Caracteristicile unei persoane intransigente și cum să o tratezi
 

Caracteristicile unei persoane intransigente și cum să o tratezi

O persoană care nu face compromisuri acordă atenție doar informațiilor care confirmă ceea ce crede. Este posibil să găsim strategii de dialog?
Caracteristicile unei persoane intransigente și cum să o tratezi

Ultima actualizare: 23 mai, 2022

„Nu” este primul cuvânt rostit. Urmează opinia drastică. Acesta este genul de poziție pe care și-o asumă o persoană ce nu acceptă compromisuri. Nu vrea să asculte părerile altora sau să-și modifice propriile idei. Să vedem care sunt caracteristicile unei persoane intransigente și cum să reacționăm!

Care sunt caracteristicile unei persoane intransigente?

Este o persoană care se caracterizează prin rigiditate extremă. Nu-și schimbă opiniile sau comportamentele, chiar dacă dovezile sau faptele arată că este convenabil să se orienteze în altă direcție.

Acționează în funcție de norme și reguli, având un sentiment respect pentru ceea ce este deja stabilit. Aproape dogmatică, această persoană nu pune la îndoială ce ar trebui făcut, ci mai degrabă îl ia ca un parametru și îl urmărește orbește. De asemenea, vrea întotdeauna să aibă dreptate.

De multe ori, este dificil să relaționezi cu acest tip de personalitate, deoarece crede că are o superioritate morală. Ca avantaj (cel puțin în unele momente), o persoană care nu face compromisuri se asigură că rămâne în zona de confort, ceea ce presupune o anumită stabilitate.

Cu toate acestea, persoana intransigentă nu este închisă învățării și experiențelor noi. Prin urmare, intransigența este o sabie cu două tăișuri, deoarece împiedică adaptarea. Schimbările sunt trăite cu mare angoasă și disconfort.

De asemenea, poate fi dificil să dialoghezi sau să lucrezi cu aceste persoane. Sunt obișnuite să vadă situațiile doar din propria perspectivă, fără a încorpora alte variabile sau informații.

Cuplu tânăr care se ceartă

Caracteristici

Principalele caracteristici ale persoanelor intransigente sunt următoarele:

  • Nu sunt capabile să accepte că există și alte puncte de vedere sau opinii.
  • Acordă atenție doar informațiilor care confirmă ceea ce știu deja. Atunci când se confruntă cu un argument care contravine ideilor prestabilite, vor încerca întotdeauna să fie în siguranță. Am putea spune că sunt foarte conservatoare și că nu se adaptează bine schimbărilor.
  • Deși pot părea oameni cu o mare siguranță, uneori acea intransigență dezvăluie o oarecare nesiguranță, întrucât în adâncul sufletului necunoscutul provoacă frică. Certitudinea este ceea ce îi face să se simtă bine și să poată deține controlul.
  • De multe ori, se implică sau poartă conversații doar cu scopul de a pune întrebări.
  • Se simt adesea amenințate de opiniile altora. De aceea, sunt în defensivă.

“Atitudinea fără compromisuri indică mai mult incertitudinea interioară decât o convingere profundă”

Dacă ești o persoană intransigentă…

Câteva recomandări de care trebuie să ții cont dacă ai acest tip de personalitate sunt următoarele:

  • Trebuie să te descoperi ca atare. Nu știi cum? De exemplu, dacă descoperi că ai tendința de a te certa cu oamenii din cauza anumitor idei, analizează atent argumentele lor.
  • Nu considera fiecare comentariu un afront. Nu este un atac împotriva ta. Pur și simplu, o altă persoană gândește diferit.
  • Ascultă ceea ce are de spus celălalt, fără întrerupere. Pune întrebări pentru a înțelege de ce spune cele lucruri, fără a-l conduce la modelele tale explicative. Când alții vorbesc, ascultă.
  • Gândește-te unde te-au dus comportamentele tale rigide. Descoperă care este costul susținerii ideilor proprii până la final.
  • Încetează să te justifici spunând „Așa sunt eu”. Oamenii se pot schimba dacă sunt dispuși să facă acest lucru.

Dacă trebuie să creezi o legătură cu o persoană intransigentă…

Când te adresezi celuilalt, nu sublinia intransigența ca trăsătură personală, ci comportamentul sau conduita sa. Cu alte cuvinte, evită expresii precum „ești intransigent”, deoarece tind să genereze amenințări. Este mai bine să spui „mi se pare că felul tău de a vedea această chestiune este conservator”.

Ai grijă de emoțiile tale. Discuția cu o asemenea persoană poate scăpa rapid de sub control. Așa că este important să fii atent la felul în care te simți și te exprimi. Dincolo de faptul că oamenii pot gândi diferit, nu trebuie să accepți lipsa de respect. Fii clar cu privire la limite.

Caracteristicile unei persoane intransigente

Nu există un adevăr unic

Într-o conversație în care doi oameni cred că adevărul lor este absolut, este dificil să ajungi la un acord. Adevărul este că fiecare are propriile convingeri și gânduri, care sunt nuanțate în funcție de experiență.

Prin urmare, este recomandat să nu iei nimic ca de la sine înțeles sau evident. Acest lucru nu înseamnă neapărat a fi de acord, ci înseamnă să ne ascultăm și să ne respectăm unul pe celălalt.

Intransigența nu duce doar la sărăcirea intelectuală din cauza rigidității și închiderii, ci se termină cu conflicte interpersonale.

Poate că obiectivul nu este acesta, dar atitudinea rigidă ne duce în această direcție. Prin urmare, opiniile trebuie puse în valoare respectuos, chiar dacă nu suntem de acord cu subiectul discuției.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Concha, D., Ramírez, M. Á. B., Cuadra, I. G., Rovira, D. P., & Rodríguez, A. F. (2012). Sesgos cognitivos y su relación con el bienestar subjetivo. Salud & Sociedad3(2), 115-129.
  • Cortada de Kohan, N., & Macbeth, G. (2006). Los sesgos cognitivos en la toma de decisiones.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.