Cum să faci un tutore sau un suport cu mușchi pentru plante cățărătoare
 

Cum să faci un tutore sau un suport cu mușchi pentru plante cățărătoare

Un suport sau tutore cu mușchi este o alternativă foarte bună pentru ca plantele cățărătoare să poată crește normal. Află cum să faci unul acasă!
Cum să faci un tutore sau un suport cu mușchi pentru plante cățărătoare

Ultima actualizare: 20 noiembrie, 2022

Plantele cățărătoare de interior au nevoie de un suport natural (tutore sau arac) pentru a crește sănătos. De aceea, îți vom arăta cum să faci un suport cu mușchi pentru plante cățărătoare!

Deși pe piață există diferite tipuri de araci, plantele au nevoi speciale și nu tolerează orice model. Cele pe care le poți cumpăra sunt foarte atractive din punct de vedere estetic, însă nu sunt preferatele plantelor, care adoră opțiunile cu mușchi.

Tutore sau suport cu mușchi pentru plante cățărătoare: de ce este atât de util?

Tutorele cu mușchi este un element folosit pentru ca plantele cățărătoare de interior să aibă un punct de sprijin solid. Unele dintre cele mai cunoscute specii sunt filodendronul cu frunze despicate, iedera diavolului, anthurium, orhideea și vanilia cățărătoare.

În habitatul lor natural, aceste plante se agață de coaja umedă a copacilor. Tutorele cu mușchi are funcția unui copac. Acesta trebuie doar umezit și pus în ghiveci. Încetul cu încetul, planta începe să se agațe.

Nu uita să menții mușchiul umed pentru a hidrata rădăcinile aeriene ale plantei.
Anthurium înflorit
Anthuriumul este o specie care, stând interiorul casei, are nevoie de un tutore cu mușchi.

Cum să faci un tutore sau un suport cu mușchi pentru plante cățărătoare

Aracii din comerț nu rețin umiditatea de care au nevoie rădăcinile aeriene. Prin urmare, planta nu va urca pe aceștia. Nici aracii făcuți cu mușchi conservat sau pretratat nu funcționează. Producătorul adaugă glicerină și vopseluri pentru a imita aspectul natural.

Materiale necesare

Acestea sunt elementele și instrumentele necesare pentru a face un tutore cu mușchi:

  • Trestie de bambus sau un băț de lemn. Înălțimea și grosimea depind de mărimea plantei pe care o ai în ghiveci.
  • Muşchi Sphagnum. Deși există multe soiuri de mușchi, noi îl sugerăm pe acesta deoarece acoperă foarte bine lemnul. În plus, menține bine umiditatea și plantele se prind imediat de acesta.
  • Plasă. Lată între 60 și 90 cm. Plasa poate fi din plastic sau pentru țânțari.
  • Altele: mănuși, ghiveci, plantă și pământ.

Instrucțiuni pas cu pas

Pune-ți mănușile de lucru pentru a evita accidentele. Mai întâi, înmoaie mușchiul timp de aproximativ 10 minute în apă caldă pentru a-l hidrata. Între timp, taie bățul la aproximativ 25 cm înălțime.

Rulează plasa și prinde-o pe băț. Pune mușchiul pe plasă. Prinde-l ușor cu o sfoară subțire. Pune bățul în ghiveci. Pune și planta și adaugă pământ umed. Poți prinde tulpina plantei de băț până când aceasta capătă rezistență și stabilitate.

Mușchi verde
Alege un mușchi Sphagnum, deoarece este o opțiune naturală pentru tutore.

Importanța tutorelui cu mușchi pentru plantele cățărătoare

Aracul cu mușchi este esențial pentru ca plantele să nu piardă umiditatea și să rămână în poziție verticală. Acesta oferă rezultate excelente.

Sperăm că vei pune în practică această idee simplă, dar foarte utilă. În acest fel, plantele tale cățărătoare vor fi sănătoase și puternice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.