Logo image
Logo image

Cum să combați epuizarea emoțională: sfaturi utile

5 minute
A învăța să accepți împrejurările potrivnice din viața ta și a lăsa lucrurile să curgă sunt cele mai bune modalități de a preveni epuizarea emoțională care te face să îți dorești să deții controlul absolut asupra întregii situații.
Cum să combați epuizarea emoțională: sfaturi utile
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Vrei să știi cum să combați epuizarea emoțională? Nu ești singurul. Multe alte persoane se confruntă cu oboseala psihică. Aceasta este generată de abilitatea noastră de a gândi și de a ne planifica întreaga existență.

Fiecare experiență pe care o conștientizăm și o „asimilăm” ne provoacă anumite senzații și sentimente. Însă dacă fiecare întâmplare generează o energie negativă, este greu să ne menținem sănătoși și fericiți.

Dacă ai ajuns la capătul puterilor, citește în continuare pentru a afla cum să combați epuizarea emoțională și să îți recapeți energia.

1. Cum să combați epuizarea emoțională prin conștientizarea emoțiilor

Some figure

Ca oameni, putem resimți o întreagă paletă de emoții pozitive și negative într-o singură zi. În funcție de modul în care le gestionăm, acestea ne pot ajuta să evoluăm sau ne pot ține pe loc.

Este important să înveți să te eliberezi de anumite emoții pentru a-ți menține echilibrul mental

Pentru a-ți controla emoțiile trebuie în primul rând să le conștientizezi. Învață să respiri adânc și să înțelegi ce simți înainte de a-ți exprima opiniile.

Prin acest exercițiu simplu, lași oxigenul să pătrundă în corp și combați oboseala psihică. Practicarea regulată a respirației profunde și a introspecției creează armonie la nivel fizic, mental și sufletesc. Prin conștientizarea emoțiilor, îți poți îmbunătăți relațiile interpersonale.

2. Iubirea de sine

Some figure

Cum să combați epuizarea emoțională? Prin dragoste de sine. Acest sentiment trebuie să fie sincer și complet. Cu alte cuvinte, trebuie să te iubești pe tine însuți așa cum ești acum, chiar dacă nu îți plac anumite lucruri la tine și ai vrea să le schimbi.

Mulți oameni au o gândire negativă, se critică pe ei înșiși deoarece nu le place cum arată sau simt că le lipsește ceva. Este normal ca aceștia să se simtă epuizați psihic și să nu fie fericiți.

Mintea ta este mereu ocupată, căutând permanent motivele din spatele tuturor lucrurilor. Însă, mai presus de toate, trebuie să te iubești pe tine însuți în mod necondiționat

Dacă îți este greu să te accepți pe tine însuți din cauza anumitor evenimente traumatizante sau mesaje negative care ți-au fost adresate în trecut, poți recurge la psihoterapie. Există diverse opțiuni utile care dau rezultate uimitoare.

3. Conexiunea cu sinele

Some figure

Dacă vrei să afli cum să combați epuizarea emoțională, unul dintre cele mai bune sfaturi este să reflectezi asupra propriilor acțiuni și să dezvolți aptitudini și talente care să te ajute să creezi o conexiune cu sinele tău.

Analizează-ți gândurile și modul în care ele te afectează. Descoperă ce se află în spatele emoțiilor pe care le recunoști în tine. În urma unei introspecții riguroase, ajungi să îți conștientizezi propriile calități și puncte forte. 

  • Descoperă sau amintește-ți de pasiunile tale și de lucrurile care te motivează să te trezești în fiecare dimineață.
  • În acest fel, afli de ce anume mai ai nevoie pentru a evolua, a merge mai departe și a-ți atinge obiectivele. Totodată, vei reuși să renunți la frică și anxietate și să îți dezvolți încrederea în tine.

Ai încercat întotdeauna să faci tot ce așteptau ceilalți de la tine? Poate ar fi bine să „studiezi” amănunțit relațiile cu cei din jur și să te îndepărtezi de oamenii care îți fac rău. Nu uita, tu ești cea mai importantă persoană din viața ta și trebuie să acționezi pentru a te mulțumi pe tine însuți, nu pe cei din jur.

4. Recunoștința

Some figure

Înainte de a afla cum să combați epuizarea emoțională, este bine să descoperi care este cauza sa. De exemplu, în multe cazuri, este vorba despre obiceiul de a te plânge permanent de ceea ce îți lipsește, de ce ți-ai dori să ai sau de ceea ce ai, dar nu îți convine.

Dacă vrei să îți recapeți energia psihică, transformă nemulțumirile în recunoștință. Nu, nu este o filosofie ieftină. În realitate, schimbarea perspectivei îți influențează emoțiile. 

Chiar dacă viața ta pare urâtă în general, poți găsi întotdeauna un aspect pozitiv. Când i-ai spus ultima dată partenerului tău că îl iubești și că te bucuri că îl ai alături de tine? De cât timp nu au mai auzit părinții tăi un „mulțumesc” din gura ta? Poate că aceste gesturi par lipsite de importanță, însă nu este deloc așa. Exprimarea recunoștinței are un rol extrem de benefic.

5. Găsirea unui scop în viață

Some figure

Una dintre cele mai frecvente cauze ale epuizării emoționale este faptul că faci lucrurile „doar ca să fie făcute” și nu îți urmezi pasiunile. Dacă ai ajuns în această situație, nu uita că poți face orice îți dorești. 

Dacă te gândești numai la trecut și îți contabilizezi eșecurile, te simți obosit și nefericit. Caută-ți mai degrabă un scop și concentrează-te asupra îndeplinirii lui. Ai grijă doar ca obiectivul stabilit să fie unul pozitiv.

Trebuie să muncești mult pentru a-ți descoperi talentele și pentru a-ți dezvolta aptitudini noi care să te ajute să ajungi acolo unde ți-ai propus. Dacă reușești să îți învingi frica, nesiguranța și nehotărârea, îți vei găsi fericirea. 

6. Renunțarea la a controla totul

Some figure

Chiar dacă afli cum să combați epuizarea emoțională, pui în practică sfaturile de mai sus, renunți la autocritică și îți găsești un scop pozitiv, starea de oboseală se poate reinstala în orice moment. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care încearcă să controleze totul, în orice moment.

Din păcate, viața este imposibil de controlat în totalitate.Dacă înțelegi și conștientizezi această realitate și înveți să lași din mână frâiele în anumite momente, vei fi mult mai fericit. 

O modalitate de a combate oboseala emoțională fără a renunța la nevoia de a deține controlul este oferirea unui ajutor. Dacă o anumită situație îți provoacă numeroase probleme, realizează un plan de acțiune pentru a-i face față.

Ce alte trucuri mai cunoști pentru a combate epuizarea emoțională și a-ți recupera energia?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Barnes, C. M., & Van Dyne, L. (2009). I’m tired’: Differential effects of physical and emotional fatigue on workload management strategies. Human Relations, 62(1), 59-92.
  • Ramírez, M. T. G., & Hernández, R. L. (2007). Escala de cansancio emocional (ECE) para estudiantes universitarios: propiedades psicométricas en una muestra de México. Anales de psicología, 23(2), 253-257.
  • Teresa González Ramárez, M., Landero Hernández, R., & Tapia Vargas, A. (2007). Percepción de salud, cansancio emocional y síntomas psicosomáticos en estudiantes universitarios. Ansiedad y estrés, 13(1).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.