Udarea patului la copii: ce este de făcut? - Doza de Sănătate
 

Udarea patului la copii: ce este de făcut?

Udatul patului noaptea este foarte frecvent în copilărie. De fapt, afectează atât părinții, cât și copiii și poate dura o perioadă lungă de timp. Află cum poți elimina această problemă!
Udarea patului la copii: ce este de făcut?

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Incontinența urinară este frecventă în timpul copilăriei, până la vârsta de 5 ani. De fapt, udarea patului la copii se poate întâmpla atât ziua, cât și noaptea. Acest lucru poate fi foarte incomod pentru copii și adulți.

În acest articol, vom discuta în detaliu despre udarea patului noaptea la copii și despre posibilele soluții ale acestei probleme. Citește mai departe!

Ce este udarea patului la copii?

Enurezisul este termenul medical pentru urinarea involuntară. Se poate întâmpla ziua sau, cel mai frecvent, noaptea.

Această tulburare este foarte frecventă la copiii mici. De fapt, afectează 12% dintre copiii de 6 ani și 7% dintre copiii de 10 ani. Problema afectează mai mult băieții și, de obicei, dispare în adolescență. Cu toate acestea, într-un procent mic de cazuri, tulburarea nu se vindecă, afectând chiar și persoanele de peste 20 de ani. Aceasta provoacă diverse probleme sociale și psihologice.

Urinarea involuntară este un fenomen normal care apare în anumite stadii ale dezvoltării copilului. Majoritatea copiilor nu își pot controla vezica și sfincterul înainte de vârsta de 3 ani. În această etapă, udarea patului pe timp de noapte nu este o problemă, deoarece este normală la copiii mici.

Femeie care are probleme urinare

Totuși, după vârsta de 3 ani, copiii învață cum să-și controleze vezica. Ei simt când aceasta este plină și pot merge la toaletă. Cu toate acestea, controlul nocturn este mai dificil de realizat și se obține mai greu. Prin urmare, udarea patului pe timp de noapte este foarte frecventă la copii până la vârsta de 6 ani.

Frecvența ca și criteriu de diagnostic

În prezent, medicii au criterii diferite de diagnostic. Totul depinde de frecvența episoadelor de udare a patului.

Pentru a diagnostica problema, udarea patului trebuie să apară o dată sau de două ori pe săptămână. În orice caz, pentru a obține un diagnostic și tratament corect, este important ca fiecare caz să fie abordat în mod individual.

De asemenea, tratamentul diferă la copiii mici și la adolescenți. La copiii mici, problema este normală, în timp ce la adolescenți, un episod poate fi suficient pentru a diagnostica o afecțiune.

Cauzele urinatului în pat la copii

Aproape întotdeauna, această tulburare apare din cauza faptului că, în timp ce doarme, copilul nu are controlul vezicii urinare. Prin urmare, nu știe că aceasta este plină și urinează involuntar.

Într-un număr mic de cazuri, fenomenul este legat de alte boli. De exemplu, ar putea fi vorba de diabet sau de probleme ale sistemului urinar. În acest caz, udarea patului se întâmplă și în timpul zilei, iar tratamentul este diferit.

Udarea patului la copii: ce este de făcut?

În multe cazuri, această situație nu necesită tratament. Când se întâmplă la copiii cu vârsta sub 5 ani, este considerată o problemă normală și temporară. Pe măsură ce copiii cresc, udarea patului dispare de la sine.

Cu toate acestea, există anumite recomandări care pot ajuta copiii să aibă mai puține episoade de enurezis nocturn. Acestea alcătuiesc, de fapt, un tratament comportamental, încercând să explice motivul problemei atât părinților, cât și copiilor. În acest fel, poți încerca și reduce la minim problema.

Câteva sfaturi pe care le poți urma sunt:

  • Explică-i copilului că nu trebuie să îi fie rușine de situație. Fă-l să vadă că acest lucru este normal din cauza modului în care funcționează sistemul urinar.
  • Nu certa și nu pune în situații jenante copilul.
  • Nu trezi copilul noaptea. De asemenea, nu-i restricționa mesele.
  • Îți recomandăm să îi creezi un program pentru a merge la baie. În acest fel, copilul va învăța cum să-și controleze vezica.
  • Explică-i copilului că ar trebui să bea mai multă apă în timpul zilei și mai puțină noaptea aproape de culcare.
  • Utilizarea scutecelor nu rezolvă problema. De fapt, încurcă copilul și îl împiedică să învețe cum să-și controleze vezica.

Medicamentele sunt folosite doar în cazurile extreme. În aceste situații, medicamentele au rolul de a reduce dorința de a urina sau de a controla somnul.

În concluzie, deși udarea patului pe timp de noapte este frecventă la copiii mici, este important să îi acorzi atenție. Terapiile comportamentale și sprijinul constant al familiei sunt importante pentru a depăși situația.

În plus, este important ca fiecare caz în parte să fie examinat de medic. Acesta va ști dacă udarea patului la copii ascunde o altă problemă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Becker, R. E. (2013). Nocturnal enuresis. In Parasomnias: Clinical Characteristics and Treatment. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-7627-6_20
  • Ramakrishnan, K. (2008). Evaluation and treatment of enuresis. American Family Physician.
  • Brown, M. L., Pope, A. W., & Brown, E. J. (2011). Treatment of primary nocturnal enuresis in children: A review. Child: Care, Health and Development. https://doi.org/10.1111/j.1365-2214.2010.01146.x
  • Deshpande, A. V., & Caldwell, P. H. Y. (2012). Medical management of nocturnal enuresis. Pediatric Drugs. https://doi.org/10.2165/11594870-000000000-00000
  • Glazener CMA, Evans JHC, Peto RE. Intervenciones conductuales y educativas complejas para la enuresis nocturna en niños (Revisión Cochrane traducida). En: La Biblioteca Cochrane Plus, 2007 Número 3. Oxford: Update Software Ltd. Disponible en: http://www.update-software.com

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.