Caracteristicile și cauzele coșurilor genitale
Zona genitală feminină este o parte delicată și sensibilă a corpului uman. Din această cauză, există părul pubian. Este o caracteristică pe care o posedăm pentru menținerea temperaturii și umidității optime a acestei zone. În plus, acesta previne accesul agenților patogeni în interior. În acest articol, vom discuta despre caracteristicile și cauzele coșurilor genitale.
Propaganda culturală le spune în mod constant femeilor că trebuie să îndepărteze părul pubian din motive estetice și le oferă tot felul de metode pentru a face acest lucru, cum ar fi ceara. Aceasta și alte proceduri cauzează adesea coșuri genitale.
Caracteristicile foliculului pilos
Foliculul pilos este o anexă a pielii. Este rădăcina firului de păr și conține un canal. Chiar înainte ca firul de păr să iasă prin piele, acest canal devine mai îngust. Există multe glande în zonă care secretă fluide. De exemplu, există o glandă sebacee de-a lungul foliculului pilos. Aceasta are o secreție grasă care răspunde în mare măsură la hormoni.
Anumite glande există exclusiv în unele regiuni anatomice, cum ar fi zona inghinală, axilele, pliul submamar și pliul intergluteal. Ne referim la ele ca glande apocrine. Acestea au o secreție groasă, urât mirositoare.
Îți recomandăm:
Ce sunt coșurile genitale?
Atunci când există o obstrucție a canalului foliculului pilos, apar coșuri mici cu firul de păr în interior. Acest lucru se întâmplă fie pentru că foliculul este foarte îngust, fie pentru că există o cantitate mare de grăsimi în acesta. De asemenea, coșurile apar și dacă există inflamație. Evident, vei ști că ai de-a face cu coșuri genitale dacă leziunile se află în zona genitală.
Această afecțiune este cunoscută și sub denumirea de coșuri vaginale, dar acest nume nu este pe deplin corect. Mulți dintre noi se referă la întreaga zonă genitală feminină numind-o vagin; totuși, acest cuvânt descrie doar spațiul extensibil care începe la intrarea vaginală și se termină la nivelul colului uterin.
Acest spațiu este căptușit cu mucoase care nu conțin foliculi de păr. Prin urmare, coșurile nu se pot forma în vagin. Leziunile intravaginale reprezintă un motiv de îngrijorare și ar trebui să consulți imediat un medic.
Există o serie de pliuri care acoperă intrarea în vagin (labiile majore și minore), care acoperă vulva. Coșurile genitale se formează din cauza unei modificări a părului pubian pe labiile majore și în întreaga zonă inghinală.
Cauzele coșurilor genitale
Cauzele coșurilor genitale sunt multiple: umiditatea, căldura, hormonii și chiar stresul. Cu toate acestea, o cauză care iese în evidență este îndepărtarea părului pubian.
Epilarea zonei vulvare alterează creșterea sănătoasă a părului pubian. Canalul foliculului pilos se inflamează, obstrucționând ieșirea firului de păr. De asemenea, îndepărtarea părului provoacă răni și leziuni ale pielii și permite pătrunderea bacteriilor, ducând la și mai multe inflamații și șanse de infecție.
Aceste tipuri de coșuri sunt asociate și cu dermatita de contact, o reacție alergică a pielii care se manifestă prin mâncărime. Se întâmplă ori de câte ori te expui la un iritant, fie că este săpun, loțiune, deodorant, tampon, absorbant, medicament sau chiar țesătura lenjeriei. Fiecare persoană reacționează diferit.
Probleme asociate coșurilor genitale
În general, coșurile genitale sunt inofensive. Cel mai bun mod de a le evita nu este epilatul cu lama de ras sau cu ceară. Cel mai bine este să consulți un profesionist care îți poate vorbi despre cele mai bune opțiuni pentru îndepărtarea părului și îngrijirea pielii intime.
În orice caz, coșurile genitale sunt enervante și încercarea de a le îndepărta asemenea coșurilor faciale crește riscul de inflamație. În plus, strângerea lor sau încercarea de a le sparge nu este o idee bună, deoarece această zonă este mult mai delicată.
Coșurile genitale vor continua să apară dacă le manipulezi incorect. Acesta este motivul pentru care este important să le poți deosebi de alte leziuni ale pielii care apar din cauza unor probleme mai grave, cum ar fi:
- Molluscum contagiosum, un virus care se transmite de la om la om și care afectează în principal copiii. Când apare la adulți, este vorba de o infecție cu transmitere sexuală. Se manifestă prin papule mici, cu o ușoară depresiune centrală, fără mâncărime, dar foarte contagioase. Acestea tind să dispară de la sine.
- Papilomavirusul uman, un virus care generează negi în zona genitală și care este extrem de contagios. Anumite tulpini sunt periculoase, deoarece pot evolua spre cancer de col uterin.
- Herpesul simplex, o boală destul de enervantă, care constă într-un grup de vezicule dureroase ce provoacă mâncărime. Aceasta este o infecție cu transmitere sexuală rezistentă la tratamente. De fapt, virusul este indestructibil și va rămâne în corpul persoanei infectate toată viața.
Citește mai mult:
Asigură-te că ai de-a face cu coșuri genitale
Există diferite boli, cum ar fi infecțiile cu transmitere sexuală, care se manifestă prin apariția de leziuni asemănătoare coșurilor. Acesta este motivul pentru care trebuie să consulți un medic dacă descoperi coșuri în zona vulvară. Fă acest lucru mai ales dacă ai și mâncărimi sau dureri sau dacă leziunile nu sunt uniforme.
În cele din urmă, nu uita că părul pubian nu este deloc neigienic. Dimpotrivă, acesta protejează pielea sensibilă și acționează ca o barieră în calea microorganismelor care ar putea deveni agenți patogeni. Prin urmare, gândește-te de două ori înainte de a-l elimina complet.
Este timpul să ne schimbăm atitudinea cu privire la frumusețea feminină: o frumusețe sănătoasă și naturală este idealul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Restrepo R. Anatomía microscópica del folículo piloso. rev. asoc. colomb. dermatol. cir. dematol. [Internet]. 26 de febrero de 2019 [citado 5 de julio de 2020];18(3):123-38. Disponible en: https://revista.asocolderma.org.co/index.php/asocolderma/article/view/324
- Granados, Pedro Mauricio Moreno. “Histofisiología del folículo piloso y su importancia para la medicina regenerativa.” Morfolia 9.1 (2017).
- Ferrándiz. Dermatología clínica – 9788491132646 | Elsevier España. (n.d.). Retrieved July 5, 2020, from https://tienda.elsevier.es/ferrandiz-dermatologia-clinica-9788491132646.html
- Adauy, Arlette, et al. “Quistes vaginales.” Revista chilena de obstetricia y ginecología 71.4 (2006): 252-258.
- Machet, L., L. Martin, and L. Vaillant. “Infecciones bacterianas cutáneas superficiales foliculares y no foliculares.” EMC-Dermatología 52.4 (2018): 1-9.
- Velázquez Mendoza, J. Dolores, et al. “Prevalencia de infección del sitio quirúrgico en pacientes con cirugía abdominal.” Cirujano general 33.1 (2011): 32-37.
- del Tanago, Gómez González, et al. “Infecciones bacterianas de la piel.” Panorama actual del medicamento 41.406 (2017): 723-728.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.