Tehnici de reproducere asistată - Doza de Sănătate
 

Tehnici de reproducere asistată

Reproducerea asistată este o modalitate prin care cuplurile cu probleme de fertilitate pot avea copii. Citește mai departe pentru a afla despre ce este vorba!
Tehnici de reproducere asistată
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Scris de Ana Luzardo

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Reproducerea asistată cuprinde o serie de tehnici și tratamente medicale pentru a facilita sarcina. În esență, este o metodă de fertilizare utilă cuplurilor care doresc copii, dar sunt infertile. Există mai multe moduri de a face acest lucru. Însă toate aceste tehnici de reproducere asistată necesită spermă și un ovul pentru a produce un embrion ce va fi introdus în corpul femeii.

Citește mai departe pentru a descoperi o analiză detaliată a principalelor tehnici de reproducere asistată!

Tipuri de tehnici de reproducere asistată

Tehnici de reproducere asistată în laborator
Cuplurile care au dificultăți în a concepe pot opta pentru una dintre tehnicile de fertilizare asistată.

În general, există trei tehnici pentru a obține fertilizarea în laborator. Toate acestea duc la rezultate, avantaje și dezavantaje diferite.

Inseminare artificială

Această tehnică constă în depunerea unei probe de material seminal în sistemul reproducător feminin. Obiectivul este de a spori capacitatea de fertilizare a spermei prin îmbunătățiri aduse în laborator.

Femeia trebuie să aibă cel puțin o trompă uterină care produce ovule. Există două tipuri de proceduri pentru a utiliza această tehnică: partenerul femeii și inseminarea cu ajutorul donatorului.

Pentru a face acest lucru, numărul de ovule trebuie mărit prin stimularea ovarelor cu medicamente. Proba de spermă obținută trebuie să aibă o cantitate mare de spermatozoizi de bună calitate. Așadar, abstinența sexuală este recomandată cel puțin trei zile.

Are loc un tratament de condensare a spermei pentru a garanta o calitate maximă. Apoi, când proba este gata, tehnicianul o inseminează în colul uterin cu un cateter special care intră în uter pentru a depune sperma. Apoi, îndepărtează cateterul.

Procedura este utilă dacă există o scădere a numărului de spermatozoizi sau modificări ale mobilității sau morfologiei acestora. De asemenea, este utilă și dacă există malformații în sistemul de reproducere masculin din cauza traumelor. Utilizările sale merg până la tulburări ejaculatorii și modificări ale materialului seminal.

Procedura se poate folosi și pentru probleme feminine, cum ar fi modificarea mucusului cervical, prezența anticorpilor anti-spermatozoizi, îngustarea colului uterin sau disfuncțiile vaginale.

Fertilizare in vitro (FIV)

Această metodă constă în reproducerea procesului de fertilizare într-un laborator specializat. Pentru aceasta, tehnicienii extrag ovulele și sperma și le păstrează într-un mediu propice fertilizării.

Această tehnică este utilă în cazurile în care există o calitate slabă a materialului seminal, tuburi blocate, endometrioză severă și sterilitate de cauză necunoscută.

Medicii studiază în prealabil cuplul. Apoi, stimulează ovarele cu hormoni, extrag ovulele, le inseminează cu spermatozoizii și fac o cultură pentru a evalua succesul fertilizării. Două până la șase zile mai târziu, ei transferă embrionii în uterul femeii.

ICSI (injecție intracitoplasmatică)

Cu ajutorul unei microinjecții, tehnicienii introduc sperma în ovul pentru a facilita fertilizarea. Este o metodă auxiliară pentru fertilizarea in vitro și este utilizată în principal atunci când materialul seminal este de calitate slabă.

Ovulele mature sunt potrivite pentru microinjectare. Aceasta constă în extracția unui spermatozoid în pipeta de microinjectare și introducerea acestuia în ovul – totul printr-un microscop special.

Avantajele reproducerii asistate

Copil născut prin tehnici de reproducere asistată
Reproducerea asistată oferă posibilitatea de a fi părinte persoanelor singure, cuplurilor de același sex sau celor cu probleme de fertilitate.

Există numeroase avantaje ale reproducerii asistate în funcție de circumstanțe. Principala este posibilitatea ca persoanele singure și cuplurile de același sex să poată avea copii.

Un alt avantaj este posibila planificare pentru evitarea bolilor ereditare prin diagnosticul genetic de preimplantare. Acesta este un set de proceduri concepute pentru a determina caracteristicile genetice ale embrionilor obținuți prin fertilizarea in vitro. Totul pentru a-i transfera doar pe cei mai buni în uter.

Dezavantajele reproducerii asistate

Reproducerea asistată este costisitoare. Mai mult, pot apărea complicații în funcție de metodele utilizate.

Sindromul de hiperstimulare ovariană se numără printre principalele complicații. Apare atunci când ovarele se extind. Poate fi însoțit de greață, vărsături și dureri abdominale. De asemenea, sângerarea vaginală nedureroasă poate apărea după aspirația foliculară sau transferul embrionului.

Există posibilitatea sarcinilor multiple, precum și a lezării organelor din apropierea ovarelor, cum ar fi vezica urinară, intestinele sau vasele de sânge la obținerea și transferul mai multor embrioni. În ceea ce privește riscul de avort spontan, există șanse de 12 până la 17% de avort spontan în urma utilizării FIV.

În cazul complicațiilor cauzate de inseminarea artificială, crampele, sângerările ușoare, greața, vărsăturile sau infecțiile pelvine pot apărea atunci când există antecedente de blocaj în trompele uterine. De asemenea, dacă există o infecție cervicovaginală activă, pot apărea complicații.

În plus, există dezbateri bioetice cu privire la problema selectării embrionilor „potriviți” și „nepotriviți”, precum și la problema donațiilor de spermă care pot proveni de la o persoană decedată.

În orice caz, reproducerea asistată ajută persoanele și cuplurile cu probleme să conceapă copii. Este un avans științific!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.