Cancerul endometrial: 5 informații importante - Doza de Sănătate
 

Cancerul endometrial: 5 informații importante

Cancerul endometrial este mai comun după menopauză, dar uneori poate apărea și în rândul femeilor cu vârste sub 40 de ani. Dacă în familia ta au existat cazuri de cancer ginecologic, este bine să te supui unor consulturi periodice. 
Cancerul endometrial: 5 informații importante

Ultima actualizare: 28 decembrie, 2018

Conform studiilor recente, cancerul endometrial afectează 1 din 100 femei. Acesta apare mai frecvent în rândul celor trecute de menopauză.

Cancerul endometrial este un tip destul de comun de cancer ginecologic, însă nu este cel mai letal. Așa cum știm deja, diagnosticarea timpurie crește cu siguranță șansele de supraviețuire.

Încă nu se știe cu exactitate care sunt cauzele acestei boli, dar se consideră că modificările constante ale nivelului de estrogen sunt cele care contribuie la dezvoltarea celulelor maligne în mucoasa uterină.

În acest articol îți oferim toate informațiile de care ai nevoie pentru a depista simptomele timpurii ale acestei maladii.

Cancerul endometrial: lucruri importante de știut

Pentru a înțelege mai bine cum apare și cum se dezvoltă această boală, trebuie mai întâi să știi mai multe despre uter și despre cum este structurat acesta.

1. Uterul și schimbările sale în timpul ciclului menstrual

  • Uterul este o parte a sistemului reproducător femeiesc în care se dezvoltă fătul în timpul unei eventuale sarcini. El este format din două părți: colul uterin (partea de jos, care vine în continuarea vaginului) și uterul sau partea superioară.
  • Uterul are două straturi: partea interioară este constituită de o mucoasă numită endometru. Partea exterioară este numită miometru.
  • De-a lungul ciclului menstrual, hormonii provoacă mici modificări la nivelul endometrului.
  • În timpul ovulației, de exemplu, se eliberează estrogen, care duce la o ușoară îngroșare a endometrului pentru a hrăni embrionul în cazul unei eventuale sarcini.
  • După încheierea ovulației, mucoasa endometrului este eliminată, provocând menstruația. 
  • Toate aceste procese au loc în perioada fertilă, până la instalarea menopauzei.

Odată cu instalarea menopauzei, la vârste cuprinse între 50 și 60 de ani, pot apărea și primele carcinoame sau sarcoame. Asta înseamnă că există un risc mai mare ca anumite celule să se dezvolte și să adere la mucoasa internă a uterului.

Cancerul endometrial la femei

2. Obezitatea și hipertensiunea arterială: doi factori de risc importanți

Așa cum am menționat la începutul articolului, nu se știe cu exactitate care este cauza acestor schimbări la nivelul țesuturilor endometriale care duc la formarea celulelor maligne invazive în mucoasa uterină.

Cu toate acestea, specialiștii susțin că există anumiți factori de risc aflați în spatele acestor modificări, doi dintre cei mai importanți fiind hipertensiunea arterială și obezitatea.

  • Țesutul adipos acumulat în organism din cauza obezității crește posibilitatea unui nivel ridicat de colesterol. Acesta determină schimbări ale metabolismului care provoacă variații ale nivelului de estrogen.
  • Toate acestea afectează țesuturile conjunctive din glandele mamare, endometru și vagin, cauzând modificări și mărind riscul de dezvoltare a cancerului.

Este necesar să subliniem că nu există o corelație 100% directă între obezitate și cancer, dar există o probabilitate ridicată de a preveni această boală dacă îți ții greutatea sub control.

3. Tamoxifenul poate crește riscul de cancer endometrial

  • Acesta este un alt factor de risc care trebuie luat în considerare, întrucât afectează femeile care suferă de cancer mamar și care folosesc medicamentul Tamoxifen.
  • Acest medicament poate provoca modificări ale nivelului de hormoni care la rândul lor pot produce schimbări în structura uterului.
  • În ciuda acestui pericol, medicii susțin că o simplă examinare pelviană poate scoate la iveală simptomele (cum ar fi sângerările la nivelul vaginului).

4. Simptomele cancerului endometrial

Simptome pentru cancerul endometrial
  • Sângerările intermenstruale sau cele apărute după menopauză.
  • Durerile abdominale constante și intense.
  • Senzația de apăsare sau durerea acută la nivelul pelvisului sau în partea inferioară a spatelui.
  • Durerile intense în timpul actului sexual.
  • Durerile la urinare.

5. Prevenirea și consultul regulat

Cancerul endometrial debutează în mucoasa internă a uterului. Este important de reținut deoarece uneori, mai ales în stadiile incipiente ale bolii, rezultatul testului Papanicolau poate fi negativ.

Prevenire cancerul endometrial prin consult

Tocmai de aceea este indicat să se efectueze o biopsie a țesutului endometrial, pe baza unei mostre mici, pentru ca specialistul să poată executa o analiză mai amănunțită la microscop. Poți să îți faci și o ecografie transvaginală pentru a fi mai sigură.

Dacă în familia ta au existat cazuri de cancer ginecologic, este indicat să mergi la medicul de familie pentru controale mai dese. În plus, este indicat să iei anumite măsuri preventive care ți-ar putea fi de ajutor.

Cancerul  endometrial prezintă șanse mari de vindecare. Esențială este diagnosticarea timpurie. Ai grijă la obiceiurile adoptate și fă programări periodice la medicul ginecologic pentru consult. Merită.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.