Când renunțăm la scutecul de noapte?
 

Când renunțăm la scutecul de noapte?

Cea mai bună recomandare pentru a renunța la scutecul de noapte este să lăsați procesul să decurgă în mod natural, fără presiune. Renunțarea este posibilă înainte de a împlini 5 ani.
Când renunțăm la scutecul de noapte?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Când putem să renunțăm la scutecul de noapte? De obicei, copiii încetează să folosească scutecul de noapte la ceva timp după ce nu îl mai folosesc ziua. Uneori procesul are loc simultan, dar nu există reguli fixe. Fiecare micuț are ritmul lui.

Unii părinți pot fi nerăbdători, dar nu au de ce să-și facă griji. Este un proces care este asociat cu maturizarea sistemului nervos. Nu ar trebui să fie grăbit, ci mai degrabă încurajat. Răbdarea și înțelegerea sunt importante.

Când renunțăm la scutecul de noapte?

Marea întrebare pentru mulți părinți este când să nu mai folosească scutecul de noapte. Nu există un răspuns exact. Ziua, copiii pot renunța la scutec între 2 și 3 ani. Cel de noapte va fi abandonat între 3 și 5 ani. În jurul vârstei de 3 ani, mulți copii înceteze să-l mai folosească.

Cu toate acestea, se estimează că 1 din 4 copii continuă să ude patul noaptea la vârsta de 4 ani. Dacă nu există control la 5 ani, este indicată consultarea unui specialist.

În ciuda acestui fapt, experții sunt de acord că scurgerile ocazionale de urină sunt normale până la vârsta de 7 ani. Trebuie să ținem cont de 3 semne care sugerează că putem să încercăm eliminarea scutecului de noapte:

  • Copilul se trezește cu scutecul uscat timp de o săptămână.
  • Se trezește singur noaptea dorind să urineze.
  • Copilul cere ca scutecul să-i fie scos.
Copil care a udat patul
Scurgerile de urină pe timp de noapte sunt normale. Este necesar să consultați medicul dacă situația este foarte frecventă.

Secrete ca să renunțăm la scutecul de noapte

Cel mai important lucru este ca cel mic să fie încrezător și motivat să nu mai folosească scutecul noaptea. Este necesar să-i oferim sprijin psihologic.

Îi vom explica cât de confortabil este să doarmă fără scutec și vom sărbători când se trezește uscat. Astfel, se va simți sprijinit.

Este esențial să-l implicăm pe cel mic în decizia de a renunța la scutec noaptea. Merită să țineți cont de următoarele sfaturi pentru a susține procesul:

  • Felicitați-l pentru progresul său.
  • Folosiți pijamale ușor de pus și de scos.
  • Asigurați-vă că nu există obstacole în drumul spre baie.
  • Nu-i dați lichide cu 2 ore înainte de culcare.
  • Dacă se trezește din alt motiv, profitați de ocazie pentru a-l duce la baie.
  • Lăsați o lumină lângă pat. O va putea folosi atunci când merge la baie.
  • Motivați copilul să vă anunțe când vrea să meargă la baie, chiar dacă încă poartă scutece.
  • Duceți copilul la baie înainte de culcare. În mod ideal, ar trebui să faceți acest lucru după ce îl spălați pe dinți.
  • Dacă cel mic preferă, poate să vă anunțe când vrea să meargă la baie după culcare.
  • Există povești care îi pot ajuta pe copii să se simtă sprjiniți în acest proces.

Ce trebuie evitat

Presiunea nu este recomandată în aceste cazuri. A renunța la scutece noaptea este un proces care poate dura ceva timp. Cel mai bine este să aveți răbdare și să înțelegeți că, dacă încă udă patul, maturizarea sistemului său nervos nu este completă.

După ce încetați să mai folosiți scutecul de noapte, există șanse mari să apară accidente. Întregul proces poate dura până la 1 an. O husă impermeabilă pentru a evita accidentele este o idee bună.

Este convenabil să aveți la îndemână pijamale și cearșafuri uscate, pentru orice eventualitate. Nu este nevoie să certați copilul. Dimpotrivă, trebuie să-l liniștiți și să-l faceți să înțeleagă că este normal.

Dacă cel mic încetează să mai folosească scutecul noaptea, dar udă patul de mai multe ori, cel mai bine este să-i puneți scutecul înapoi și să încercați mai târziu. Poate că nu este momentul potrivit.

Cum putem să renunțăm la scutecul de noapte

Respectați ritmul copilului

Este necesar să subliniem că fiecare copil este diferit și, prin urmare, nu trebuie comparat cu alții. Procesul nu este ușor.

Dacă cel mic are între 5 și 6 ani și nu a reușit să se controleze noaptea, cel mai bine este sa consultați medicul pediatru. Dacă reușește, scurgerile ocazionale sunt normale până la vârsta de 7 ani.

Trebuie avut în vedere faptul că unele evenimente pot provoca regresii în comportament. Sosirea unui frățior, o mutare sau o schimbare importantă poate duce la enurezis.

Un proces natural

Cel mai bine este să încercați să renunțați la scutec vara. În acest sezon, copilul se va simți mai confortabil mergând la culcare cu mai puține haine. În plus, dacă se udă, nu va fi expus la temperatura redusă a cearceafurilor.

Părinții trebuie să trateze acest proces foarte natural. Renunțarea la scutecul de noapte este o piatră de hotar și va avea loc atunci când creierul este pregătit pentru asta.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Díaz, E. T., Suárez, V. M., Alcántara-Canabal, L., Castañón, C. S., & Muíños, C. C. (2021, August). Valoración de los criterios diagnósticos de la enuresis nocturna. In Anales de Pediatría (Vol. 95, No. 2, pp. 101-107). Elsevier Doyma.
  • HERRARA, R. S., NAVARRO, J. R., & FERNÁNDEZ, G. P. Enuresis nocturna primaria. Seguimiento en una consulta de Pediatría de Atención Primaria.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.