Logo image
Logo image

Cactușii și suculentele sunt la fel?

3 minute
Există un motiv puternic pentru care cactușii și suculentele nu sunt la fel. Descoperiți-l mai jos!
Cactușii și suculentele sunt la fel?
Ultima actualizare: 21 noiembrie, 2022

Mulți susțin că suculentele și cactușii sunt la fel. Acest lucru este fals. Deși există asemănări între aceste plante, nu sunt identice. Nu doar acele fac diferența. Cunoscând aceste informații, veți putea avea grijă în mod optim de fiecare tip de plantă. Citiți mai departe!

Cactuși: ce caracteristici au?

Cactușii grupează mai mult de 15 genuri și 73 de specii. Cea mai importantă caracteristică este prezența acelor. Acele ajută la supraviețuire. În primul rând, ele împiedică animalele să mănânce cactușii. În al doilea rând, acele captează picăturile de rouă care apar la primele ore ale zilei, permițând hidratarea plantei. Această funcție este esențială deoarece cactușii sunt specii native din deșerturi și zone aride.

Potrivit Grădinii Botanice a Universității din Valencia, cactus ii fac parte din familia suculentelor, deoarece au capacitatea de a stoca apă în structurile lor: tulpină, rădăcină și frunze.

Recomandăm: Ceropegia woodii sau lanțul inimilor: caracteristici și precauții

Some figure
Toate cactușii sunt suculente, dar nu toate suculentele sunt cactuși.

Ce sunt suculentele?

Conform cercetărilor, suculentele se disting prin capacitatea lor de a stoca apă în diferite structuri, așa cum am menționat deja. În plus, au un metabolism fotosintetic numit metabolism acid crassulacean (CAM). Stomatele lor se închid ziua, dar se deschid noaptea. Acest lucru previne pierderile suplimentare de apă.

Exemplarele care aparțin acestei mari familii supraviețuiesc foarte bine în zonele aride sau deșertice. Există aproximativ 60 de familii botanice de suculente.

Aproape toate plantele care au capacitatea de a stoca acest lichid vital sunt suculente. Există două grupuri de suculente care merită menționate:

  • Agavoideae: omul le folosește pentru obținerea unor produse alimentare și băuturi alcoolice. Exemple sunt agava și sanseviera.
  • Apocynaceae: având o componentă toxică din care se extrage chinina, aceste plante cresc în solurile tropicale și subtropicale. Leandrul este un exemplu comun.

În mod tradițional, termenul „suculentă” se folosește pentru toate plantele care depozitează apa, dar nu au spini. Totuși, și cactușii, Agavoideae și Apocynaceae sunt plante suculente.

Aloe vera, de exemplu, include peste 500 de soiuri cu tulpină scurtă din care ies frunze groase cu formă triunghiulară. Un alt exemplu de plante suculente sunt pietrele vii. Aceste plante au câștigat teren în decorarea caselor. Au doar două frunze și dimensiunea lor este mică, ajungând cu greu la 4 centimetri.

Putem aminti și Sempervivum. Din Europa până în America, această plantă abia dacă ajunge la 3 centimetri înălțime.

Descoperiți: Cum să faci un tutore sau un suport cu mușchi pentru plante cățărătoare

Some figure
Pietrele vii sunt folosite în decorare datorită asemănării lor cu rocile.

Diferențele dintre cactuși și suculente sunt clare?

Știm că acesta poate fi un subiect complex. Vom rezuma acum principalele diferențe dintre cactuși și suculente.

Suculentele au frunzele cărnoase. Sunt acele frunze pe care le iubim atât de mult! În ele se stochează o mare parte din rezerva de apă a plantei. Dimensiunile și formele sunt diferite. În funcție de specie, metoda de depozitare a lichidelor diferă.

Cactușii au o tulpină cărnoasă care depozitează apa. În funcție de specie, pot avea sau nu spini. Cactușii au noduli mici din care se nasc țepii. Aceștia pot fi albi sau de diferite culori și sunt locul de unde apar florile.

Încheiem prin a vă spune că îngrijirea cactușilor și îngrijirea suculentelor sunt similare. Evitați udarea în exces, deoarece cactușii și suculentele nu apreciază apa în exces.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mandujano, M. D. C., Carrillo-Angeles, I., Martínez-Peralta, C., & Golubov, J. (2010). Reproductive biology of Cactaceae. Desert plants, 197-230.
  • Martínez-Cortés, Magali; Manzanero-Medina, Gladys Isabel; Lustre-Sánchez, Hermes. Las plantas suculentas útiles de Santo Domingo. Polibotánica, núm. 43, 2017. Instituto Politécnico Nacional, México. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62150424014
  • Vicente bueno, José Plumed. Monografías botánicas. Jardín Botánico de la Universitat de València. Volumen 4: Los cactus. ISBN: 978-84-9133-080-6

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.