus prin orificiul colului uterin pentru a răzui endometrul. Acesta este similar cu cel folosit pentru implantarea embrionului.

La histeroscopie, medicul poate vedea interiorul uterului. În acest caz, se introduce un endoscop care permite nu numai răzuirea pereților, ci și utilizarea camerei pentru a căuta polipi, aderențe sau malformații anatomice.

Când este necesară procedura?

Efectuarea răzuirii endometriale are loc la mijlocul fazei luteale a ciclului care precede transferul embrionar, adică în jurul zilei 21 a ciclului menstrual.

Transferul de embrioni presupune embrioni fertilizați cu spermatozoizi de la partener sau donați.

Ce ar trebui luat în considerare la finalul procedurii?

Odată terminată intervenția, recomandarea este de a evita relațiile sexuale în acea noapte. În plus, utilizarea tampoanelor sau a cupei menstruale trebuie evitată în timpul sângerărilor post-procedură.

Cum funcționează chiuretajul endometrial?

Mecanismul prin care răzuirea endometrială crește șansele de implantare a embrionului este încă neclar. Cu toate acestea, se crede că inducerea unei leziuni în endometru determină un răspuns inflamator care favorizează regenerarea tisulară, ceea ce îmbunătățește legătura dintre endometru și embrion.

Această reacție determină eliberarea factorilor de creștere și a unor hormoni care favorizează repararea epiteliului. În plus, se crede că procedura poate activa genele responsabile de implantare.

Efecte adverse ale intervenției

Răzuirea endometrială, fiind o tehnică minim invazivă, este considerată sigură. În general, are foarte puține efecte secundare. Apar sângerări ușoare, precum și crampe abdominale similare cu cele experimentate în timpul menstruației.

În cazuri foarte rare, poate apărea o infecție a zonei pelvine sau o perforație uterină incidentală. Cel mai important lucru este să se excludă sarcina prin ecografie transvaginală, deoarece răzuirea endometrială poate provoca avort spontan.

Controverse cu privire la chiuretajul endometrial

În 2021, Cochrane a publicat o revizuire a mai multor studii, în care autorii au concluzionat că nu există dovezi suficiente pentru a susține utilizarea răzuirii endometriale ca metodă de creștere a ratei clinice a sarcinii.

De-a lungul anilor, s-a sugerat că această metodă poate ajuta la implantarea embrionului. Cu toate acestea, eficacitatea sa a fost determinată doar în cazul femeilor cu eșec de implantare.

În orice caz, deoarece este o procedură minim invazivă, sigură și ieftină, este o alternativă, mai ales pentru cuplurile din țările în curs de dezvoltare sau după două sau mai multe încercări eșuate de fertilizare in vitro.

Specialist în chiuretajul endometrial
Chiuretajul endometrial poate să nu fie cea mai bună opțiune. Prin urmare, trebuie să-i evaluați avantajele și dezavantajele în compania medicului ginecolog.

Ce trebuie să rețineți?

În prezent, opțiunile de reproducere asistată sunt variate și pot fi ajustate la nevoile individuale. Prin urmare, înainte de a opta pentru o răzuire endometrială, merită să cercetați beneficiile și dezavantajele acesteia. Discutați cu medicul specialist dacă aveți nelămuriri.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Günther V, von Otte S, Maass N, Alkatout I. Endometrial “Scratching” An update and overview of current research. J Turk Ger Gynecol Assoc. 2020 Jun 8;21(2):124-129. doi: 10.4274/jtgga.galenos.2020.2019.0175. PMID: 32517438; PMCID: PMC7294834.
  • Bar G, Harlev A, Alfayumi-Zeadna S, et al. (2020). Recurrent implantation failure: which patients benefit from endometrial scratching prior to IVF?. Arch Gynecol Obstet 301, 817–822. https://doi.org/10.1007/s00404-019-05424-1.
  • Lensen S, Armstrong S, Gibreel A, Nastri C, Raine-Fenning N. Martins W. (2021). Lesión endometrial en mujeres sometidas a fecundación in vitro (FIV). Cochrane Database of Systematic Reviews. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009517.pub4/full/es#CD009517-abs-0016
  • Lensen S, et al. (2019). A Randomized Trial of Endometrial Scratching before In Vitro Fertilization. N Engl J Med 380, 4. https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa1808737?articleTools=true..
  • Shoham G, Alexandroni H, Leong M, Shulman A, Weissman A. (2022). Use of Endometrial Scratching in IVF/IUI – A Worldwide Opinion and Clinical Practice Survey. Clin. Exp. Obstet. Gynecol 45(5), 108. https://repository.unar.ac.id/jspui/bitstream/123456789/2828/1/2709-0094-49-5-108.pdf.
  • Gnainsky Y, Granot I, Aldo PB, Barash A, Or Y, Schechtman E, Mor G, Dekel N. Local injury of the endometrium induces an inflammatory response that promotes successful implantation. Fertil Steril. 2010 Nov;94(6):2030-6. doi: 10.1016/j.fertnstert.2010.02.022. Epub 2010 Mar 24. PMID: 20338560; PMCID: PMC3025806.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.